| Afdrukken |

1.1 Begraafplaats naar keuze
In de Wet op de Lijkbezorging (1991) wordt gesproken over gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. In principe is de keuze voor een begraafplaats vrij en niet gebonden aan de gemeente waar men is geboren of overleden. Kiest u voor een specifieke begraafplaats, dan is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met de beheerder van de begraafplaats van uw keuze. Begraafplaatsen kunnen namelijk wel nadere eisen stellen met betrekking tot toestemming, zoals het lid zijn van een kerkelijk genootschap of inwoner van een gemeente.

1.2 Gemeentelijke begraafplaatsen
Dit zijn in feite algemene begraafplaatsen, waarvan het beheer, onderhoud en de administratie in handen zijn van de gemeente. Wel kunnen delen op een gemeentelijke begraafplaats een 'bijzondere' bestemming hebben. Deze zijn dan op verzoek toegewezen aan een kerkgenootschap. Het beheer, onderhoud en de administratie van deze 'bijzondere' delen blijft echter in handen van de gemeente. Op een gemeentelijke begraafplaats wordt doorgaans van maandag t/m zaterdag begraven. Op zon- en algemeen christelijke feestdagen hoeft een gemeentelijke begraafplaats geen gelegenheid tot begraven te geven.

Mocht u de uitdrukkelijke wens (laatste wil) hebben om buiten de gangbare werktijden van 9.00 t/m 17.00 uur of op een zaterdag of zondag begraven te worden, dan kan dat alleen wanneer daar toestemming voor is gevraagd en gegeven.

1.3 Bijzondere begraafplaatsen
Bijzondere begraafplaatsen zijn begraafplaatsen die door een bepaald kerkgenootschap zijn ingesteld. Zo kennen we protestantse-, rooms-katholieke-, joodse- en islamitische begraafplaatsen. Het beheer, onderhoud en de administratie is in handen van het bestuur van betreffend kerkgenootschap.
Bijzondere begraafplaatsen moeten aan dezelfde wettelijk eisen voldoen als de gemeentelijke, zoals bijvoorbeeld met betrekking tot het ruimen van graven.

Zij zijn echter vrij wat betreft openingstijden en tijden van begraven. Dit houdt overigens niet in dat daar wel op zondag begraven wordt. Dat is namelijk afhankelijk van het reglement. Hier is het dus noodzakelijk voortijdig te informeren bij de beheerder van de begraafplaats over de mogelijkheden tot het begraven op andere tijden dan die van 9.00 tot 17.00 van maandag t/m vrijdag.

- Particuliere begraafplaatsen
Particuliere begraafplaatsen vallen onder de bijzondere begraafplaatsen met een eigen beheer.

- Oorlogsbegraafplaatsen
Deze bijzondere begraafplaatsen worden beheerd door de Oorlogsgravenstichting. 


1.4 Begraafplaatsreglementen modelreglement
Begraafplaatsreglementen bepalen wat er mag en moet op een begraafplaats. Zoals de voorwaarden voor uitgifte en het onderhoud van een graf, het soort graf, afmetingen van een monument en het toegestane materiaal van een monument.
Deze reglementen kunnen per begraafplaats nogal verschillen. Ook lopen de kosten voor het vestigen van een graf nogal uiteen. Daarom is het verstandig eerst na te vragen of de mogelijkheden van de begraafplaats van uw keuze overeenkomen met uw wensen. 


Zie voor reglementen ook:
Graven, algemeen, familie en op eigen grond
Grafmonumenten
Grafbeplanting

Terug naar inhoudsopgave Begraven
Terug naar inhoudsopgave
Uitvaart encyclopedie

 

 

 

 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.