Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 2
5 janauari 2004 t/m 11 januari 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 29 december 2003. Begraafplaats van 4000 jaar oud
(AP) Poolse en Egyptische archeologen hebben in Egypte een begraafplaats ontdekt met daarin de 4000 jaar oude tombe van een hoge koninklijke ambtenaar. De necropolis werd aangetroffen bij de piramides van Saqqara, op zo'n 25 kilometer ten zuiden van Cairo, aldus de Egyptische minister van cultuur Farouk Hosni. In de 'dodenstad' werd het graf aangetroffen van Ny-Ankh-Nefetem, die volgens de hiërogliefteksten op de tombe 'gods dienaar' voor de piramides van de koningen Unas en Teti was. Die koningen regeerden van 2375 tot 2291 voor Christus.
De rechthoekige tombe omvatte een kapel en een grafkamer met tekeningen die het dagelijks leven van de overledene lieten zien. Uit de hiërogliefen in de tombe was op te maken dat Ny-Ankh-Nefetem onder meer de functie van koninklijk schatbewaarder had.

Verschillende kranten, 29 december 2003. Tientallen graven in Nijmegen vernield
(ANP)
Op twee begraafplaatsen in Nijmegen zijn de afgelopen dagen enkele tientallen graven en grafzerken vernield. Grafstenen zijn omverge-trokken en zerken in stukken gebroken. Ook zijn afdekstenen van graven kapotgeslagen. Bij een van de twee begraafplaatsen was na eerdere vernielingen al extra bewaking ingesteld, maar tot nu toe zijn de daders ontkomen.

Volkrant, 30 december 2003. column van Martin Bril. Begrafenis
In Drenthe was gisteren een begrafenis. Hoeveel begrafenissen zijn er per dag in Nederland?
Honderden.
Dit was een eenvoudige begrafenis, zoals het hoort. Een dienst in de Koepelkerk van Smilde, de gang naar het graf, koffie en cake in verenigingshuis Het Kompas.
Het weer was goed. Dat is belangrijk bij een begrafenis. Het mag ook slecht zijn trouwens. Als het maar echt weer is, niet iets onduidelijks. Echt hondenweer, hagel en striemende wind, is weliswaar minder praktisch dan grijze miezerigheid, maar het zegt tenminste iets over het leven. Dat het niet altijd meezit, bijvoorbeeld, meestal tégen zelfs. Verder onthoud je het beter, slecht weer. Een begrafenis op een snikhete middag in mei blijft ook goed hangen. Tot zover de betekenis van het weer bij begrafenissen.
.....

begrafenis op vredenhof Amsterdam Volkskrant, 3 janauri 2004. Een graf zonder steen of kruis
... Anja Joos en de gemeentelijke begrafenis. Rond de honderd mensen kwamen op een vrijdagmiddag in oktober naar de begrafenis van Anja Joos. Anja's vrienden van de straat, buurtbewoners en hulpverleners namen afscheid van de Duitse Amsterdamse die vlak buiten een supermarkt in de Pijp Werd doodgeschopt. De begrafenis van de 43 jarige Joos werd verzorgd door de sociale dienst van Amsterdam. Haar ouders kwamen niet, en wilden ook niet voor de plechtigheid betalen. Ze hadden al twintig jaar geen contact met hun dochter, die lange tijd drugsvcrslaafd was.
De sociale dienst Amsterdam verzorgt jaarlijks 250 begrafenissen waarvoor geen opdrachtgever wordt gevonden. Tientallen van die doden verdwijnen het graf in zonder dat de familie ooit op de hoogte is gebracht. Of soms zelfs volkomen anoniem.......

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage