Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 10
1 maart 2004 t/m 7 maart 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad De Begraafplaats lente 2004 De Begraafplaats, nr. 1, jaargang 6, lente 2004, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; Een favoriet plekje. Bijzondere bouwsels, Kunst op begrafplaats. Agenda. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten. En een aantal hoofdartikelen waaronder:
Kunst
Pauline Prior: De begraafplaats van Spijk raakte vol. De kleine protestants-christelijke gemeente nam het onorthodoxe besluit om drie Amsterdamse kunstenaars een nieuwe begraafplaats te laten ontwerpen. Gemeenteambtenaar Fred Koffeman is laaiend enthousiast over het resultaat en kan het elke gemeente aanraden: "Welk kunstwerk kleurt en geurt nu het hele jaar? Ik vind de filosofie er achter heel bijzonder."
Bomen
Ada Wille: "Zorg dat de bodem in orde is." En: "Een mooi sortiment geeft een begraafplaats meerwaarde." Twee experts aan het woord over bomen. Welke boomziekten komen voor, hoe zijn ze te herkennen en te behandelen, of beter: te vermijden? Welke boomsoorten zijn gevoelig voor ziekten en daarom beter af te raden? En welke bomen gaan niet goed samen met graven?
Banken
Harry Perrée: In de rubriek 'Warenonderzoek': Wat is de ideale bank voor de begraafplaats? Uit welk materiaal moet hij bestaan? Hij moet uiteraard lekker zitten, maar hoe belangrijk is het uiterlijk? En: wat is de beste plek? Hoeveel banken moet een begraafplaats minstens tellen? Vragen die beantwoord worden.

Verschillende kranten, 1 maart 2004. 'Nederland ingericht als publieke begraafplaats'
De dood is terug middenin het leven. De Tweede Kamer pleit voor een wettelijk recht op berinmonumenten voor verkeersslachtoffers. Rouwenden delen hun verdriet op televisie of door groots uit te pakken met rouwadvertenties.........Beunders heeft begrip voor nabestaanden die de maatschappij bewuster willen maken van bijvoorbeeld de risico's van onverantwoord rijgedrag. „Maar je moet het beperkt houden. Je kunt wel bij élk ongeluk of élke steekpartij een monument oprichten." Nederland wordt in zijn ogen dan 'een grote publieke begraafplaats'.
In Friesland zijn op diverse plaatsen langs de weg herinneringen te vinden aan omgekomen verwanten. De provincie hanteert voor de wegen die zij beheert het principe dat de monumenten na vijf jaar moeten verdwijnen.

Leeuwarder Courant, 2 maart 2004. Bekentenis schenners Noorderbegraafplaats
De twee mannen die medio januari werden betrapt bij het stelen van koperen grafversieringen op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden hebben een volledige bekentenis afgelegd. De mannen zitten nog in hechtenis en moeten op 24 maart weer voor de raadkamer verschijnen. Dan zal worden beslist of de hechtenis opnieuw met dertig dagen wordt verlengd. De mannen (42 en 45 jaar) hebben toegegeven van 115 grafmonumenten hekjes te hebben gesloopt. De opbrengst is geheel opgegaan aan drank.

Liwwarders, maart 2004. Dood en begraven in Leeuwarden; 'Cadavereuse reuk uit een benekou'
Enno de Graaff: Het begraven van doden werd pas echt gangbaar nadat het christendom in ongeveer de zevende eeuw na Christus Leeuwarden had bereikt. Voor die tijd genoot crematie de voorkeur, zoals onder meer is gebleken uit de vondst van vijf urnen tijdens het blootleggen van een oud grafveld tussen de Ey-singastraat en de Oostergoweg. De christenen bouwden in Leeuwarden diverse Middeleeuwse kerken, zoals het Jacobijnerklooster (1245) en de Westerkerk (rond 1500), oorspronkelijk een kapel van de Grauwe Bagijnen. .......Begin jaren negentig werd de Westerkerk aan de Bagijnestraat verbouwd tot Theater Romein. Bij die verbouwing werd echter geen bijzondere waarde toegekend aan de unieke gravenvloer in de kerk. Van de naar schatting 200 antieke zerken raakten zeker 80 zoek of zwaar beschadigd. De rest van de grafstenen vond echter een laatste rustplaats in een speciaal ontworpen grafheuvel nabij de Vier-huisterweg in het Leeuwarder Bos......
Wie liggen er aan de Spanjaardslaan?
- De adellijke families van Ypeij en Looxma
- Lourens F. Zandstra, medeoprichter van de SDAP, de latere PvdA
- Predikant J.B. Weerman
- Baron Van Zuijlen van Nijevelt, gouverneur van Friesland in de negentiende eeuw
- Dina Lehman - Menalda
- Familiegraf Andringa de Kempenaer

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage