Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 10
8 maart 2004 t/m 14 maart 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 9 maart 2004. www.gravenopinternet.nl
Via een aanklikbaar overzicht van de zerkenvloer kunnen internetters grasduinen in de graven van de Oude Kerk in Amsterdam. Tussen 1300 en 1865 zijn zo'n tienduizend mensen begraven in het oudste stenen gebouw van de hoofdstad. De Oude Kerk heeft een deel van de grafgegevens nu op internet gezet. Met de website hoopt de kerk dat bezoekers meer informatie geven over familie die er begraven ligt. De grafgegevens van ruim zesduizend mensen zijn bekend, onder wie de echtgenote van Rembrandt en enkele zeehelden.

Ternaard begraafplaats met tulpoverlast Leeuwarder Courant, 10 maart 2004. Ternaard klaagt over geërfde tulp op kerkhof
Ternaard schaamt zich rot voor het overwoekerde kerkhof bij de Hervormde kerk. Een kleine botanische tulp heeft zich stevig genesteld rond de graven. De stinzeplant bloeit er al vele eeuwen.
Elisabeth Post: Iedere keer als secretaris Kees Rensma van begrafenisvereniging De Laatste Eer uit het raam van zijn woning kijkt, ergert hij zich aan de groene blaadjes die uit de grond schieten. De inwoner van Ternaard gruwt nu al bij de gedachte hoe de begraafplaats bij de Hervormde kerk er over een maand uit zal zien. „Dy snilen meie der net of. Grêven bin net mear te sjen. It is gjin ge-sicht." De begrafenisvereniging klaagt al een aantal jaren over het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaats. Als de gele tulp is uitgebloeid, wordt er nog lang niet gemaaid. Om te voorkomen dat de bloemen worden uitgeroeid, komt de maaimachine pas in juni. „En zo blijven we dat doen", zegt opzichter Fred Hovius van de gemeente Dongeradeel resoluut.

Leeuwarder Courant, 10 maart 2004. Onderzoek naar rouwen bij ouderen
Ouderen in Leeuwarden die hun partner, hebben verloren, kunnen dit jaar deelnemen aan een landelijk onderzoek van het Trimbos-instituut. Dit instituut voor de geestelijke gezondheidszorg wil weten of gesprekken met lotgenoten helpen bij de rouwverwerking. Een groep ouderen krijgt een jaar lang bezoek van een vrijwilliger die zelf een geliefde heeft verjoren, een andere groep ontvangt alleen een informatiebrochure. De Stichting Welzijn Ouderen Leeuwarden (SWOL) coördineert het onderzoek in Leeuwarden.
Als blijkt dat het lotgenotencontact voorkomt dat 55-plus-sers in een sociaal isolement geraken, wil het SWOL hiermee doorgaan. Ook de Friese gemeenten Dantumadeel, Franekeradeel en Menaldumadeel doen mee met het onderzoek.

Verschillende kranten, 13 maart 2004. Claim na geknoei met crematies
(AP) - Nabestaanden van 334 overledenen die in plaats van verbrand te worden her en der op het terrein van een crematorium in de Amerikaanse staat Georgla verstopt werden, hebben bijna €44 milj oen schadevergoeding toegezegd gekregen van het crematorium en 58 begrafenisondernemers die
daar zaken mee deden.: De beheerder van het Tri-State crematorium stapelde de lijken op In schuurtjes, legde ze in bosjes of stopte ze onder de grond. De nabestaanden stuurde hij urnen met cernentstof op in plaats van de as van hun dierbaren. De zaken waren de eigenaar boven het hoofd gegroeid.

Leeuwarder Courant, 13 maart 2004.
Grotere begraafplaats voor Surhuizum
De begraafplaats in Surhuizum mag worden uitgebreid. Begrafenisvereniging De Laatste Eer wil een perceel van ruim 2000 vierkante meter, ten oosten van de huidige dodenakker, toevoegen. Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen stemmen er mee in. Nu heeft dit gebied nog een agrarische bestemming. Die wordt aangepast. Pas over tien jaar kan de vereniging de uitbreiding in gebruik nemen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage