Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 12
15 maart 2004 t/m 21 maart 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 15 maart 2004. Artsen hervatten advies euthanasie
GPD. De gespecialiseerde huisartsen die collega's bijstaan als advies nodig is over euthanasie, hervatten vandaag hun werkzaamheden. Afgelopen weken is een akkoord bereikt over de financiering van de collegiale consulten. Het bureau van waaruit alle zogeheten SCEN -artsen worden begeleid is ook weer open.
SCEN betekent Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. Eind vorig jaar ontstond grote beroering, omdat het ministerie weigerde de SCEN-onder-steuning nog langer te vergoeden.

Verschillende kranten, 17 maart 2004.
Vijfduizend jaar oud graf gevonden
ANP. Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een bijna vijfduizend jaar oud graf ontdekt in Midlaren. Dat heeft onderzoeksleider J. Nicolai gisteren bekendgemaakt.
De archeologen ontdekten het graf tijdens opgravingen in het recreatiepark De Bloemert, vlakbij het Zuidlaardermeer. Ze zijn daar op zoek naar de resten van een Romeinse nederzetting, maar stuitten tot hun grote verrassing op de resten van een graf dat veel ouder is dan die nederzetting. De vondst kan vooral een beter inzicht geven in de leefwijze en de begrafenisriten van de prehistorische Drenten. „Vooral het feit dat hier blijkbaar mensen woonden is nieuw voor ons", stelt Nicolai. „We weten wel dat sinds zich hier sinds de Romeinse tijd nederzettingen hebben bevonden, maar op deze plek is nog niet eerder een concreet levensteken van voor die tijd gevonden."

Menno Baron van Coehoorn Leeuwarder Courant, 18 maart 2004. Van Coehoorn geëerd met restauratieplan graf
Het praalgraf van Menno baron van Coehoorn staat op instorten. Toch werd er gisteren een krans gelegd bij het monument in de kerk van Wijckel ter ere van zijn driehonderdste sterfdag. De nieuwe stichting Praalgraf Menno baron van Coehoorn ontving de eerste € 5000 voor de restauratie van het beeldhouwwerk.
José Huising: Het grafmonument van Menno van Coehoorn in de hervormde kerk in Wijckel biedt een trieste aanblik. Toch was de herdenking van zijn driehonderdste sterfdag zeker niet somber. De baron werd gistermiddag geëerd met een lauwerkrans en een biografie. Als klap op de vuurpijl mocht voorzitter Evert Westerhuis van de stichting Menno van Coehoorn €5000 weggeven voor de restauratie van het graf, dat praktisch op instorten staat. De Utrechtse Stichting Menno van Coehoorn uit 1932 zorgt voor het behoud van de Nederlandse vestingwerken. De club besloot in 2001 om de driehonderdste sterfdag van hun naamgever te herdenken bij het graf van Van Coehoorn. Het staat in Wijckel, omdat hij hier met zijn vrouw Magdalena van Scheltinga het lusthof Meerenstein bezat.

Leeuwarder Courant, 21 maart 2004. Antiek hek van graf gestolen
Van een graf op de stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden is het hek gestolen. Voorzitter Henk Fetter van de stichting Oude Stadsbegraafplaats ontdekte de grafschennis donderdag en heeft gisteren aangifte gedaan.
Het gaat om een smeedijzeren hek van bijna honderd jaar oud, dat om het graf van zijn grootvader stond. Fetter noemt de diefstal ,,schunnig" en vermoedt dat het hek nu ergens als tuinhek dienst doet. De poort van de begraafplaats staat altijd open, maar nooit eerder is er volgens de voorzitter iets vernield.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage