Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 14
29 maart 2004 t/m 4 april

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Prinses Juliana De nieuwe koninklijke uitvaartkoets met dank aan vakblad Uitvaart: www.uitvaartmedia.com Begrafenis prinses Juliana.
Begin deze week is in de dag- en weekbladen ruim aandacht besteedt aan de begrafenis op 30 maart 2004 in Delft en de bijzetting in het familiegraf van prinses Juliana. (Zie voor details e.d. de nieuwsbladen.)

Vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 3, april 2004. Thema cremeren.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
On-linereserveringssysteem
Jolanda Scholman: Wat de normaalste zaak van de wereld is, het reserveren van een ruimte of product via internet, heeft nog geen intrede gedaan in de uitvaartbranche. Als het aan de LVC ligt, gaat dat spoedig veranderen. Een Stuurgroep automatisering is op dit moment onderzoek aan het doen naar de mogelijkheden van een on-linereserveringssysteem voor crematoria.
Cremeren en milieu
Yvette Polman: Uit de nieuwste Nederlandse emissierichtlijn (NeR) blijkt dat niet alleen nieuw te bouwen, maar ook bestaande crematoria alles moeten doen om de uitstoot van giftige gassen terug te dringen. Concreet betekent dat het plaatsen van filterinstallaties achter de ovens. Dat blijkt echter een dure aangelegenheid en in sommige gevallen zelfs een onhaalbare kaart.

Volkskrant 30 maart 2004 Omringd door onbegrip
Ellen de Visser: (Bijna paginagroot arttikel) Zelfmoord is geen onvermijdelijke actie. Maar in Nederland wordt nauwelijks aan preventie gedaan. Een aanklacht tegen de falende hulpverlening: 'Wie de nadruk legt op de zelfbeschikking van suïcidale patiënten, is levensgevaarlijk laconiek.'
Nadat Annemarie voor de sneltrein naar Amersfoort was gesprongen, kreeg haar zus Susanne van mensen die haar nauwelijks hadden gekend de volgende reacties: 'Je moet maar denken: nu heelt ze rust.' 'Het was haar keuze.'
'Je kunt het toch niet tegenhouden, als ze willen dan gaan ze.'
Marianne stond na de zelfmoord van haar man Harm iedere week te blauwbekken langs het voetbalveld van haar zoons, maar nooit vroeg iemand hoe het ging. In de supermarkt ziet ze nog steeds bekenden een ander gangpad inschieten.
Dankzij Oprah en dr. Phil weet Jacqucline precies welke fases in de rouwverwerking ze moet doorlopen. Maar door die woede komt ze maar niet heen. Haar man Jos verhing zich in het trapgat van de zolder. Toen ze hulp voor haar kinderen zocht bij de Jeugdgezond-heidszorg, kreeg ze 'zo'n meissie' tegenover zich dat ter plekke nog aan hun dossier moest beginnen. 'O ja, zelfdoding, tsja', mompelde ze. Jaequeline is meteen vertrokken....

Kerkhof in Twijzel Leeuwarder Courant 30 maart 2004. Het kerkhof in staat van verval
Halbe Hettema: Het onderhoud van het kerkhof ligt een kerkbestuur vaak zwaar op de maag. Landschapsbeheer Friesland reikt nu de helpende hand. Door het organiseren van een cursus en, over enige tijd, het oprichten van een kerkhovenwacht. Veel kerkhoven verkeren in staat van verval. Bomen er omheen zijn aan een flinke snoeibeurt toe, grafzerken liggen omver, hekken van siersmeedwerk liggen er troosteloos bij. Voor een kerkvoogdij of een commissie van beheer kan het onderhoud van de begraafplaats rond de kerk een last zijn. Nu gloort er hoop: Landschapsbeheer Friesland begint binnenkort met een cursus over het onderhoud en beheer van kerkhoven. Later komt er wellicht zelfs een kerkhovenwacht. Hans Beens van Landschapsbeheer wijst op een Gronings voorbeeld. Daar zijn geschoolde vrijwilligers al betrokken bij het onderhoud van kerkhoven. „En wat daar kan, kan hier ook." .....

Leeuwarder Courant, 1 april 2004. 'Help rouwend kind over verlies te praten'
Onderwijzers moeten kinderen die rouwen over het verlies van familieleden of klasgenoten aanmoedigen zich te uiten over hun verdriet. Dat kan door praten, tekenen of anderszins. Een kind kan zelfs al 'op slot' zitten doordat de cavia dood is.
Dat zei Auke Steensma, als begeleidingstherapeut werkzaam bij onderwijsbegeleidingsdienst GCO Fryslan, gisteren in Stiens op een themadag van het christelijk basisonderwijs in Het Bildt, Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel.
Leerkrachten kunnen gebruik maken van „sterke beelden" om kinderen aan het denken en communiceren te zetten. Steensma gebruikt bijvoorbeeld een rups, die zich verpopt en daarna als vlinder verdergaat. Steensma: „As minske bist in rüp, dêr't noch folie mear ynsit. Ast dea giest, bist net fuort mar krijst lykas de flinter romte om fierder te gean. Werhinne, dat is oan jim en wat jim leauwe." De programma's over de begrafenisdienst van Juliana geven prima handvatten voor een gesprek in de klas, vindt Steensma. Willem-Alexander ontstak een kaars. Steensma toonde gisteren hoe je met een kaars andere kaarsen kunt aansteken. Als de eerste wordt gedoofd, branden de andere nog. Zo beinvloeden mensen elkaar en blijft de invloed van een mens, ook nadat hij gestorven...

Verschillende kranten, 1 april 2004.
Veenlijken naar Drents Museum
ANP. In het Drents Museum in Assen is van 18 september tot en met 9 januari de tentoonstelling 'The Mysterious Bog People' te zien. De tentoonstelling trok in Duitsland en Canada al bijna een half miljoen belangstellenden. 'The Mysterious Bog People' gaat over rituelen van de prehistorische mens in Noord-Europese veen- en moerasgebieden. Het belangrij kste thema van de expositie is het offeren. Bezoekers kunnen ruim 450 offers, waaronder zeven veenlijken, bekijken. De tentoonstelling is op initiatief van het Drents Museum tot stand gekomen in samenwerking met musea in Hannover, Ottwawa en Calgary. Na Assen gaat 'Bog people' nog naar Manchester en de VS.

Mummie in Wiuwert Leeuwarder Courant, 3 april 2004. Mysterie vijfde mummie Wiuwert 'opgehelderd'
In 1895 was er nog een vijfde mummie. Maar die is verdwenen. Net zoals er na de ontdekking in 1765 van de mummiekelder in Wiuwert van de elf gestapelde kisten ook exemplaren zijn weggeraakt. Het mysterie is nu beschreven.
Louis Westhof: .... Maar hoe zit het nu met die vijfde mummie? In de grafkelder onder het koor van de kerk lig-gen immers al vele decennia vier mummies, terwijl er in 1895 nog sprake was van „vijf lijken, allen verdroogd, doch overigens volkomen in de vorm, waarin zij eeuwen te voren daar waren neergelegd". Dat staat althans vermeld in het boekje 'Wieuwerd en zijn historie'.
„It bliuwt in riedsel wat der mei dy fiifde muramy bard is", zegt Boerema. Zoals het ook nooit helemaal duidelijk is wat er gebeurd is sinds 1765, toen timmerlieden de grafkelder ontdekten. Niet met vijf, maar met elf gestapelde kisten.
Aangenomen wordt dat wetenschappers uit diverse landen met de zes uitgedroogde lijken aan de haal zijn gegaan in een poging het geheim van de grafkelder te ontrafelen. De twee luchtgaten in de muren spelen een rol bij het wonder, stelden de geleerden vast. Maar of er bepaalde krachten, aardstralen of bodemgassen werkzaam zijn, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

Verschillende kranten, 3 april 20004. Automatisch
donorschap ineffectief

Evaluatie: niet meer organen. Het automatische donorschap, zoals België heeft, levert niet meer organen op dan het Nederlandse systeem waarbij mensen moeten melden dat ze donor zijn. Uit blijkt uit de evaluatie van de Wet op de Orgaandonatie waarvan een concept deze week is uitgelekt. De evaluatie gaat half april naar minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Nederland kent sinds 1998 de Wet op de Orgaandonatie. Elke meerderjarige burger kreeg een brief waarin hij kon aangeven of hij als donor beschikbaar is en onder welke voorwaarden. In het donorregister staat 37 procent van de burgers ingeschreven. De helft stemt in met donatie, een derde deel wil niet dat zijn organen wordt gebruikt. De rest laat de beslissing over aan de nabestaanden.
Hel overgrote deel van de volwassenen staat niet in het register en ook in dat geval gaat de arts bij de nabestaanden te rade. Meestal (circa 80 procent) geven die geen toestemming. Jaarlijks komen ruim tweehonderd organen ter beschikking, onvoldoende om de wachtlijst van 1400 personen (vooral nierpatiënten) te verkorten....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage