Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 19
3 mei 2004 t/m 9 mei

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen mei 2004 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 4, mei 2004. Productspecial urnen.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Leven naast de dood
Menno Hessels: Marry de Jong is uitvaartondernemer in Genderen, een dorpje in het land van Maas en Waal. Ongeveer tien jaar geleden heeft hij de zaak van zijn vader overgenomen. Nu combineert hij zijn werkzaamheden als uitvaartverzorger met zijn parttime werk in de fabriek. Menno Hessels bezocht hem en vroeg hem hoe werk en privé samengaan.
De koninklijke uitvaart van prinses Juliana
Yvette Polman, Jolanda Scholman, Mieke van Leeuwen, Cees van Raak en Peter Henssen: In een interview met de verantwoordelijken voor de uitvaart van prinses Juliana, wordt teruggeblikt op de dagen tussen 20 en 30 maart 2004. Daarnaast wordt in korte artikelen gekeken naar diverse facetten rondom de uitvaart, zoals de historie, de lijkkoets, de opgravingen voor de Nieuwe Kerk en de uitvaartwensen van prinses Juliana.

Leliekrans Volkskrant, 4 mei 2004, Lelie is niet meer
Nederland herdenkt vandaag zijn oorlogsdoden, maar met wat soort bloemen eigenlijk? Een rondgang langs bloemisten en arrangeurs leert dat calla's, aronskelken, lelies en anjers hun 'rouwstatus' eindelijk hebben afgeschud. In grafwerk zijn tegenwoordig alle bloemen welkom, hoewel mensen nog vaak kiezen voor 'neutrale of witte tinten, met veel varenloof en een grafwerk-bijverschijnsel: het bedrukte glimlint', stelt Tuin krant-columniste Annel Planten. 'Aronskelken en lelies zijn heel klassiek', zegt Riekje Groothedde....Floraal vormgever' Aad van Uffelen stelt dat vroeger vooral aronskelken, anjers en de lilium longiflorum (lelie) in rouwwerk werd verwerkt. 'Tegenwoordig zijn er in Nederland geen specifieke grafbloemen meer', constateert de arrangeur in zijn Bloemschik Woordenboek.

Camminga praalgraf in Tjerkwerd Leeuwarder Courant, 7 mei 2004, Hersteld praalgraf Tjerkwerd stofvrij voor publiek
Alleen de doek moet hij er nog even over halen om bouwstof te verwijderen. Verder is koster Michiel de Jong helemaal tevreden met het gerestaureerde grafmonument in de Tjerkwerder Petruskerk. Morgen kan het publiek tussen 11 en 13 uur terecht voor een bezichtiging. Het is een van de weinige zeventiende-eeuwse praalgraven die Friesland rijk is, en volgens kunsthistoricus Peter Karstkarel is het ook het mooiste. Het vier meter brede, bijna drie meter hoge monument is rijk versierd met doodshoofden, zandlopers en andere symbolen van vergangkelijkheid, wapenschilden, engelenbeeldjes, alles rond marmeren bustes van Watse van Camminga en zijn vrouw Rixt van Donia......

Leeuwarder Courant, 5 mei 2004, Tulpen bestreden op kerkhof Ternaard
Op de begraafplaats bij de hervormde kerk van Ternaard wordt voortaan eerder onkruid gewied. Ook wordt het gazon tussen de grafzerken in plaats van juni, in mei gemaaid. De begrafenisvereniging De Laatste Eer is tevreden met de oplossing. Op het kerkhof tiert de bostulp (tulipa sylvestris) welig. Het is een beschermde stinzenplant. De gemeente Dongeradeel doet er alles aan om de tulp te behouden. Zo werd er pas in juni gemaaid om de bollen de gelegenheid te geven zich te vermeerderen. De leden van de begrafenisvereniging stoorden zich aan het slordige aanzicht van het kerkhof.

Graf Jim MorrisonVerschillende kranten 6 mei 2004, Parijs wil van graf Jim Morrison af
(ANP) De beheerder van de Parijse begraafplaats Père La-chaise zou graag van het graf van zanger Jim Morrison van The Doors af willen. „We zouden hem eruit willen schoppen, omdat we hem hier niet willen, zoveel problemen veroorzaakt hij", zo zei de beheerder van de begraafplaats, Christian Charlet, gisteren tegen de Britse krant The Guardian. De aanwezigheid van de stoffelijke resten van de in 1971 overleden zanger zorgt al tientallen jaren voor problemen als vernielingen, vervuiling en herrie. Om te voorkomen dat de overlast de perken te buiten gaat, heeft de begraafplaats bewaking van het graf ingesteld om de rijen fans tot de orde te roepen. Père Lachaise, dat deze maand zijn tweehonderdjarig bestaan viert, is een van de belangrijkste toeristentrekkers van de Franse hoofdstad.

Crematorium Schoterhof gedenkplaats voor levenloos geboren kinderen Leeuwarder Courant, 7 mei 2004, Eigen plek voor nabestaanden levenloos geboren kindje
Susan van der Vegt: Steeds meer ouders kiezen voor crematie van hun levenloos geboren kindje. Vroeger was het een taboe, nu komen er zelfs gedenkplaatsen. Crematorium Schoterhof in Nieuweschoot onthult op 15 mei het gedenkteken 'Moeder en kind'. Een rode roos ligt in het midden van de gekleurde regenboog in het kinderhofje van het crematorium in Nieuweschoot. „Tegenwoordig kiezen veel ouders voor crematie bij een vroegtijdig afgebroken zwangerschap", zegt Jeen Landman, teamleider van het crematorium Schoterhof.
„Vroeger heerste er een taboe. Gelukkig is dat veranderd" ....Landman ontvangt louter positieve reacties op het initiatief. Nabestaanden zijn blij dat hun kinderen eindelijk een eigen plekje krijgen. „Zo krijgen ze eindelijk de mogelijkheid om op hun eigen manier bij hun eigen verdriet stil te staan."

Leeuwarder Courant, 7 mei 2004, Toezichthouders: controle op notarissen moet beter
Het toezicht op notarissen is onvoldoende en moet sterk verbeterd worden. Dat zegt zowel de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) als het Bureau Financieel Toezicht (BFT). De beide instanties zeggen dit vanavond in de documentaire 'Afrekenen met de notaris' van het televisieprogramma Zembla, vanavond om kwart over negen te zien op Nederland 3. Zembla stelde een onderzoek in naar aanleiding van de fraude van notaris Bert van Wolde uit Sonnega.
Van Wolde kon zes jaar lang ongestoord zijn gang gaan en verduisterde voor €1 miljoen. Tot nu toe zijn er 124 gedupeerden bekend. Het ging vooral om testamenten van mensen die geen familie hadden en hun geld nalieten aan charitatieve instellingen zoals het Rode Kruis en Memisa. Van Wolde financierde zo zijn dure levensstijl, sponsorde lokale sportclubs en gokte op de draf- en renbaan in Wolvega.

Verschillende kranten, 7 mei 2004, Joodse graven Kampen onwaardig behandeld
(GPD) - De gemeente Kampen gaat onderzoek doen naar een voormalige joodse begraafplaats in de binnenstad De vereniging Het Joodse Begrafeniswezen in Amsterdam heeft daarop aangedrongen, omdat het sterke vermoeden bestaat dat de lichamen van veel joden niet waardig zijn her-begraven na de ruiming van de begraafplaats in 1947. Het gaat om een feitenonderzoek, meldde de gemeente gisteren. Dat houdt in dat Kampen eerst in kaart brengt wat bekend is over de joodse begraafplaats en de ruiming daarvan.

Leeuwarder Courant, 7 mei 2004, Halfjaar voor stelen koper van grafzerken
Twee aan alcohol verslaafde mannen uit Leeuwarden (42 en 45), die van tientallen graven op de Noorderbegraafplaats koper hebben gestolen, zijn gisteren veroordeeld....De twee moeten schadevergoedingen van € 250 en € 75 betalen. De gemeente Leeuwarden - de begraafplaats -zal met haar claim van € 8537,50 bij de burgerlijke rechter moeten zijn.

Leeuwarder Courant, 8 mei 2004, Grafstuk gestolen
Opnieuw is er een grafstuk gestolen van de algemene begraafplaats aan de Steenwijkerweg in Wolvega. Een 64-jarige man uit Olde-markt deed aangifte bij de politie van diefstal van een beeld. De stenen papagaai zat vastgelijmd aan een vaas op het graf van zijn schoonzus. Vorig jaar werd er ook al een serie grafstukken van de begraafplaats gestolen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage