Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 2
5 januari 2004 t/m 11 januari 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Appelscha vernielde grafstenen Leeuwarder Courant, 6 januari 2004. Vandalen vernielen zeker dertig graven in Appelscha
Vandalen hebben vannacht een ravage aangericht op de begraafplaats aan de Oosterse Es in Appelscha. Zeker dertig graven zijn vernield. Zerken zijn omver getrokken en beertjes en ander speelgoed van kindergraven zijn weggehaald en kapot gemaakt. De vandalen zijn kriskras over de begraafplaats gegaan. „Se binne der troch hinne walst", aldus een aangedane Jan Oosterloo, voorzitter van de Stichting Begraafplaatsen Appelscha. De schade aan de oude graven, waarvan sommige net gerestaureerd waren, is het grootst. De daders hebben ook geprobeerd de allernieuwste graven om te drukken, maar dat is in veel gevallen niet gelukt. „De nijen binne dudlik sterker", aldus Oosterloo. Verder zijn de toegangsdeuren van het opslaghok vernield, maar de vandalen zijn hier niet binnen geweest.

Leeuwarder Courant, 6 januari 2004. Adviesarts euthanasie staakt werk
De gespecialiseerde huisartsen die collega's bijstaan als advies nodig is over euthanasie, hebben hun werkzaamheden opgeschort. Door het uitblijven van vergoedingen door de overheid is het landelijk bureau op slot gegaan en krijgen de zogenaamde SCEN-artsen geen meldingen meer door..SCEN staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. Vanuit de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst (KNMG) wordt al vijf jaar gewerkt aan de scholing van huisartsen die collega's willen bijstaan na een euthanasievraag. Die bijstand is sowieso nodig omdat een arts pas tot euthanasie mag overgaan na een collega te hebben geraadpleegd. Volgens Nico van Egmond, coördinator van de SCEN-artsen in Friesland, willen de dokters graag doorgaan met hun werk. „De artsen zijn erg enthousiast en er bestaat veel behoefte aan. Het zou heel zonde zijn dit verloren te laten gaan. Als we in Nederland de euthanasiediscussie serieus nemen, en dat doen we, dan moet je dit project ook heel serieus nemen."

begrafenis Leo Brand in Wier Leeuwarder Courant, 7 januari 2004. Zeeman uit Wier had 'leven als eb en vloed'
Dirk Kuiken: De inwoners van Wier hebben gisteren op hun eigen manier afscheid genomen van hun dorpsgenoot Leo Brand. Hij overleed op oudejaarsdag op 66-jarige leeftijd, zonder geld en zonder een testament.
Leo Brand kreeg een mooie laatste rustplaats in Wier. Zijn buurtgenoten regelden én betaalden voor hem een graf achter de kerk. Zonder het te weten had de Scheveninger de afgelopen vijftien jaar vanuit zijn bejaardenwoning uitzicht op de plek waar hij gisteren is begraven.

Verschillende kranten, 9 januari 2004. Cryonist hoopt na ontdooiing op eeuwig leven
GPD: „Niemand wil dood, maar men denkt dat er geen andere keuze is." Cryonisten laten zich na hun overlijden invriezen in de hoop ooit weer tot leven te worden gewekt. Weg met de biologische doodstraf! in het allerergste geval is hij zijn geld kwijt, in het beste geval heeft hij het eeuwige leven, met als bonus een weldadig bad in de fontein van de eeuwige jeugd. „Ik gok nooit, maar hier heb ik geen andere keuze", redeneert Henry Kluytmans (38). Die keuze houdt in dat hij zich na zijn dood laat invriezen. De contracten zijn getekend, de halspenning met instructies voor hulpverleners hoe te handelen bij plotseling overlijden ligt klaar - binnen dertig minuten moet er bloedverdunner zijn ingespoten om stolling te voorkomen - en de levensverzekering waaraan hij nu jaarlijks een slordige € 230 premie spendeert, zal bij zijn verscheiden de uitkering aan het Amerikaanse Cryonics Institute overmaken.
In ruil voor deze vergoeding (plus een jaarlijkse donatie van circa € 50 zal het instituut zijn stoffelijk overschot naar Amerika laten overbrengen, zorgvuldig invriezen en bij minus 196 graden Celsius bewaren. Misschien wel eeuwenlang, totdat ooit die ene wonderbaarlijke dag aanbreekt.

Provinciaal Zeeuwse Courant. 9 januari 2004. Goese aflegster krijgt BTW terug
Aflegster M. Wisse uit Goes hoeft net als begrafenisondernemers geen BTW af te dragen. Dat heeft de belastingkamer van het gerechtshof in Den Haag onlangs besloten. Wisse vocht met succes een aanslag van 452 euro aan. Eerder werd het bezwaarschrift dat zij bij het belastingkantoor in Goes aantekende, door de inspecteur afgewezen. Die vrijstelling gold overigens al voor kistenmakers en rouwvervoerders, maar afleggers hadden zich nog niet eerder bij de belastingkamer gemeld. De belastingdienst moet Wisse niet alleen de aanslag van 452 euro terugbetalen, maar ook de proceskosten (966 euro) en het griffierecht (109 euro).




Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage