Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 21
17 mei t/m 23 mei 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart mei 2004 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, april 2004. Thema: Kunst en vormgeving
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Boekje prinses Irene; fototentoonstelling te huur; Funeral Awards; wachtlijst voor begrafenissen. Agenda. Vers van de Pers. Noviteiten: Luxe rouwdrukwerk; golfkarretje voor de begraafplaats; Life-Gem sneller bij de klant; start tweede opleidingsgroep 'Omgaan met verlies'. Column cursief: Veertig jaar door H. Kok. Column Recht: creatieve neven-activiteiten door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Hoever kun je gaan?
Erna Heijligers: Op de begraafplaats kom je steeds vaker een kunstwerk tegen. Leuk, maar waarom besluit men tot zoiets? En is kunst op de begraafplaats gebonden aan bepaalde grenzen?
Uitdaging voor ontwerpers
Regelmatig storten studenten vormgeving zich op uitvaartzaken. Zouden uitvaartbedrijven niet eens met de ontwerpacademies moeten gaan praten?

Rijtuigmuseum Nienoord Leeuwarder Courant, 17 mei 2004. Begrafenis 'Kromme Jonker' bij Rijtuigmuseum
In 1836 verdronk de zoon van Scato baron van Inn- en Knyphuisen in een beerput bij landgoed Nienoord. Destijds kreeg de man vanwege zijn kreupelheid de bijnaam Kromme Jonker. De begrafenis werd nagespeeld bij het Nationaal Rijtuigenmuseum in Nienoord
.

Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden Leeuwarder Courant, 19 mei, 2004. Levendigheid tussen dode zielen
De schatten van de oude begraafplaats aan het Rengerspark zijn grotendeels onontdekt. Ze zijn niet verborgen onder de grond, maar tussen liet ruige gras en in hoge bomen, die; op hun beurt ook weer bijzonder zijn. Het kruipt, vliegt en kwettert alsof hun gastheren - de doden - elke dag een feestje geven. Wethouder Hetty Hafkamp toonde zich vanmorgen onder de indruk, tijdens een excursie met het milieupanel. Gecontroleerd verval. Zo is de monumentale weemoedigheid op de oude begraafplaats misschien wel het best te omschrijven. Ken oude populier ligt zomaar weg te rotten, voedsel biedend aan kruipend volk. Grafzerken, hun opschriften goed leesbaar, staan schots en scheef verspreid over wat ooit een terp was.
In 1938 kwam er een begraafplaats naar ontwerp van architect Koodbaard. De gevels van het lijkenhuisje van stadsarchitect Romein houden met moeite stand onder nietsontziende boomwortels. De keuze tussen 'restaureren of laten vervallen'is voor de gemeente continu onderwerp van debat. Eigenlijk zouden de graven moeten worden gerestaureerd, voorzichtig, zodat het niet lijkt alsof de familie Washington, gestorven bij een griepgolf, onlangs nog is bijgezet. Voorlopig lijkt het verval het te gaan winnen, want geld voor restauratie is er voorlopig niet.

Verschillenden karanten, 21 mei 2004, Ex'en vechten over graf van overleden kind
(GPD) Een ruzie tussen twee gewezen echtelieden uit Oost-Gelderland was zo hoog opgelopen dat zij kijvend over het graf van hun overleden dochtertje heen rolden. De rechter moest er zelfs aan te pas komen om een bezoekregeling voor het kerkhof op te leggen.
De ex'en hebben ruzie over zo'n beetje alles wat er na de scheiding moest worden geregeld. Het strijdtoneel verlegde zich zelfs letterlijk naar de begraafplaats, waar een dochtertje van het stel begraven ligt.
De vrouw besloot een verzoek bij de rechtbank in te dienen om haar man een 'kerkhofverbod' op te leggen. Het kort geding dat haar advocaat met het oog daarop aanspande, leidde tot een bizarre rechtszaak waarin het aan de Arnhemse rechter graf van dochtertje was een Salomonsoordeel te vellen.
De vrouw wenste verschoond te blijven van het risico haar gehate ex tegen te komen wanneer zij met haar drie overgebleven kinderen naar de begraafplaats ging. De man op zijn beurt verlangde het recht om te gaan en staan waar hij wilde. Hij bezoekt het graf dagelijks, soms zelfs tweemaal per dag.
Uiteindelijk besliste de rechter woensdag dat de eisen van de vrouw veel te ver gingen, maar dat de man toch enige beperking moest worden opgelegd. Het vonnis voorzag dan ook in een verbod voor de man om naar het graf te gaan buiten drie bepaalde ochtenden en de hele zondag. Hij moet zich dan via de kortst mogelijke route naar begraafplaats en weer terug begeven.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage