Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 5
26 januari 2004 t/m 1 februari 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Relevant nr1, 2004 Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 1, 2004
Vaste rubrieken: Kort, Agenda, Scen, Brieven, Commentaar, Boeken, NVVE nieuws, ALV en ledenoverleg en Diensten van de vereniging.
In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Interview Rudi van Dantzig:
Twee jaar geleden kreeg Rudi van Dantzig (70), voormalig artistiek leider van Het Nationale Ballet en nog steeds actief als choreograaf, te horen dat hij lymfeklierkanker heeft. Dat kanker vaak een ziek- en sterfbed met zich meebrengt, beseft hij goed, maar het leidt niet tot actie. Een euthanasieverklaring heeft hij niet ingevuld. 'Ik heb er wel over nagedacht maar nee. Ik heb het gevoel: als ik dat doe, dan komt het ook.'
Mythevorming rond terminale sedatie:
Over terminale sedatie en het toedienen van morfine aan terminale patiënten doen veel mythe de ronde. Hardnekkig is bijvoorbeeld de mening dat patiënten hierdoor eerder zouden overlijden. Wat klopt er nu wel en niet?

Relevante kwesties:
Als mensen worden opgenomen in een ziekenhuis verzuimen ze vaak hun wensen omtrent hun levenseinde met de artsen te bespreken. 'Mijn huisarts en familie weten toch wat ik wil', is een vaak gehoorde reactie. Regelmatig leidt dit tot ernstige communicatiestoornissen.

Nieuwsbrief Netwerk Uitvaartvernieuwers januari, 2004 Nieuwsbrief Netwerk Uitvaartvernieuwers, Januari 2004, nr. 36
Inhoud o.a.: Bisdom van 's-Hertogenbosch: Judy Koopman. De dood nabij.... Persoonlijke ervaringen van het 'er zijn' in een hospice, Monique Mortier. Funeral Awards, Kort nieuws/Agenda. Verslag Funerair Café. Boeken. Ledeninformatie.
Column Tien vragen plus één aan Chris Visser.

Leeuwarder Courant, 27 januari 2004. Licht en lucht joegen witte dood op de vlucht
Robert Jan Speerstra: 'Zorg in een huis voor licht en lucht en ruimte voor 't gezin ... dan komt met zon ook levenslust de nieuwe woning in.' En 'Bondgenooten van de ziekte zijn ... alcohol, stof en al wat vuil is of onrein.' Onder meer met deze leuzen werden de Friezen in de eerste helft van de vorige eeuw gewezen op tuberculose.
Dit valt te lezen in het boekje 'Licht, lucht en lammetjespap' over de bestrijding van de gevreesde ziekte in Noord-Nederland in de twintigste eeuw. Het 36 pagina's tellende boekje werd gistermiddag gepresenteerd in het gemeentehuis in Joure. Hier begon bijna een eeuw geleden de georganiseerde strijd tegen tuberculose in Friesland. De huidige trouwzaal van het gemeentehuis was toen de eetzaal van een volkssanatorium.

Diverse kranten, 27 januari 2004. Smartlap populair tijdens uitvaart.
ANP De smartlap doet het goed tijdens uitvaarten. Muziek van volkszanger Frans Bauer wordt steeds vaker gedraaid op begrafenissen en crematies. 'Ave Maria' voert de lijst van meest gedraaide nummers in 2003 aan. Frans Bauer staat drie keer in de top-50. Opvallend is dat ook andere volkszangers een belangrijke positie in de lijst innemen.
Traditionele liederen die al jaren in de top-50 staan, zijn het 'Ave Maria' (eerste plaats), 'Waarheen waarvoor' van Mieke Telkamp (derde plaats), 'We'll meet again' van Vera Lynn (tiende plaats) en 'Candle in the wind' van Elton John (achttiende plaats).
Instrumentale werken die al jaren meegaan, zijn onder meer 'De vier jaargetijden' van Vrivaldi, 'Morgenstimmung' van Edvard Grieg, 'Für Elise' van Beethoven en de 'Bolero' van Ravel.
De opmars van populaire muziek tijdens uitvaartdiensten is het bisdom Den Bosch een doorn in het oog. Eind vorig jaar presenteerde bisschop Hurkmans een speciale brochure met duidelijke regels wegens de toegenomen spanning tussen persoonlijke wensen van de nabestaanden en de rooms-katholieke liturgie. Een cd van Frans Bauer past volgens het bisdom niet in een eredienst.

Volkskrant, 28 januari 2004. Traumateams werken averechts
Na de moord op het Terra College verschenen meteen de psychologische traumateams. Onderzoek wijst uit dat zij meer kwaad dan goed doen, betoogt Huub Buijssen.
Sinds begin jaren negentig is het gebruikelijk om na elke ramp of heftige gebeurtenis (Bijlmer, Enschede, Volendam) meteen traumaspecialisten in te zetten voor het bieden van nazorg aan de slachtoffers. Zo ook weer na de moord op de conrector van het Terra-college. Het is echter de vraag of dat wel zo verstandig is. Talloze onderzoeken (onder andere bij de slachtoffers van de Bijlmer en ook bij die van de Twin Towers, waar voor elk slachtoffer vier counselors beschikbaar waren) en diverse meta-analyses hebben inmiddels aangetoond dat dergelijke specialistische hulp geen meerwaarde heeft in vergelijking met de steun van vrienden, collega's, vrijwilligers en familieleden. Sterker nog, dat de specialistische hulp zelfs iatrogeen kan zijn en dat deze met name bij de psychisch meer kwetsbare personen (ongeveer een kwart van de bevolking), meer kwaad dan goed kan doen.
Concluderend: opvang dient liefst zo bescheiden en sober mogelijk te zijn, niet alleen wat betreft het inschakelen van deskundigen (hooguit als vraagbaak op de achtergrond), maar ook wat frequentie, intensiteit en duur van opvanggesprekken. En vooral ook: bij voorkeur door de eigen omgeving van de slachtoffers. Opvang is immers op de eerste plaats: compassie laten blijken en zo erkenning bieden voor slachtofferschap.
Huub Buijssen is klinisch psycholoog NIP, directeur van Buijssen Training en Educatie en co-auteur van Lesje geleerd? Zelf-hulp en collegiale steun bij traumatische ervaringen. Een gids voor docenten voortgezet onderwijs.

Leeuwarder Courant, 28 januari 2004. Gesprekken met lotgenoten helpen bij rouwverwerking
Het overlijden van een partner is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Sociale steun is bij het verwerken van het verlies van een partner van groot belang. In de eerste periode na het overlijden van de partner is er vaak voldoende sociale steun. Na een aantal maanden kan de belangstelling afnemen. Veel ouderen komen daardoor een half jaar na het verlies van hun partner m een sociaal isolement Gesprekken met lotgenoten kunnen mogelijk juist in die fase helpen bij rouwverwerking.
Stichting Welzijn Ouderen Leeuw arden (SWOL) gaat in de gemeente Leeuwarden samen met het Trimbos-instituut, het landelijk kenniscentrum voor geestelijke gezondheidszorg onderzoeken of gesprekken met lotgenoten helpen bij het verwerken van het verlies van een partner bij nabestaanden.

Leeuwarder Courant, 31 januari 2004. Grafschenners nog dertig dagen in cel
Het Openbaar Ministerie heeft de hechtenis van de twee Leeuwarders die op 16 januari 115 graven op de Noorderbegraafplaats in hun woonplaats hebben vernield met dertig dagen verlengd. Het onderzoek tegen de mannen van 42 en 45 jaar - die beide vaker met justitie in aanraking zijn geweest - is nog in volle gang. De koperdieven zijn enkele maanden actief geweest op het kerkhof. Ze braken hekjes van de graven en verborgen deze onder de struiken om ze de volgende dag op te halen. Door te posten na een melding van het personeel kon de politie de dieven in de kraag vatten.

Volkskrant, 31 januari 2004. Tocht naar de wolkenmensen
Marieke Aarden: Expeditie Nederlandse onderzoekers inventariseren natuur en oude cultuur in Peruaans woud.
Er zijn brilberen, wolapen, orchideeën en bromelia's en hoog tegen de rots-wanden hangen precolumbiaanse graven. Een expeditie doorkruiste het nevelwoud van Peru, dat nationaal park moet worden. Bij de tombes staat alvast een bewaker.

Volkskrant, 31 januari 2004. In stukjes naar de hemel
Jan van der Putten: Het religieuze feest van Xiahe bereikt deze week zijn climax. Chinese Tibetanen reizen naar hun pelgrimsoord voor een ommegang rond het klooster en een offergave. Snotterend, spuwend , bedelend - maar met de mooiste kleren en sieraden. Jan van der Putten ontdekte er mysterieuze hemelbegrafenissen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage