Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 7
9 februari 2004 t/m 15 februari 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Diverse kranten , 10 februari 2004, Arts te druk voor donatie van organen
(ANP) - Een op de drie artsen vindt dat orgaandonatie te veel tijd kost. Ruim een kwart van de artsen noemt de afdeling waarop zij werken, te overbelast om zich bezig te houden met de uitname van organen. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het Academische Ziekenhuis in Groningen in 31 ziekenhuizen, naar de persoonlijke beleving van orgaan- en weefseldonatie bij artsen en verpleegkundigen.
Volgens de onderzoekers ligt het aan de motivatie en de vaardigheden van de arts, die aan de familie om orgaandonatie moet vragen, dat er vaak niet gedoneerd wordt. Bijna 25 procent van de artsen zegt heel vaak of bijna altijd toestemming te krijgen voor orgaandonatie als de familie daarom wordt gevraagd. Bijna evenveel artsen zeggen dat nabestaanden meestal weigeren.
Juist in deze gevallen is er verbetering mogelijk, denken de Groninger onderzoekers. J. Niesing denkt dat het aantal or gaandonaties kan stijgen, als de vraag wordt gesteld door artsen die gemotiveerd zijn.
Nederland kent relatief weinig orgaandonoren: 12,6 per miljoen inwoners. In België vinden er 21,7 transplantaties van overleden donoren per miljoen inwoners plaats. Europees koploper Spanje kent 33,7 transplantaties per miljoen inwoners. Spanje en België kennen een systeem waarbij iedere inwoner donor is, tenzij iemand daar tijdens zijn leven bezwaar tegen maakt. In Nederland moeten inwoners zichzelf als donor registreren.
Dit voorjaar wordt de Wet op de orgaandonatie uit 1998 geëvalueerd. Onderzocht wordt of Nederland moet overgaan op een systeem waarbij iedereen donor is.

Diverse kranten, 10 februari 2004. Doodgraver zoekt werk: tante vermoord
(ANP) Een Japanse begrafenisondernemer heeft zijn 71-jarige tante met een golfclub doodgeslagen, omdat het hoog tijd werd dat zijn bedrijf weer een uitvaart deed. Volgens een politiewoordvoerder heeft de man de moord bekend. De 42-jarige man woonde nog bij zijn ouders en had samen met zijn vader een uitvaartonderneming en slijterij.
„Omdat zijn vader ziek is, is het bedrijf feitelijk gesloten." De uitvaart van de vermoorde tante werd door een concurrerende begrafenisonderneming gedaan. De man zegt inmiddels spijt te hebben van zijn daad.

Diverse kranten, 11 februari 2004. Deze zomer beslissing over orgaandonaties
(ANP) - Het kabinet neemt deze zomer een standpunt in over de vraag of Nederlanders voortaan vanzelf orgaandonor worden, tenzij men uitdrukkelijk vastlegt dit niet te willen. Dat heeft minister Hans Hoogervorst van volksgezondheid gisteren gezegd in reactie op vragen van de PvdA. De fractie vroeg of het niet sneller kan.
Hoogervorst erkende dat de Wet op de orgaandonatie momenteel niet de gewenste resultaten oplevert. Op dit moment wachten ongeveer 1400 mensen op een orgaan en er zijn mensen die overlijden terwijl ze op de wachtlijst staan. Hoogervorst verwacht in april een evaluatie van de wet, die thans vijf jaar van kracht is.
Daarin wordt ook een vergelijking opgenomen met andere landen en waarom het daar beter gaat dan in Nederland. Ook landen als België en Spanje, die wel een zogenoemd 'geen-bezwaarsysteem' kennen worden daarin meegenomen. Nederland kent relatief weinig or gaandonoren vergeleken met België en Spanje.
Het CDA liet in het tv-programma 'Nova' weten niets te voelen voor dit systeem. Er is geen draagvlak voor, denkt CDA-kamerlid Henk Jan Ormel. „Het lichaam is geen zak organen dat na de dood zomaar leeggehaald kan worden."
De christen-democraten verwachten dat binnen vier jaar twee miljoen extra donoren geworven kunnen worden door de mogelijkheid voor orgaandonatie sterker onder de aandacht van het publiek te brengen. Zo zou iedereen die een paspoort of rijbewijs haalt een formulier moeten krijgen met de vraag of men organen af wil staan.
Eerder pleitte het Nationaal Instituut Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) juist voor een systeem waarbij iedere Nederlander automatisch orgaandonor wordt. Een enquête heeft uitgewezen dat een meerderheid van de bevolking toch bereid zou zijn organen af te staan.

Leeuwarder Courant, 12 februari 2004. M
onument voor oorlogsvliegers
Nabij de kruising van De Meenthe en de Sasweg onder Sonnega komt een gedenkteken ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van een neergestorte geallieerde bommenwerper. De militairen vonden er op 16 december 1943 de dood. Zij zijn begraven op de algemene begraafplaats in Wolvega.
Het verzoek om een sober monument, een zwerfkei, is afkomstig van Plaatselijk Belang Sonnega-Oldetrijne. De gemeente Weststellingwerf gaat akkoord en zal de plaats onderhouden. Waarschijnlijk wordt het gedenkteken begin mei onthuld door een familielid van een van de bemanningsleden.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage