Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 8
16 februari 2004 t/m 22 februari 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

blad uitvaart febr.2004Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, februari 2004. Thema: Nieuwe Media In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Milieumaatregelen crematoria; Drents Landschap wil 'dodenlandgoed'; uitvaart top-50; bruidsreportage op begraafplaats. Agenda. Vers van de Pers. Producten en diensten: Gezelschapsspel voor rouwenden; diamant uit as; uitvaart via internet.Column cursief: Beroemde doden door H. Kok. Column Recht: Stamkroegbegraafplaats door Mr. Frank Mutter. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Terug kunnen we niet - Leven en doodgaan in hightech perspectief
Erna Heijligers: Over honderdvijftig jaar noemen we ons wellicht geen mensen meer. Als we dan überhaupt nog doodgaan, laten we ons brein downloaden. En wat er van ons lichaam overblijft recyclen we tot 'iets nuttigs' of schieten we naar de maan. Futuroloog Paul Ostendorf over de dood op het web, de mens release vier, en een eeuwig voortbestaan.
Het einde van eeuwig - Voortijdige beëindiging van langdurige grafrechten.
Frank Mutter: Houders van begraafplaatsen klagen regelmatig ver langlopende grafrechten. Ze zien het als verplichtingen waar ze eigenlijk alleen maar last van hebben. De vraag is of grafrechten ook voortijdig kunnen worden beëindig, bijvoorbeeld door intrekking, opzegging, ontbinding of tussentijdse wijziging.
Doodskist te huur
Jasper Enklaar: Een doodskist verbranden? Weggegooid geld! Omdat veel mensen in Engeland dat denken, kwam Robert Morphet met de huurkist. Een goedkoop, maar waardig alternatief voor de doodskist waarmee hij na Engeland de rest van Europa wil veroveren.

Diverse kranten , 17 februari 2004,'Dreamer' voor Guusje aan top van alle hitlijsten
(ANP) - Het nummer 'Dreamer' (Gussie's Song) dat zanger Dinand Woesthoff voor zijn overleden vrouw Guusje Nederhorst schreef, is gisteren direct op nummer 1 binnengekomen in de hitlijsten van de Mega Top 50 en de Radio 538 Top 40. De single kwam op 4 februari uit, op de dag van de begrafenis van Guusje. Het nummer was voor het eerst te horen op de begrafenis van Guusje. De opbrengst van 'Dreamer' gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding.

De Volkskrant, 20 februari 2004. Meesten kiezen voor crematie
Voor het eerst zijn er in Nederland vorig jaar meer mensen gecremeerd dan begraven. Dit blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). In 2003 stierven 141.082 mensen. Van dit aantal werd 50,9 procent (71.815) gecremeerd. In 1913 bouwde de Vereeniging voor Lijkverbranding het eerste crematorium in Driehuis. Cremeren was toen nog verboden, maar de roep het te legaliseren bestond. Het duurde tot 1955 voor cremeren wettelijk werd toegestaan, en tot 1991 voor cremeren wettelijk gelijk werd gesteld aan begraven. Het aantal crematies zal volgens Keizer rond de 50 procent blijven. Uitsluitend cremeren is niet haalbaar, want er komt een nieuwe vorm van lijkverwerking aan: vriesdrogen. Hierbij wordt het lichaam afgekoeld tot min 180 graden, wat alle vocht eraan onttrekt. Daarna wordt het door trillingen verbrokkeld en kunnen de resten zonder schade aan het milieu in de grond worden geborgen.

De Volkskrant, 20 februari 2004. Plan voor ondertunneling Stonehenge roept verzet op
Hoe zag Stonehenge eruit voordat er wegen waren? Nu raast het verkeer van de A303 vlak langs Stonehenge. Sinds 1989 is het plan voor een ondertunneling alleen al in het parlement 178 keer aan de orde gesteld, maar het betekent niet dat het daardoor minder controversieel zou zijn. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. Planologen denken dat met de ondertunneling van de A303 de verkeersdruk rond het monument zal afnemen. Maar campagnevoerders, van wie een deel Stonehenge als een 'heilige plek' beschouwt, zeggen dat de 2,1 kilometer lange tunnel te kort is en de omgeving juist grote schade zal berokkenen. De ondertunneling zou in 2005 moeten beginnen en in 2008 moeten zijn voltooid.

Diverse kranten, 20 februari 2004. 'Vriesdrogen wordt derde mogelijkheid lijkbezorging'
ANP - Over een paar jaar krijgt Nederland er een derde manier van lijkbezorging bij: vriesdrogen. Dat verwacht de Facultatieve Groep in Den Haag, specialist op het gebied van crematies, die de wenselijkheid van deze variant naast cremeren en begraven nagaat. Eerder onderzoek van TNS NIPO wees uit dat de helft van de Nederlanders vriesdrogen wil overwegen.

Diverse kranten, 20 februari 2004. As voor prikje de ruimte in
ANP - De stoffelijke resten van Taiwanezen kunnen nu ook de ruimte worden ingeschoten. De Taiwanese uitvaartverzorger Baushan sloot daarvoor een overeenkomst met het Amerikaanse Celestis uit Texas. Dit bedrijf heeft zich toegelegd op het in de ruimte schieten van urnen met as van overledenen. De ruimtereis kost de Taiwanezen evenveel als een traditionele begrafenis of asverstrooiing. De ruimte-urn blijft ongeveer veertig jaar rondvliegen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage