Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 9
23 februari 2004 t/m 29 februari 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen maart 2004Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 2,maart 2004.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Burn-out: Oppassen geblazen
Jolanda Scholman: Burn-out is een term die opmars maakt op de werkvloer. In de welzijn- en gezondheidssector (waar de uitvaartbranche een onderdeel van vormt) ligt het percentage medewerkers dat een keer een burn-out krijgt op circa elf procent. Maar wat is burn-out nu eigenlijk? En veel belangrijker: hoe kun je het voorkomen? Een verkenning gelardeerd met waarschuwingssignalen en tips ter preventie.
Opleiding 'Omgaan met verlies'
Mieke van Leeuwen: De nieuwste opleiding die haar doelgroep in en rondom de uitvaartbranche vindt, is een halfjaar geleden van start gegaan. 'Omgaan met verlies' werd ontwikkeld en uitgevoerd door Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten. Wat houdt de opleiding precies in en in hoeverre onderscheidt deze zich van andere cursussen en trainingen? Een interview met de geestelijk vaders van 'Omgaan met verlies'
Geen groen licht harmonisatie CAO's
Claudie Bolster: Begin van dit jaar stuurde de voorzitter van De NUVU een brief naar de andere koepelorganisaties met de mededeling dat De NUVU verder afzag van deelname aan de werkgroepen die de harmonisatie verder zouden moeten gaan vormgeven. Daarmee spatte de zeepbel van één CAO voor de uitvaartbranche uit elkaar, tot ongenoegen van een aantal betrokkenen.

terebinth, maart 2004 Terebinth, maart 2004, kwartaalblad van de vereniging voor funeraire cultuur.
In het blad verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, publicaties, excursies en agenda. Daarnaast een twee hoofdartikelen:
Het kind op de begraafplaats
Aan kindergraven wordt tegenwoordig veel meer aandacht besteed dan vijftig jaar geleden. Bert Pierik schetst de ontwikkeling en plaatst enkele kanttekeningen.
Nieuwe vormen kinderuitvaart
De Wending begeleidt louter uitvaarten van kinderen en jongeren. In een interview met Rita Hulsman stellen de initiatiefneemsters hun bedrijf voor Tevens geven ze aan welke mogelijkheden ze bieden voor een uitvaart die wezenlijk anders is dan bij volwassenen.

De Limburger, 26 februari 2004. De noodgedwongen grafschennis op d'n aje kirkhaof
Joris Polman: De gemeente Roermond heeft bijna vierhonderd grafzerken omgelegd en grafkelders afgesloten op de oude gemeentelijke begraafplaats van Roermond. Maar dit is geen grafschennis, het bleek bittere noodzaak.
Het geeft een bijzonder gevoel om een uurtje of wat over de oude gemeen-telijke begraafplaats nabij de Kapel in 't Zand in Roermond te slenteren. Ingezakte graven, omgevallen grafzerken en openliggende grafkelders. Het beeld stemt prettig melancholisch en tegelijkertijd heeft het ook iets unheimisch zoals onze oosterburen dat noemen. Maar dat het levens-gevaarlijk zou zijn, dat wist zelfs begraafplaatsdeskundige Guus Rüsing van het Monumentenhuis niet. Na een korte inventarisatie overtuigde hij de gemeente Roermond om de begraafplaats onmiddellijk te sluiten en de gevaarlijke grafstenen omver te laten trekken......

de Volkskrant, 28 februari 2004. Wandelroute rond Herman Brood geen lijkenpikkerij.
Willemijn Steutel: Herman Brood wist niet hoe vlug hij uit zijn geboortestad weg moest komen, maar de Zwollenaren zien hem nog altijd als lokale held. Sinds de rockster, kunstenaar en drugsgebruiker in 2001 van het dak van het Amsterdam-se Hilton sprong, melken instanties zijn dood eindeloos uit.
Een tentoonstellinkje hier, standbeeldje daar, en deze zomer komt er een wandelroute door Zwolle. Die voert langs alle Brood-attracties, kunstwerken in de stad en de Zwolse muziekscene. Niks lijkenpikkerij, Herman zou de route met kracht hebben toegejuicht, denkt Bart Chabot, fan, vriend en biograaf van Brood. 'Hij had een goed ontwikkeld gevoel voor pr.'
Ook bij de VVV zijn ze zich niet van enige vorm van uitbuiting bewust........
De stadswandeling zal - met het oog op de gematigde fans -iets minder nauwkeurig in de voetsporen van de jeugdige Brood treden.

de Volkskrant, 28 februari 2004.
UITVAARTVERZEKERINGEN worden steeds meer via internet geregeld, blijkt uit cijfers van DELA (zie persbericht) de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland. Het aantal direct via internet afgesloten polissen is vorig jaar met 59 procent gestegen tot ruim 4200. Dit jaar lijkt de groei zich door te zetten. Dela verklaart de stijging uit het feit dat mensen steeds vaker zèlf het moment willen kiezen waarop ze gaan nadenken over hun uitvaart en een verzekering afsluiten.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage