nieuwe ooster 2
Opening islamitisch grafvak op De Nieuwe Ooster

Op dinsdagmiddag 5 juni 2012 opent wethouder Andrée van Es van de gemeente Amsterdam een bijzonder gebied op De Nieuwe Ooster.

Landschapsarchitectenbureau Karres en Brands tekende voor het subtiele ontwerp van het Islamitisch grafvak. Als grootste begraafplaats van Amsterdam had De Nieuwe Ooster nog geen grafvak dat geschikt was voor islamitisch begraven.

In 2011 tekenden zes islamitische koepelorganisaties en stadsdeel Oost een overeenkomst over islamitisch begraven op de gemeentelijke begraafplaats. De Nieuwe Ooster heeft in nauw overleg met het PIBA (Platform Islamitisch Begraven Amsterdam, een initiatief van de gemeente Amsterdam) een plan opgesteld voor de aanleg. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van moslims hebben de islamitische koepelorganisaties van begin tot eind meegedacht. Het resultaat is een ingetogen en subtiel ingericht grafvak, dat openstaat voor moslims van alle stromingen en herkomst. Een plek waar alle betrokken organisaties trots op zijn.

De graven en het gebouwtje zijn gericht op Mekka. Het grafvak is aangelegd in de zuidwest hoek van de begraafplaats. Het gedeelte voor moslims is gerealiseerd bij de tweede entree aan de Rozenburglaan.
nieuwe ooster 3
Het paviljoen huisvest de verschillende functies voor islamitische begraafrituelen. De overdekte bewassingruimte is open en transparant. Een mozaïek van de hand van Rem Posthuma siert het gebouw dat werd ontworpen door architect Furkan Köse van Atelier PUUUR.

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.