terebinth stichtingGenomineerden Gouden Terebinth bekend
De Gouden Terebinth, de funeraire prijs die het bestuur van Terebinth (de stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed) in 2015 instelde, wordt op 3 februari a.s. voor de tweede keer uitgereikt.

Winnaar van deze prijs is de organisatie of de persoon die zich volgens de jury in 2016-2017 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van de (historische) begraafplaats. De genomineerden zijn op 20 december geselecteerd.

De Terebinth-werkgroep die de prijsuitreiking voorbereidt, heeft uit negen aanmeldingen drie nominaties geselecteerd. Geen eenvoudige klus omdat de voorgedragen kandidaten in soort en karakter flink van elkaar verschillen.

De drie genomineerden zijn: de Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel e.o., Suzanne van Leendert (de maakster van de documentaire Zielen van Utrecht) en vrijwilliger Peter van Schaijk (met zijn werk voor stichting In Paradisum in Nijmegen).
Moeilijke selectie
De werkgroep selecteerde de drie uit negen succesverhalen , of het nu mensen en organisaties betreft die net beginnen aan de restauratie van grafmonumenten, of om anderen die al jarenlang ervaring hebben met onderhoud en beheer van een historische begraafplaats. Of op een andere manier bij het brede publiek aandacht vragen voor het belang van begraafplaatsen en hun positie in de samenleving. Enthousiasme en doorzettingsvermogen vindt Terebinth bij alle kandidaten terug.
Terebinth heeft de projecten van de drie genomineerden nu voorgelegd aan een deskundige jury die bestaat uit: Maurice Heemels, historicus; Pauline Harmsen, oud-directeur van begraafplaats Essenhof; en Peter Breukink, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken (winnaar Gouden Terebinth 2016). Op zaterdag 3 februari 2018 krijgen de genomineerden de gelegenheid hun project te presenteren in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht. De jury bepaalt dan wie de winnaar van de Gouden Terebinth 2018 wordt.
Negen succesverhalen
Tot 20 oktober konden kandidaten voor deze nationale prijs worden aangemeld. Negen aanmeldingen waren het resultaat. Naast de drie genomineerden zijn dat: Werkgroep Het Oude Kerkhof, onderdeel van de Historische Vereniging Gemeente Beilen; Stichting Noorder Begraafplaats Assen; Werkgroep Funerair Erfgoed van de Oudheidkundige Kring Hulst; Algemene Begraafplaats Crooswijk te Rotterdam; Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat, Katwijk aan Zee; en Tanja Medema, teamleider afdeling Begraafplaatsen Utrecht.
Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (wisseltrofee en geldbedrag van 1.000 euro) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en ons funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenktekens vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.
Meer informatie over de onderscheiding, zie http://www.terebinth.nl.

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.