Persbericht

Amsterdam, 19 december 2006

De Groot en De Keijser winnen de Ivonne van de Ven Prijs 2006
Praktisch onderzoek volgt nabestaanden zelfdoding


De Ivonne van de Ven Prijs 2006 is toegekend aan Marieke de Groot en Jos de Keijser voor hun onderzoek naar de risico’s van nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd. De prijs is door de Ivonne van de Ven Stichting ingesteld om belangrijke bijdragen aan de preventie van zelfmoord te onderscheiden. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit jaar gebeurt dit voor de vierde keer. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 1.750 euro.

Kwetsbaarheid nabestaanden zelfmoord
De jury prijst het geduldige en jarenlange werk van De Groot en De Keijser aan het onderzoek naar verder leven na een zelfdoding in de familie. De twee wetenschappers volgden tientallen nabestaanden. Daarmee ontstond een beeld van de risico's die deze nabestaanden lopen en de mate waarin ze blootstaan aan invloeden die er mogelijk toe kunnen leiden dat ze zelf een eind aan hun leven maken. Hun bevindingen hebben De Groot en De Keijser vervolgens op een praktische manier uitgewerkt, ondermeer met een werkboek voor nabestaanden: Verlies door suïcide.

Nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd, lopen zelf ook risico’s. De jury ziet in het onderzoek en het daaropvolgende nazorgtraject een belangrijke stap in het verkomen van suïcide door nabestaanden.

Eervolle vermelding
Daarnaast geeft de jury een eervolle vermelding aan het boek Ik heb geen toekomst, zei ze van Elly den Herder-Michielsen. Dit boek richt zich op een specifieke doelgroep: de confessioneel-christelijke. Ze beschrijft het relevante wetenschappelijke onderzoek en brengt via haar boek een grote groep lezers met dat onderzoek in aanraking.