Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 1, 4 januari 1999 t/m
10 januari 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Verschillende kranten, 5 januari 1999, Nieuwe deskundige in zaak Tjoelker vanwege voetafdruk
In het gerechtelijk vooronderzoek tegen de vierde verdachte in de zaak Tjoelker heeft de rechter-commissaris een nieuwe deskundige ingeschakeld. deze moet bekijken of het onderzoek door de Engelse sporendeskundige Keith Barnett correct is uitgevoerd.

Verschillende kranten, 5 januari 1999, Videobewaking op joods kerkhof
DPA: het joodse kerkhof in Berlijn krijgt videobewaking. De autoriteiten hebben tot videobewaking besloten nadat binnen enkele maanden het graf van Heinz Galinski, de voormalige joodse leider in Duitsland twee keer is geschonden. Vorige maand bliezen de grafschenners de grafsteen met springstof op.

Leeuwarder Courant, 7 januari 1999, Kornhorn wil gedenksteen over affaire IJje Wijkstra
De geruchtmakende affaire rond IJje Wijkstra uit Grootegast wordt misschien herdacht met een bescheiden monument. men wil hiermee aandacht besteden aan de man die in 1929 in Doezum vier politieagenten doodschoot. Een deel van de bevolking vindt dat het sociale drama herdenking behoeft.

Verschillende kranten, 7 januari 1999, Vrouw bij kerkhof door jongeren belaagd
GPD: IJsselmuiden, Een omvangrijke groep jongeren heeft op oudejaarsdag in IJsselmuiden een vrouw op de begraafplaats in het dorp aangevallen en de stuipen op het lijf gejaagd. De politie ontzette het doodsbange slachtoffer. De vrouw wilde bloemen leggen op een graf maar werd bij het passeren van de groep opzij geduwd, waardoor de bloemen uit haar handen vlogen. De bos werd volledig vertrapt door de jongeren.

Verschillende kranten, 7 januari 1999, De troost van rituelen
Column van Marieke van Schie: In de column besteed ze aandacht aan de dood van een Marokaanse man en de rituelen die daar bij gevolgd worden. Ze kijkt daarbij ook terug op de oude Nederlandse rituelen als witte lakens voor de ramen, het dragen van rouwbanden etc. Ze eindigt dan ook met de woorden: "We hebben deze gebruiken afgeschaft. Daarmee hebben we ons tevens de kans ontzegd zonder woorden de troost te krijgen en te ontvangen die we in zo'n periode hard nodig hebben".

Telegraaf, 7 januari 1999, Deurwaarder klopt aan in rouwkamer
Nabestaanden van de Woerdense pastor Van Beugen hebben diep geschokt gereageerd op de verschijning van de deurwaarder, die tijdens de condoleances in het kerkgebouw een dwangsom van 75.000 gulden wilde verhalen op de kersverse weduwe. Ondanks de rouwende familie, gaf de man de brief toch af. Een woordvoerder van de gemeente Woerden zegt wel op de hoogte te zijn geweest van de begrafenis van Van Beugen. "Wij betreuren het echter dat de deurwaarder juist op dat moment bij de familie op de stoep stond. Wij hebben de weduwe vandaag dan ook een excuusbrief laten bezorgen.

Volkskrant, 9 januari 1999, Lofzang op het leven
Harry Cock: (3/4 pagina met foto's en bijschrift). In het bijschrift vertelt Harry Cock over de Mexicaanse gewoonte op Dia de los muertes, niet de dag maar de verjáárdag van de doden. Het zijn vanaf 31 oktober zelfs drie verjaardagen, niet toevallig samenvallend met het katholieke Allerheiligen en Allerzielen. Op deze verjaardagen worden de nissen en de graven vol gezet met bloemen.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products