Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 14, 5 april 1999 t/m
11 april 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Verschillende kranten, 6 april 1999, Twijfels Duitsers over leven na de dood
EPD: Niet alle Duitse christenen geloven in een opstanding van Jezus uit de dood. Van de protestanten denkt 72% dat Jezus waarlijk is opgestaan, van de Rooms-Katholieken 84 %. Voor de ondervraagden blijkt een leven na de dood bepaald niet vanzelfsprekend te zijn. Van de protestanten gelooft 45 % en van de Rooms-Katholieken 66% in de wederopstanding van de doden.

Leeuwarder Courant, 6 april 1999, Folder op komst van kerk en uitvaartwezen
De Leeuwarder hervormde en gereformeerde kerken en 3 uitvaartverenigingen (NUVA, Christelijke begrafenisvereniging en Adventum) hebben plannen voor een informatiefolder over allerlei zaken rond begrafenis of crematie. Zij vinden dat onder druk van droeve omstandigheden en de korte tijd voor een uitvaart belangrijke keuzes vaak te moeizaam tot stand komen

Trouw, 7 april 1999, Dood op het net is een gat in de markt
Hester Haarsma: Interview met A. Fonville (Uitvaart Internet Diensten) en socioloog A. Benschop (Universiteit Amsterdam). In het artikel o.a. aandacht voor virtueel gedenken, de uitvaartencyclopedie, virtuele grafkisten en het rouwspreekuur. Naast de vijftien gedenkboeken bij http://www.gedenkboek.nl denkt A. Benschop dat er nog ruim 300 andere verborgen zijn op het internet, afgesloten voor zoekprogramma's.

Verschillende kranten, 7 april 1999, Drie gave mummies van Inca's gevonden in het Andesgebergte
AP/AFP/Reuter: In het Andesgebergte in het noorden van Argentinië zijn drie opmerkelijk goed bewaard gebleven mummies van 500 jaar geleden gevonden. Zij werden onder een dikke laag stenen en aarde gevonden op de berg Llullaillaco bij de grens met Chili. Omdat de lichamen bevroren waren en inwendig nog volledig intact lijken te zijn, kunnen zij en schat aan gegevens opleveren over eetgewoontes, ziektes en andere omstandigheden in het Inca tijdperk.

Verschillende kranten, 7 april 1999, Stoffelijke resten Velásquez gelokaliseerd
Spaanse historici zeggen dat ze de stoffelijke resten van de Spaanse meesterschilder  Vélasquez hebben gelokaliseerd met een nauwkeurigheid van een paar meter. Dit zou een aardige opsteker zijn voor de viering van de 400st geboortedag van Vélasquez dit jaar. Want alles wat sinds eeuwen bekend is over de rustplaats van de in 1660 overleden Vélasquez is dat hij werd begraven onder de Johanneskerk die op het huidige Ramalesplein in Madrid heeft gestaan.

Leeuwarder Courant, 9 april 1999, Laatste rustplaats in eigen dorp weer mogelijk voor Roodkerk
Sinds 1985 was het niet mogelijk meer om op de dodenakker van Roodkerk begraven te worden, de begraafplaats was toen gesloten verklaard en het bestemmingsplan gewijzigd. Maar binnenkort kunnen dank zij de hulp van de Vereniging De Terebinth weer ruim 400 mensen begraven worden op de begraafplaats. De kerk is inmiddels gerestaureerd en het kerkhof moet in de loop van dit jaar gereed zijn.

Verschillende kranten, 9 april 1999, RK pleidooi recht op humaan sterven
De Rooms-Katholieke bisschoppen hebben in een handreiking over terminale zorg gepleit voor het recht van ieder mens om menswaardig te sterven. De aanleiding is de groei van een aantal hospices, waar mensen in de terminale fase worden opgevangen.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage