Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 15, 12 april 1999 t/m
18 april 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 4, april 1999
In het tijdschrift: actueel: o.a. Gratis staatsloten bij uitvaartverzekering. Stervensbegeleiders gevraagd. Grijs laagje op sla. Portret dit keer: Maurice van de Toorn, zanger op uitvaarten. Lokale nieuwsflitsen. Productnieuws. Boekbespreking. Verenigingsnieuws van de NUVU en een vijf-tal hoofdartikelen:
Verzekeren tegen grafschennis
Annette Rebel: Artikel over Verzekeringsmaatschappij De Goudse die sinds kort een verzekering aanbiedt tegen schade aan graven door molest, storm, vandalisme of diefstal.
Wat verstaat de wet onder 'lijk'
Mr. F.H.J. Mutter: artikel over gevonden lijken(delen), wat moet er met dergelijke vondsten gedaan worden.
Rechter negeert recht op schadevergoeding
Mr. W. Brouwer: artikel n.a.v. een schadevergoedingsclaim van ouders die een ziekenhuis 'nalatigheid'' verweten. De Hoge raad oordeelde dat de ouders geen (rechtens relevant) belang hadden bij een oordeel over de aansprakelijkheid voor de dood van hun kind.
Grafrecht met bedrijfsmatig belang wordt geweigerd
Mr. F.H.J. Mutter: artikel over een echtpaar dat een grafrecht wilde verwerven onder de conditie dat dat graf zou worden beheerd door Grafzorg B.V. De gemeente 's Gravenhage weigerde dit echter omdat Grafzorg B.V. een rechtspersoon is met winstoogmerk..
Expositie wil taboes rondom dood doorbreken
Francoise Zorg: artikel over de huidige tentoonstelling 2000 jaar dodencultuur in Nederland in het Museon te Den Haag.

nvve logo Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 2, 1999
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, buitenland, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging
Verder in het blad een drietal hoofdartikelen:
Eed van Hippokrates sluit hulp bij zelfdoding niet uit
Dr. A.J.L. van Hooff: artikel over de mogelijkheden van artsen om behulpzaam te zijn bij euthanasie. Een aantal artsen beroept zich op de eed om geen hulp te willen verlenen, echter sinds 1865 zweert of belooft de Nederlandse arts alleen dat hij het beroepsgeheim zal bewaren en de geneeskunst zal uitoefenen volgens de wettelijke bepalingen.
De dag dat mijn moeder afscheid nam van het leven
Nelleke Dumee: verhaal van de schrijfster over het afscheid van haar moeder, die met behulp van euthanasie stierf.
Voor joden staat de heiligheid van het leven centraal
Pieter van Mechelen: artikel over euthanasie in de Joodse traditie. In eerste instantie is het verboden. Maar in uiterste instantie gaat het om de persoonlijke verantwoordelijkheid van de gelovige in relatie tot God.

Verschillende kranten, 14 april 1999, Vrijspraak in zaak Tjoelker
De Leeuwarder rechtbank heeft de negentienjarige verdachte vrijgesproken van doodslag op Meindert Tjoelker. Het bewijs voor de betrokkenheid van de 'vierde' verdachte bij de dood van Meindert is ontoereikend. Hoewel sporenonderzoek heeft uitgewezen dat Tjoelker mogelijk is gedood door een schop van de verdachte. Maar naast het technische bewijs is voor een veroordeling ook de overtuiging nodig, dat de verdachte het heeft gedaan. Bij gebrek aan verdere aanwijzingen of getuigenverklaringen heeft de rechtbank die overtuiging niet.

Verschillende kranten, 14 april 1999, Jaren celstraf voor Amerikaanse euthanasiearts
De omstreden Amerikaanse euthanasiearts Jack Kevorkian, bijgenaamd 'dokter dood' is tot langdurige gevangenisstraf veroordeeld. De rechter legde hem een celstraf op van 10 tot 20 jaar wegens moord. De rechter motiveerde de uitspraak met de woorden: "Niemand staat boven de wet of mag het recht in handen nemen. Het injecteren van een patiënt met een dodelijke dosis drugs is geen hulp bij zelfdoding maar moord".

Leeuwarder Courant, 17 april 1999, Dna overledene geëist als bewijs van vaderschap
Een inwoonster van Haren wil dat het Academisch Ziekenhuis Groningen binnen 24 uur dna materiaal van haar overleden vader afstaat voor onderzoek. Ze eist dit in een kort geding. Formeel is de eiseres nooit als dochter door de overledene erkend. Toch heeft ze jarenlang wel een vader dochter-relatie met hem onderhouden. Een week na het overlijden heeft ze de nalatenschap laten verzegelen. Ze had namelijk geconstateerd dat de familie van de overledene spullen uit zijn huis haalde.

Leeuwarder Courant, 17 april 1999, 17 april 1999, Christelijk Drachten worstelt met zondagsrust en crematorium.
Peter Grondsma: artikel over de weerstand van veel christenen in Drachten tegen de komst van een crematorium, maar ook tegen de toenemende druk om de nu nog verplichte zondagssluiting van winkels op te heffen.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage