Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 17, 26 april 1999 t/m
2 mei 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, april 1999.
Thema: Kinderen en de dood

In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; CVN richt Partnerraad op; Rotterdamse ondernemers scoren hoog, geschiedenis van het Europese rouwvervoer in Kassel. Boekbesprekingen, Producten en diensten: Amerikaanse auto's, sierurn met opdruk, desinfectiegel, informatieboekje asielzoekers Agenda, Column 'Er is onrust in de wereld' door H. Kok, Column 'Cremeren zonder kist' door Rien Schouten. Column Recht: "Waarom beulen staken" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Paard en wagen" door Laura Reedijk Boersma. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Tevens een zestal hoofdartikelen:
Speelt Jeroen nu altijd in dat kistje?
Erna Heijligers: Artikel en interview met ouders die vertellen over een onverwacht verlies van hun zoontje. Wat hielp bij de verwerking was het goede gevoel dat ze hadden over de uitvaart, vooral omdat hun 5-jarige dochtertje daar sterk bij werd betrokken. "Zo'n verlies gun je niemand, maar de manier waarop alles daarna is geregeld, zou je iedereen toewensen."
LOB tegen lijkhoezen
De LOB wil maatregelen om het gebruik van lijkhoezen tegen te gaan:strengere normen voor de soort hoezen, een meldingsplicht door uitvaartverzorgers en het strafbaar stellen van het gebruik vanniet-goedgekeurde hoezen.
Demografische ontwikkelingen in Nederland
Piet van den Akker: Onlangs publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de prognose voor de Nederlandse bevolking tot 2050. Het CBS beperkt zich doorgaans tot de koele cijfers, maar kon nu niet nalaten op te merken dat 'de uitvaartbranche voorlopig verzekerd zal zijn van een toenemende vraag' Piet van den Akker analyseerde de statistieken.
Noodklok in België
Rien Schouten: Toezeggingen van de minister voor nieuwe onderhoudssubsidies en een betere bescherming van begraafplaatsen. Dat lijkt een mooie oogst van de Studiedag Funerair Erfgoed in België. Het luiden van de noodklok loont.
De invloeden van kinderen in het volgende Millennium
Riet Fiddelaers-Jaspers: Het naderende millennium is een goed moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Deze maand: hoe kinderen en de dood als laatste taboe is doorbroken.

Verschillende kranten, 27 april 1999, Nieuwe vondsten Maya cultuur
AP: In het Mexicaanse Palenque zijn twee meer dan 1300 jaar oude Tempels ontdekt. In een van de tempels is een altaar of troon ontdekt die rijkelijk versierd is met inscripties die verwijzen naar data en gebeurtenissen, zoals de stichting van Palenque. In een andere tempel werd een begrafeniskamer gevonden van 3,3 bij 2 meter. De kamer is beschilderd met dieren- en mensenfiguren.

Leeuwarder Courant, 27 april 1999, Twijfels over fietsroute langs begraafplaatsen
Het plan om een fietsroute aan te leggen langs twee oude grafvelden in Ferwarderadiel is met weinig enthousiasme door de raadsleden ontvangen. Reden voor de weifelende houding is het ontbreken van een koppeling van dit project met de reeds bestaande toeristische infrastructuur.

Leeuwarder Courant, 28 april 1999, Een op de zes nabestaanden loopt vast in het rouwproces
Arthur ten Cate: Interview met en artikel over het werk van de klinisch psycholoog Jos de Keijser. De Keijser promoveerde twee jaar geleden op een onderzoek naar rouwbegeleiding. De Keijser vertelt in dit interview onder andere over de 4 rouwtaken die eenieder moet vervullen om over het verlies heen te komen.

Leeuwarder Courant, 29 april 1999, Islamieten willen begraafplaats
De inwoners van Drachten van Arabische afkomst willen in Drachten een eigen islamitische begraafplaats. Friesland kent tot nu toe twee islamitische begraafplaatsen in Leeuwarden en Heerenveen. Volgens de woordvoerder van de werkgroep Arabica Smallingerland is er veel behoefte aan een eigen begraafplaats. "Nu laten veel mensen van Arabische afkomst hun overleden familieleden nog naar het eigen land brengen".

Volkskrant, 30 april 1999, Ondertussen
Een 57 jarige vrouw heeft na zeven maanden de lokale politici in het Schotse plaatsje Selkirk zover gekregen dat haar overleden echtgenoot uit zijn onder water gelopen graf wordt opgegraven. Volgens de vrouw was de overledenen bang voor water. De man is herbegraven in een hoger gelegen graf.

Leeuwarder Courant, 30 april 1999, Leeuwarden denkt aan private dodenakkers
Leeuwarden denkt aan de privatisering van de gemeentelijke begraafplaatsen. Het is een van de mogelijkheden die het stadsbestuur onderzoekt in een studie naar de toekomst van de dodenakkers. Maar ook als de gemeente ze zelf in beheer houdt, moet het roer om. Want nabestaanden van overledenen hebben tegenwoordig andere wensen

Volkskrant, 30 april 1999, Gebeente van de schilder moet Velásquez jaar opluisteren
Cees Zoon: Als het even meezit, komen de botten van de schilder Velásquez precies op zijn 400st verjaardag boven water. Madrid doet er op het ogenblik alles aan om voor 6 juni a.s. de botten gevonden te hebben die ergens onder het plantsoen op het Plaza de Ramales moeten liggen.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage