Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 18, 3 mei 1999 t/m
9 mei 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
ik ben tegen zinloos geweld ! In vrijwel alle kranten deze week veel aandacht aan de moord op Marianne Vaatstra en de stille tocht op 7 mei j.l. waaraan ruim 15.000 mensen uit het hele land meededen.

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 5, mei 1999
In het tijdschrift: actueel: o.a. Helft Nederlanders kiest voor crematie. Dreigends tekort aan graven. Handel in begraafplaatsen. Portret dit keer: uitvaartverzorgster: Carla Mahawat Khan. Lokale nieuwsflitsen, Productnieuws, Boekbespreking, Verenigingsnieuws van de NUVU en een vijf-tal hoofdartikelen:
Evaluatie Wet op de Lijkbezorging
Jacqueline Rutjen: In het artikel aandacht voor de reactie van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Zij constateerden dat de Wet op de Lijkbezorging voldoende ruimte biedt om een persoonlijk invulling te geven aan de lijkbezorging.
Grafrecht biedt rechthebbende meer bescherming
Mr. M.F.J. Mutter: Artikel n.a.v. recente jurisprudentie waaruit blijkt dat de Wet op de Lijkbezorging een aantal redenen opsomt waarom een grafrecht kan eindigen.
Oorspronkelijke Balinezen laten hun doden verslinden door de natuur
Drs. Diana van Oort: Artikel over de dodenceremonies op het Indonesische Bali. De oorspronkelijke bewoners cremeren hun doden niet. Hun doden worden aan de voet van een heilige waringboom neergelegd en 'verslonden' door de natuur.
Restauratie verminkt lichaam helpt bij rouwproces.
Eric Boekel: Artikel over de mogelijkheden om een lichaam dat ernstig beschadigd is te restaureren voordat het begraven of gecremeerd wordt.
De veiligheid van grafkelder, tombe of mausoleum
Mr. F.H.J. Mutter: Artikel over de veiligheidsvoorschriften en de aansprakelijkheid voor eventuele schade die bezoekers door onveiligheid kunnen oplopen.

Leeuwarder Courant, 3 mei 1999, Krachtenbundeling in de uitvaartwereld
De uitvaartverzorgers NUVA in Meppel en de AVVL gaan de mogelijkheid van nauwe samenwerking onderzoeken. Zij willen tegenwicht bieden aan de groeiende invloed van commerciële uitvaartverzorgers. NUVA directeur Luuk Hazelhoff hekelt de "commerciële prijsopdrijverij".

Verschillende kranten, 4 mei 1999, Overleek herdenkt zijn Schotse piloot
In Overleek wordt een speciale herdenking gehouden ter herinnering aan de Schotse piloot die daar 58 jaar geleden omkwam, na te zijn neergeschoten door de Duitsers. In een sloot vlakbij de plek waar hij neerstortte is een herdenkingskruis geplaatst.

Verschillende kranten, 5 mei 1999, Aanhouding tieners na grafschennis
ANP: In Heerlen heeft de politie 4 Limburgse tieners aangehouden die verdacht worden van ernstige grafschennis. De afgelopen dagen werden er in Heerlen en Sittard ongeveer 120 graven vernield en beklad met satanische teksten. ook heeft de politie in een andere zaak 4 Maastrichtse jongeren aangehouden wegens het vernielen van zo'n 70 graven in hun woonplaats.

Verschillende kranten, 7 mei 1999, D66 eist soepeler Nabestaandenwet
ANP: D66 wil dat de Algemene Nabestaanden Wet alsnog wordt versoepeld. Het kabinet besloot vorige week dat niet te doen ondanks een unaniem advies van de SER. Het gaat D66 vooral om de positie van weduwen met kinderen.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage