Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 2, 11 januari 1999 t/m
17 januari 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Verschillende kranten, 11 t/m 17 januari, veel nieuws over de zinloze geweldsmoord op twee meisjes in Gorinchem
Op zaterdagavond 9 januari werden 3 meisjes die stonden te wachten achter de deur van het café gewond na een schietpartij. Vanaf buiten werden er elf kogels door de deur van Muziekcafé Bacchus geschoten. Een meisje was op slag dood, de tweede overleed na 2 dagen coma aan de gevolgen van een schot in haar hoofd, de derde ligt nog in het ziekenhuis. Drie mannen zijn aangehouden in verband met de schietpartij. Zaterdag 16 januari werd er een stille protesttocht gehouden in Gorinchem, meer dan 20.000 mensen namen hier aan deel. De stille tocht werd tevens live uitgezonden op de tv. Ned.2. 

nvve logo Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 1, 1999
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, buitenland, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging
Verder in het blad een zestal artikelen:
"Waar gered kan worden moet niet altijd worden gered"
Hans van Dam: Interview met ethica Heleen Dupuis. In het interview legt zij nadruk op het zelfbeschikkingsrecht voor ouderen en dat de pil van "Drion" buiten het medische circuit beschikbaar zou moeten zijn.
'Voor een humane euthanasieregeling moet je niet bij christenen zijn'
Cees van den berg: Interview met schrijver Ronald Giphart over de waanzin rond het sterfbed van zijn moeder (Tweede kamerlid Wijnie Jabaay in 1995
Psychiaters grenzen hun domein strak af
Martine Cormelisse: artikel n.a.v. het verschijnen van het rapport van de Commissie Hulp bij zelfdoding van de vereniging voorpsychiatrie (NVvP)
'Eindelijk ga ik naar mijn jongens'
Artikel van een man die zijn oud-tante hielp bij haar wens om te mogen sterven en nog steeds bang is achter de tralies te moeten boeten, maar ook trots is omdat hij haar heeft durven te helpen.
Het belang van de interculturele dialoog
Peter van Megchelen:Het liberale beleid rond euthanasie roept bij vele moslims vragen op. Abdulwahid van Bommel is pastoraal medewerker voor moslims in het Haagse Westeinde Ziekenhuis. Hij geeft zijn visie op de medische ethiek van de Islam.

Verschillende kranten, 11 januari 1999, Petrucciani begraven op Pére Lacaise
DPA, AFP: De jazzpianist Michel Pettrucianni, die vorige week overleed wordt op het Parijse kerkhof Pére Lachaise begraven. Zijn laatste rustplaats is vlakbij het graf van Frederic Chopin. Pére Lachaise is de laatste rustplaats van vele beroemdheden zoals Edith Piaf, Moliére en Yves Montand.

Verschillende kranten, 12 januari, Start proefproces over uitkering aan weduwen
ANP: De raadslieden van 3 weduwen in een zaak voor de rechtbank van Den Haag stellen dat het verlagen van de uitkering van weduwen een schending is van het recht op eigendom. Hetgeen in strijd is met de internationale rechtsbeginselen. Het recht op een uitkering moet gezien worden als een 'eigendom' redeneren de advocaten. Daarin mag alleen getornd worden als dat in het algemeen belang is.

Volkskrant, 12 januari 1999, Aantal transplantaties neemt weer toe
In het laatste kwartaal van vorig jaar is het aantal orgaantransplantaties ten gevolge van een hoger aanbod weer gestegen. Sinds 1 september vorig jaar is de Wet op de orgaandonatie in werking getreden en sindsdien is het aantal transplantaties met organen van overledenen weer met 25% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In het nationale Donorregister staan nu ruim 4,4 miljoen mensen geregistreerd. Van hen geeft 25% toestemming, 34% geen toestemming en 11% laat de keuze over aan de nabestaanden.

Leeuwarder Courant, 12 januari 1999, Kunstcollectie gestolen uit huis van overleden vrouw
Op 6 januari sloegen inbrekers hun slag in het huis van de vrouw die op 2 januari overleed. De inbrekers sloegen hun slag op de dag dat de vrouw werd begraven. Zij wisten het alarm uit te schakelen en de voordeur open te breken.

Verschillende kranten, 13 januari, 'Praten over zelfmoord altijd zinvol'
ANP: Artikel n.a.v. gegevens die de NVVE verzamelde van 1992 t/m 1997 uit deze gegevens blijkt dat als mensen openlijk kunnen spreken over hun doodswens en ook informatie krijgen over mogelijkheden voor een milde zelfdoding, dat dat er niet toe leidt dat zij eerder daadwerkelijk voor de dood keizen. Een aantal ziet dan juist af van een impulsieve zelfmoord poging. En plegen ze wel zelfmoord, dan is het vaker op een weloverwogen wijze zonder derden daarin te betrekken.

Verschillende kranten, 14 januari 1999, Van der Lubbe in Leipzig 'toch wel beetje held'
Op de Südfriedhof, de grootste begraafplaats van Leipzig is de nieuwe grafsteen voor Van der Lubbe onthuld door zijn achternicht, dit gebeurde onder grote belangstelling van pers en autoriteiten. De stichting "Een graf voor Marinus van der Lubbe" heeft na jaren inspanning er voor gezorgd dat er een speciaal monument kwam op z'n 15 meter van de plek waar Marinus van der Lubbe al jaren ligt in een loden kist temidden van 6 andere graven zonder zerk.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products