Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 21, 24 mei 1999 t/m
30 mei 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, mei 1999.
Thema:
Kunst en vormgeving

In het blad de vaste rubrieken: Nieuws;
AVVL en NUVA onderzoeken fusiemogelijkheden. Fonds Monuta voor kwaliteit van leven. Boekbesprekingen, Producten en diensten: uitvaartsoftware, herinneringsboek, oldtimer rouwvervoer Agenda, Column 'As en haar' door H. Kok, Column 'De uitgestelde uitvaart' door Rien Schouten. Column Recht: "Wat mot je" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "De chauffeur en het graf" door Mink van Rijdijk. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Tevens een drietal hoofdartikelen:
De opmars van aarderood, diepgeel en spiritueel rood
Erna Heijligers: artikel over het toenemend kleurgebruik in de uitvaartwereld. In het artikel o.a. aandacht voor een
interieuradviseuse, een kunstenares en een schilderes van grafkisten.
Reglementen op begraafplaatsen "Wat kan en wat mag'
Dick Duynhoven: interview met 2 begraafplaatsbeheerders over de verschillen in de
reglementen van begraafplaatsen.
Kunstenaars en de grafcultuur
Nicole Martinot en Huub Kortekaas: een blik voorwaarts naar het millennium en blik terug naar de afgelopen tijd rondom de grafcultuur.


Doodgewoon (jubileumnummer), vijfde jaargang, nummer 21, Zomer 1999
In het tijdschrift: kort; Griekenland overbevolkt, dodendansvoorstelling, brochure over hospices. Boekbesprekingen. Liederen en de dood een lied van Hans Dorrestijn. En door het hele blad: een tiental bekende Nederlanders die schreven, dichten, tekenden of fotografeerden over hun eigen dood en/of uitvaart en een zestal hoofdartikelen:
Als bloembollen onder de aarde
Susan Smit: een interview met Rosita Steenbeek over de dood van geliefden en de daarop volgende depressie. Eeuwenoude graven van Etrusken en ontmoetingen met Italiaanse grafrovers hielpen haar er weer bovenop.

Forest Lawn Memorial Park
Anja Krabben: artikel over vijf begraafplaatsen in Los Angeles en omstreken. Deze begraafplaatsen lokken de bezoekers met de belofte van een onderhoudend dagje uit.
Mappa Mondo
Rob Bruntink: artikel over een opvanghuis voor ernstig zieke kinderen. Kanker, leukemie, hersenafwijkingen. Toch probeert men er zoveel mogelijk een normale huiselijke situatie na te bootsen

"Zolang hij geen pijn heeft, heeft hij een erg fijn leven"
Rob Bruntink: Een interview met de ouders van Friso Nijeboer (15) uit Mappa Mondo, een bewoner met een toekomstperspectief van nul komma nul. Iedere seconde kan het afgelopen zijn."
Uitbundig leven tot het eind
Susan Smit: artikel n.a.v. het zojuist verschenen boek 'Dansen op glas',  hierin beschrijft Laurens Spoor het leven en de dood van een vriendin. Hij was getuige van het laatste, door haar zelf gekozen moment.
De laatste rustplaats van Khomeini en zijn strijders
Mérie van der Rijt: artikel n.a.v. een bezoek aan Teheran en het graf van Ayatollah Khomeini. In Esfehan bezocht ze de Rozentuin, de begraafplaats waar zijn duizenden onderdanen liggen die sneuvelden in de heilige oorlog tegen Irak.

Volkskrant, 26 mei 1999, Anova/ZAO wil af van uitvaartpolis
Verzekeraar Anova/ZAO heeft zijn uitvaartpolissen overgedaan aan uitvaartverzekeraar
Monuta. Voor de polishouders verandert er echter niets. De verkoop hiervan past in de strategie van Anova/ZAO om zich terug te trekken op zijn core-business

Verschillende kranten, 26 mei 1999, Rechter verwerpt bezwaren Nabestaandenwet
ANP: De bestuursrechter in Leeuwarden heeft gisteren de eisen van enkele nabestaanden die door de nieuwe ANW een lagere of zelfs geen uitkering afgewezen. De nabestaanden gaan na dit proefproces in hoger beroep.

Verschillende kranten, 26 mei 1999, Archief Mormonen op internet
RTR: Het kolossale
familiearchief van de Mormonen komt binnenkort op internet. Hierdoor worden maar liefst 600 miljoen namen openbaar van de ruim twee miljard mensen die zij hebben geregistreerd.

Leeuwarder Courant, 29 mei 1999, Leven na de dood van Joost
Robert van Woestijne: artikel en interview met de moeder (en schrijfster van een nog uit te komen boek) van Joost. Joost, haar zoon pleegde na verschillende malen te zijn opgenomen uiteindelijk zelfmoord. Joost was korte tijd na zijn -normaal verlopen- middelbare school psychotisch geworden.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage