Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 24, 14 juni 1999 t/m
20 juni 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 6, juni 1999
In het tijdschrift: actueel: o.a. Multiculturele uitvaartverzekering bij
Monuta, Twee keer begraven wegens rekenfouten, geen eeuwigdurend grafrecht moslims. Portret dit keer: zes vrouwelijke dragers bij de Rijssense Uitvaart Onderneming. Agenda. Lokale nieuwsflitsen, Productnieuws, Boekbespreking, Verenigingsnieuws van de NUVU en een vier-tal hoofdartikelen:
Gezocht vermist persoon
Annette Rebel: artikel n.a.v. de onthulling van een gedenkbeeld in Utrecht door de Vereniging Achterblijvers Na Vermissing. In het artikel wordt aandacht gegeven aan de emoties en onzekerheid van de achterblijvers en de problemen die zij tegenkomen n.a.v. de vermissing.
Klantviendelijkheid bij ruiming algemene graven moet geen verplichting worden

Mr. F.H.J. Mutter: Artikel over de ruiming van oude algemene graven, die veelal voor nabestaanden toch nog onverwacht komt. Steeds meer begraafplaatsen nemen de moeite de nabestaanden te waarschuwen.
Interactief contact via een grafsteen
Nicolien Reith: artikel over het initiatief van kunstenaar Jeroen Everaert. Hij het heeft het idee ontwikkeld van de zgn. touch-screen tombstone. hierdoor zou het mogelijk zijn om via een pc/tv scherm meer te laten zien dan de tekst op een grafsteen, b.v. oude filmpjes, foto's etc.
Een Joods bolwerk in hartje Praag
Annette Rebel: Artikel over de
eeuwen oude joodse begraafplaats in Praag
Waardig levenseinde in hospitum
Eric Boekel: Artikel over het 'groeiend' aantal hospitia in Nederland. Deze gasthuizen bieden terminale patiënten de mogelijkheid om op een waardige manier in een 'huiselijke' omgeving afscheid te nemen.

Panorama, nr. 25, 16- 23 juni 1999
Leo Burgwal: (3 pagina's) Interview met de eindredacteur van
Het Nederlands Gedenkboek (Uitvaart Internet Diensten). Het interview/artikel gaat met name over de gedenkboeken en rouwadvertenties op deze site, tevens wordt er aandacht gegeven aan de grafkistencatalogus, de begraafplaatspagina etc.

Verschillende kranten, 15 juni 1999, As Greta Garbo naar Stockholm
ANP: De urn met de as van Greta Garbo krijgt op 17 juni een definitieve plaats op een klein kerkhof in Stockholm, haar geboorteplaats. Negen jaar na haar dood heeft haar enige erfgename bepaald dat de as naar Zweden moest.

Verschillende kranten, 15 juni 1999, Erfenis Mary Servaes naar goede doelen
GPD: De
erfstukken van Mary Servaes gaan op 21 juni in Maastricht onder de veilinghamer. De opbrengst is o.a. bestemd voor de Nederlandse Hartstichting. Testamentair heeft Mary Servaes bepaald dat de opbrengst van haar bezittingen naar de Hartstichting en het KWF kankerfonds gaan. Ze zag af van erfgenamen in de familie omdat die zich nooit hebben laten zien. Ook niet toen ze haar laatste levensjaren doorbracht in een verpleeghuis.

Volkskrant, 16 juni 1999, 'Als goede zorg ontbreekt, gaan sommigen liever dood'
Ineke Jungschleger: interview met de oud-hoogleraar psychiatrie A. van Dantzig n.a.v. het bekend worden dat een arts van het Twents psychiatrisch Ziekenhuis niet vervolgd wordt voor de
euthanasie op een dementerende man. Deze man had overigens een euthanasieverklaring op laten maken voor hij ging dementeren. Citaat: "Bij het denken over deze dingen speelt een rol dat mensen in de huidige westerse samenleving het niet meer vanzelfsprekend vinden dat ze doodgaan. Het wordt gezien als een nare bijkomstigheid, maar niet als iets wat bij het leven hoort. Terwijl het dat natuurlijk wel is."

Volkskrant, 17 juni 1999, Huisartsen krijgen steunpunt euthanasie
Huisartsen met vragen over euthanasie en zelfdoding kunnen binnenkort terecht bij goed bereikbare en onafhankelijke collega's . De LVH beginnen daarvoor het project steun en consultatie bij Euthanasie in Nederland (SCEN).

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage