Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 25, 21 juni 1999 t/m
27 juni 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 6, juni 1999. Thema; Milieu en regelgeving
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Monuta neemt Innemee over. Evaluatie Wet op de lijkbezorging vertraagd. Boekbesprekingen, Producten en diensten: Amalgator, nagedachtenis-CD, uitvaartgalerie, grafredes Agenda, Column 'Balseming' door H. Kok, Column 'Wat is gif?" Rien Schouten. Column Recht: "Toestemming" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Uitvaart en milieu" door Lucas Reijnders. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Tevens een drietal hoofdartikelen:
Strengere Milieuregels
Artikel over de steeds strengere milieuregels waarmee ook de uitvaartbranche heeft te maken. Kisten, hoezen en andere toebehoren moeten zowel in Nederland als in het buitenland voldoen aan strenge milieu-eisen. Slechts een paar producenten voldoen aan de norm.
'Kosten kwikreductie buiten proportie'
Artikel n.a.v. het onlangs gehouden congres van De Facultatieve Op het congres met vertegenwoordigers uit de hele wereld was een van de onderwerpen de steeds strengere milieu-eisen waaraan crematoria moeten voldoen.
De uitvaartwereld in stroomversnelling
Interview met Marjon Klaassen -uitvaartondernemer in Zwolle en voorzitter van het Netwerk van Uitvaartvernieuwers-
In het artikel aandacht voor de algemene ontwikkeling in de samenleving waar steeds meer om kwaliteit wordt gevraagd. Marjon is er van overtuigd dat kwaliteit ook steeds meer een rol zal gaan spelen in de Uitvaartwereld.

Nieuwsbrief Netwerk van Uitvaartvernieuwers, juni 199 nr. 18
In de nieuwsbrief: redactioneel, agenda, nieuws, verenigingsnieuws, boekbesprekingen en een viertal artikelen:
Mijn eigen grafkunst
Britt Wikström: artikel over het netwerk als vraagbak en over haar manier van werken als kunstenaar bij het maken van grafmonumenten.
En ik dan?
Anne-Marie Vermaat, bureau Nazorg: Artikel over het belang van zelfzorg, d.w.z. hoe om te gaan als professionele werker bij de confrontatie met verlies en de gevoelens van onmacht.
Einde van de verzuiling in zicht
Rien Schouten: artikel met een pleidooi/oproep aan alle kleine verenigingen en stichtingen in de uitvaart om samen te gaan werken in een soort Nationaal Funerair Centrum.
Verlies en rouw wereldwijd
Judy Koopman: verslag van een themadag van het COS Gelderland waar aandacht werd besteed aan gewoonten en rituelen rond de dood bij verschillende culturen.

Leeuwarder Courant, 21 juni 1999, Zingende kastelein uit de kroeg naar het graf
Peter Grondsma: Artikel over de voorbereidingen van de begrafenis van kastelein Sybe van der Molen die op 22 juni wordt begraven. Hij zal o.a. vanuit de kroeg naar de begraafplaats worden gedragen. Op de begraafplaats zal het trio 'Wiltsje fan Paesens' een speciaal voor hem vertaald Schots volkslied ten gehore brengen. Na de begrafenis zal er in het café op de overledene gedronken worden, want hij had een hekel aan het serveren van koffie en cake bij traditionele uitvaarten.

Verschillende kranten, 22 juni 1999, Brand in Roxy bij herdenking 'absurd en veel te symbolisch'
In de uitvaartadvertentie van de plotseling overleden kunstenaar Peter Giele stond: "ab igne ignem capere" -uit het vuur vuur pakken-, maar dat het zo letterlijk werd had niemand kunnen voorzien. In de disco Roxy werd op zondagvond een herdenkingsbijeenkomst gehouden met videobeelden, muziek en vuurwerk. Het vuurwerk bleek zich echter via de airco te hebben verspreid en leidde uiteindelijk tot een felle brand waardoor Roxy flinke brandschade opliep

Volkskrant, 22 juni 1999, Velásquez opgespoord door vingerafdrukken
Cees Zoon: Al maanden lang zijn deskundigen opzoek naar het lijk van de in 1660 overleden Spaanse schilder Velásquez. Dit jaar wordt immers zijn vierhonderdste geboortedag in Spanje herdacht. Echter de kerk waar hij begraven was is al lang weg, alleen de grafkelders zijn redelijk intact gebleven. Men heeft nu in de kelders een gemummificeerd lijk aangetroffen dat voldoet aan alle historische beschrijvingen. Men zal nu trachten door middel van een vingerafdruk proberen te onderzoeken of deze gelijk is aan vingerafdrukken in de verf op zijn schilderijen.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage