Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 27, 5 juli 1999 t/m 11 juli 1999
overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
nvve logo Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 3, 1999
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, buitenland, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging, en dit keer een special: zes portretten van verschillende beroepsgroepen over euthanasie en hulpverlening.
Verder in het blad een drietal hoofdartikelen:
Vraagtekens bij oordeelsbekwaamheid openbaar ministerie
Hans van Dam: Artikel n.a.v. het voorleggen van een aantal casussen bij de procureurs-generaal door Jacqueline Cuperus-Bosma, onderzoekster en stafmedewerkster bij de artsenorganisatie KNMG.
'Laat me met rust, maar laat me niet alleen'.
Ilse Verstappen: Interview met een man die steeds vecht tegen een terugkerend gevoel het leven niet te kunnen leven.
Aandacht en mededogen. De boeddhistische kijk op leven en dood.
Pieter van Megchelen: artikel over het boeddhisme en haar kijk op de dood. In het boeddhisme bestaat geen officieel standpunt over euthanasie, maar het wordt ook niet afgekeurd. Het individu is zelf verantwoordelijk voor zijn daden en voor de gevolgen in dit leven en volgende levens.

Verschillende regionale kranten, 6 juli 1999, Kerk vergemakkelijkt zoeken naar voorouders
Robert van de Woestijne: Artikel over het 'gigantisch' genealogisch archief van de Kerk van de Heiligen der Laatste Dagen -Mormonen-. Deze kerk heeft haar archief opengesteld voor het internet en heeft een zoekmachine die speciaal is gemaakt om concrete namen en verwantschappen op te zoeken in de on-line databanken. De zoekmachine heeft ook de mogelijkheid om te zoeken op de duizenden kleinere genealogische databanken die er al zijn op het internet.

Verschillende kranten, 7 juli 1999, Crematoria mogen as niet direct meegeven
ANP: Het college van procureurs generaal gaat aan diverse arrondissementen vragen scherper toe te zien op de naleving van de Wet op de lijkbezorging. Dit n.a.v. een kort geding dat door twee Gelderse crematoria was aangespannen. Volgens de Nederlandse wet mag de as pas na een maand worden vrijgegeven. Echter leden van de Duitse Evangelische Kirche willen de as direct meenemen om die overeenkomstig de traditie van hun kerk, direct bij te zetten.

Volkskrant, 9 juli 1999, De dood als uitweg
Peter Giessen: Artikel n.a.v. de euthanasie op een dementerende man twee jaar terug. Deze euthanasie werd echter pas recent bekend gemaakt. In het artikel komen een aantal deskundigen aan het woord. citaat: "Een nieuwe generatie mondige ouderen laat zich niet wegduwen, desnoods worden de dodelijke pillen via het internet besteld".

Volkskrant, 10 juli 1999, Waakhond grijpt in bij uitvaartverzekeraar
Voor de derde keer in zijn bestaan heeft de verzekeringskamer de macht overgenomen bij een verzekeringsmaatschappij. Individualis, een naturaverzekeraar, krijgt een gematigde van de toezichthouder. Het was geen list en bedrog bij Individualis maar het was gewoon een zootje. Dagelijkse leiding was er niet en de directeur liet zijn zaakjes regelen door een soort boodschappendienst.

Leeuwarder Courant, 10 juli 1999, Jeugd zelf baas over euthanasie
Minderjarigen van zestien en zeventien jaar mogen in de toekomst zelfstandig beslissen over euthanasie. Instemming van de ouders is niet verplicht zo blijkt uit het wetsvoorstel 'toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding'. Bij twaalf- tot zestienjarigen is de instemming van ouders of voogden in principe wel vereist.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage