Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 31, 2 augustus 1999 t/m
8 augustus 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
juli aug 1999Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 7, juli/augustus 1999. Thema; Opleidingen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; particulieren ondernemers in GB tegenover SCI, Meer klachten bij ombudsman Natuara-uitvaart, Haalbaarheid Fries afscheidshuis nader onderzocht. Boekbesprekingen, Producten en diensten: verfraaiing herdenkingsfoto's, Symposium "bewust omgaan met de dood", Internettijdschrift   'vergeetmijniet' ondersteunt rouwproces. Agenda, Column 'over kennis en cryptes' door H. Kok, Column 'Wat is gif?" Rien Schouten. Column Recht: "De zenuwen en het lijkbezorgingsrecht" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Break on through (to the other side)" door Marsie Jonkers. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Tevens een drietal hoofdartikelen:
Het gereedschapskistje

Dick Duynhoven: interview met een drietal cursisten, die een opleiding deden voor uitvaartbegeleider c.q. uitvaartondernemer. De cursisten vinden de opleiding een aardige opstap, maar met name vonden zij dat de opleidingen te weinig aandacht besteden aan het multiculturele aspect in de uitvaart. Voor wat betreft de STIVU opleiding was men niet te spreken over het niveau, d.w.z. het laagdrempelige niveau wat o.a. leidt tot een cursus eenvoudig delen.
Leny Oostwoud over tijd, tradities en theater
Alice Loeters; interview met een uitvaartonderneemster in de Amsterdamse Bijlmer. In het interview veel aandacht voor andere culturen en hun uitvaartgebruiken.
Restauratie en verzorging
Jasper Enklaar: interview met Bas de Lange Nederlands enige opleider voor restauratieve technieken en piėteitsvolle  verzorging van overledenen. In het interview aandacht voor het cursuswerk en het uit de wereld helpen van algemene fabeltjes zoals: dat het haar doorgroeit na het overlijden, wat er namelijk gebeurt is dat door de koeling van de overledene de huid uitdroogt, waardoor de huid wordt strakgetrokken, het lijkt dan net of het haar (baard) nog doorgroeit.

Verschillende kranten, 2 augustus 1999, Murdochs brein dient studie naar Alzheimer
AP: De hersenen van de in februari overleden Britse schrijfster en filosofe Iris Murdoch zijn bewaard gebleven voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Voordat Murdoch werd gecremeerd zijn haar hersenen verwijderd. Volgends haar echtgenoot wilde Murdoch zelf dat haar lichaam ter beschikking van de wetenschap werden gesteld.

lenin Verschillende kranten, 6 augustus  1999, Lenins mummie wordt begraven
The Guardian: Lenins mummie, die in het mausoleum aan het Rode Plein in Moskou ligt opgebaard, verhuist naar 75 jaar 'voorgoed' naar een graf, zo heeft het hoofd van presidents Jeltsins staf in een dagbladinterview aangekondigd.. Het besluit zal ongetwijfeld duizenden communisten op de been brengen, Lenins lichaam is nog steeds een machtig symbool van het communistische  tijdperk. Hem begraven zou een krachtig signaal zijn dat dit tijdperk voorbij is.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage