Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 32, 9 augustus 1999 t/m 15 augustus 1999
overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 7/8, juli/augustus 1999
In het tijdschrift: actueel: Eerste winkel voor etnische begrafenissen, Beroep op Ombudsman natura-uitvaart groeit. Monuta Charity Fund. Portret dit keer: uitvaartbegeleider Walter Carpay van de ODE. Agenda. Lokale nieuwsflitsen, Productnieuws, Boekbespreking, Verenigingsnieuws van de NUVU en een vier-tal hoofdartikelen:
Ook uitvaartbranche verdient vakantie
Annet Rebel: artikel over de perikelen rondom de vakantietijd, immers de uitvaartbranche is een volcontinubedrijf, 'de dood kent geen vakantie'. Vooral kleine zelfstandige uitvaartverzorgers hebben zorgen bij het op vakantie gaan, wordt in twee of drie weken niet al het werk van het afgelopen jaar in één keer teniet gedaan door de vervanger.
Begraafplaats ook druk bezocht op druilerige vaderdag
Eric Boekel: interview met de begraafplaatsmanager G. Koning van de begraafplaats St. Barbara in Utrecht. Op vader- en moederdag is het op veel begraafplaatsen drukker dan op andere zondagen. Het zijn voor nabestaanden vaak bijzondere gelegenheden, net als verjaar- en trouwdagen.
Internationaal lijkenvervoer: van oneerbiedige ballast tot moderne airtray
Mr. E.C. Johnson: artikel over de geschiedenis van het lijkenvervoer door de eeuwen heen in de hele wereld. In het vroegere Egypte werden lijken van buitenlanders gebalsemd op kosten van de staat zodat ze konden worden vervoerd voor een begrafenis in het thuisland. Tegenwoordig worden de lijkkisten op airtrays vervoerd. Die hebben een houten bodem met daarop een kist, bedekt met extra stevig karton en stevig vastgebonden met drie of vier banden.
De funeraire culturen van Valkenburg en Nice
H.L. Kok: artikel over het met name voor Nederland ongewone bovengronds bijzetten van lijkkisten in zogenaamde nissenmuren. In Valkenburg gebeurde dat vanwege ruimtegebrek en de bestaande schuinoplopende wand van de Cauberg.

Evan Tabo Universal, Nieuwsbrief, juli augustus 1999
In de nieuwsbrief aandacht voor de overname van Evans Universal door 'de Facultatieve Groep'. Ook aandacht in de nieuwsbrief voor het steeds bredere assortiment van de 'oven'leverancier als antwoord op  de ontwikkelingen die de nieuwe milieuwetten -die her en der in de wereld worden aangenomen- te kunnen uitvoeren.

In vrijwel alle kranten deze week veel aandacht voor het wetsontwerp voor euthanasie dat deze week bij de Tweede Kamer is ingediend.
In het wetsontwerp wordt aan ernstig zieke kinderen van twaalf jaar en ouder de mogelijkheid gegeven om te kiezen voor euthanasie, ook als de ouders er zich tegen verzetten. In het wetsontwerp blijft euthanasie en hulp bij zelfdoding op grond van het Wetboek van Strafrecht verboden en strafbaar met twaalf jaar cel. De strafbaarheid vervalt echter als de arts an de zorgvuldigheidseisen die in de nieuwe wet staan heeft voldaan.

Verschillende kranten, 11 augustus 1999, Man ontwaakt in lijkenhuis Egypte
AP: Een man die was doodverklaard door artsen nadat hij voor de kust was verdronken is ontwaakt na drie uur in een vrieskist van een plaatselijk lijkenhuis te hebben gelegen. De 32 jarige onderwijzer verklaarde te zijn ontwaakt door een harde knal en onbekende stemmen. Hij greep daarop de hand van een medewerker die de koelingslade waarin hij lag dicht wilde schuiven.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage