Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 34, 23 augustus 1999 t/m 29 augustus 1999
overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
augustus99.jpg (1495 bytes) De Terebinth, augustus 1999, blad van de vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws met o.a. Vergeetmijniet; veel verenigingsnieuws, boekbesprekingen, excursies en agenda. En een speciale agenda voor de Open Monumentendag op 11 september a.s. In het blad twee hoofdartikelen.
Een balans, De nabestaande centraal
Sytze de Boer: In dit artikel vraagt de schrijver zich af, of de Vereniging de Terebinth niet principieel moet kiezen voor de bescherming van de kwetsbare en niet georganiseerde nabestaande.
De geschiedenis van Bergklooster ontkluisterd
Bert Pierik: Artikel over de begraafplaats Bergklooster in Zwolle. In het artikel wordt met name ook aandacht gegeven aan de historie van de oude begraafplaats, vanaf 1399 wordt hier begraven, en zijn specifieke en unieke flora.

Verschillende kranten, 23 augustus 1999, Graf Bulgaarse ex-dictator overleeft sloopaanvallen
DPA: Het graf van de voormalige ex-dictator Georgi Dimitrov heeft het afgelopen weekend 3 sloopaanvallen doorstaan. De derde poging met 300 kilo dynamiet leverde slechts een lichte beschadiging aan het 1.30 meter dikke mausoleum op. Het graf moet nu machinaal gesloopt worden, omdat meer springstof gevaar voor de omliggende gebouwen zou opleveren.

Huis aan huis, 25 augustus 1999, Monument van de maand september: 'Stof zijt ge'
Artikel over het Monument van de Maand dat in teken staat van dood, begraven en rouwen. 'Stof zijt ge en tot stof zult gij wederkeren'. In het artikel wordt met name aandacht gegeven aan allerlei activiteiten als rondleidingen, lezingen en een voorstelling van 'Dodendans en het meisje'.

Leeuwarder Courant, 26 augustus 1999, Sarcofagen gevonden in IJsselmeer
Duikers hebben voor de kust van Stavoren delen van twee sarcofagen gevonden. De zandstenen resten meten 1 meter 10 bij 70 centimeter. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze grafkisten afkomstig van het klooster Odulfus dat in de zestiende eeuw door de Zuiderzee werd opgeslokt. De abdij is in 838 na Christus gebouwd op tufsteen.

Intermediair, 26 augustus 1999, Lijkwade van Turijn bevat distels uit Jeruzalem
Sybe I. Rispens: De lijkwade van Turijn heeft er een raadsel bij. Uit het het jongste onderzoek door een Israëlische botanicus, zou blijken dat het doek géén middeleeuwse vervalsing is. De botanicus hoogleraar Avinoam Danin maakte op een internationaal congres bekend dat hij had ontdekt dat de gevonden pollen afkomstig kunnen zijn van een ondersoort van een distelfamilie die uitsluitend in de buurt van Jeruzalem voorkomt. Het zijn de zelfde soort pollen die voorkomen op een linnen doek uit de achtste eeuw, het doek moet dus ouder zijn dan het jaar 900.

Volkskrant, 28 augustus 1999, Veel animo voor Kanker Herdenkingsdag
Ineke Jungschleger: Meer dan elfhonderd mensen van wie een familielid of vriend is overleden aan kanker hebben zich aangemeld om a.s. zondagmiddag in de Westerkerk te Amsterdam gezamenlijk hun doden te herdenken. De 950 kaarten waren half augustus al vergeven en er staan dus nog ruim 150 mensen op de wachtlijst. Aanleiding voor de herdenkingsdag is het 50 jarige bestaan van de Nederlandse Kankerbestrijding KWF (het Koningin Wilhelmina Fonds).

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage