Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 35, 30 augustus 1999 t/m 5 september 1999
overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
doodgewoonherst99.jpg (1180 bytes) Doodgewoon, zesde jaargang, nummer 22, Herfst 1999
In het tijdschrift: kort; o.a.: Computer ingebouwd in grafsteen of urn. Rouwen op Internet bij het digitale tijdschrift Vergeetmijniet.  Spirituele uitvaartonderneming. Agenda. De rubriek lied (Ernst van Altena), negen vragen aan Helga Ruebsamen. Kroniek: Dag Dirk bedankt voor je werk, door Bob Polak. Wetenschap: Cultureel-Antropologe en juriste Anne-Mei The doet onderzoek naar dood en sterven. Boekbesprekingen en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Ik doe het uit eigenbelang en zelfbescherming
Eva den Buurman: Interview met mensenrechtactivist en forensisch arts Barend Cohen. In het interview aandacht voor o.a. de problemen die er opduiken bij onderzoek na mensenrecht-schendingen in gebieden waar een oorlog heeft gewoed als Ruanda, Joegoslavië etc.
Huis te Vraag
Een tweetal artikelen over de gesloten begraafplaats Huis te Vraag in Amsterdam. Het eerste is een interview van Anja Krabben met beheerder/tuinman/kunstenaar Leon van der Heijden. Het tweede is van Leon van der Heijden en beschrijft o.a de geschiedenis en de huidige situatie van de begraafplaats.
Cremeren aan het einde van de Weg naar Zee
Armand Snijders: Artikel over de crematieplaats even buiten Paramaribo waar overledenen in de openlucht worden gecremeerd.

Verschillende kranten, 1 september 1999, Meer beveiliging in huis tijdens uitvaart
ANP: Volgens de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) nemen steeds meer mensen die hun geliefde begraven of cremeren tijdens de uitvaart een bewakingsbeambte in huis. Dit omdat het volgens het VPB al meermalen voorgekomen is dat inbrekers woningen doorzochten terwijl de bewoners naar de uitvaart waren. Het VPB heeft overigens geen harde cijfers over dit gebeuren.

Leeuwarder Courant, 3 september 1999, Ingeboekt
Artikel over een nieuw uitgekomen boek van G.I.W. Dragt: "Stof zijt ge'. Fryslân funerair Boek Monument van de Maand september dat in teken staat van dood, begraven en rouwen in de zuidwesthoek van Friesland. Het is een uitgave van de Stichting Kultuer en Toerisme yn Fryslân. geïllustreerd, 83 blz. f 19,95.

Volkskrant, 4 september 1999, Last en overlijden
Eewoud Lietaert Peerbolte: artikel over levensverzekeringen die een onbelast bedrag uitkeren bij het overlijden van de partner. Het gaat hier om zogenaamde kruislings gesloten verzekeringen waarbij de partner op de naam van de ander een levensverzekering heeft afgesloten. De fiscus heeft namelijk al in 1997 de spelregels gewijzigd. De belastingvrije ontvangst kan alleen nog maar als de polisvoorwaarden en de huwelijksvoorwaarden of het samenlevingscontract voor 1 juli 2000 zijn aangepast. De schrijver raad dan ook eenieder die een dergelijke verzekering heeft de polis nog eens goed door te lezen c.q. de huwelijksvoorwaarden of samenlevingscontract te laten aanpassen. Het venijn zit hem namelijk dat de premie veelal betaald wordt uit de gemeenschappelijke huishoudpot.

Volkskrant, 4 september 1999, Begraafplaatsen in Nederland, Steffen
Pauline de Bok: artikel in de eerste van een reeks over begraafplaatsen in Nederland. Dit keer over de begraafplaats in Geffen. Het kerkhof bij de kerk in het dorp stamt oorspronkelijk uit 1450. In het artikel/interview met de beheerder ook aandacht voor de inrichting van het kerkhof -grotendeels standaardgraven in lange rijen-, en de verschillende begraafplaatsen die het dorp ooit had.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage