Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 36, 6 september 1999 t/m
12 september 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
begrptshrfst99.jpg (1600 bytes) De Begraafplaats, nr. 3, jaargang 1, herfst 1999, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; o.a. opknapbeurt Groninger kerkhoven, Eeuwenoud kerkhofje heropend, Boek over Rotterdam, Agenda. Column van Anja Krabben: "Miskleunen aan het graf". LOB nieuws. Nieuwe produkten en diensten: o.a. handboek, LOB adressen, onderscheiding. En een viertal hoofdartikelen:

Netjes of goedkoop, Het groenbeheer op de begraafplaats
Pauline Prior: interview met de heer Schreurs, beheerder van een tweetal begraafplaatsen in Bussum. In het artikel aandacht voor ecologisch beheer van de begraafplaatsen dat veruit goedkoper is dan normaal of intensief onderhoud. Toch kiezen veel begraafplaatsen voor intensief onderhoud, want de Nederlander houdt van netjes.
Bleke klaproos en korstmossen, zeldzame natuur op begraafplaatsen
Thijs Caspers en Cees van Raak: Artikel over de landschappelijke en natuurlijke waarde van dodenakkers. Immers daar liggen in de schaduw van meer spectaculaire en aansprekende natuurgebieden, onvermoede kansen voor plant en dier.
De Gedenktekenspecialist wil dialoog
Anja Krabben: interview met directeur Han Hondebrink, die pleit voor meer overleg tussen steenhouwers en begraafplaatsbeheerders over hoe een graf er uit mag zien. Want wie bepaalt dat nu, de klant, de beheerder of de steenhouwer?
Het huis des levens kent alleen overlevenden
Pauline Prior: artikel over joodse begraafplaatsen, een interview met Chavha Rodrigues Pereira, bewaarder van de begraafplaats Beth Haim (Huis des Levens) in Ouderkerk aan de Amstel.

natsteen999.jpg (1833 bytes) Natuursteen, september 1999, jaargang 52, Uitgever Wijlhuizen vaktijdschriften b.v.
In het vakblad: Nieuws bedrijfschap natuursteen, Agenda, Nieuws van de beurzen, de tekentafel van (interview met Dellebeke uit Eindhoven), Arbeidsrecht allerlei en een 3 tal hoofdartikelen
Specialisten op de juiste plaats
Artikel over machinefabriek van Voorden in Etten-Leur. Het is een van de weinige buitenlandse machine-fabrieken die op de Italiaanse natuursteen- en machine beurzen staat.
Maatwerk is het devies
Artikel over het bedrijf Maas Reusel te Reusel, dat naast het zagen van Eternitproducten, hout zaagt maar ook natuursteen en met name marmer dat komt uit Kroatië.
Gods water vloeit over Gods akker, begraafplaats Dreischor op Schouwen Duiveland
Peter Vorstenbosch: artikel over de begraafplaats Dreischor waar zich ook een rampenmonument bevindt ter nagedachtenis aan hen die zijn omgekomen bij de overstroming in 1953. Naast de zo kenmerkende soberheid bij de uitvoering van de grafmonumenten vindt met ook wat nieuwere 'moderne' monumenten, zoals een keramisch vormgegeven veulen en een veelkleurig kindergraf.

Verschillende kranten, deze week, september 1999, Monumentendag in teken van dodenakker
Deze week in de kranten veel aandacht voor de Open Monumentendag 1999 op 11 september. Het thema was dit jaar "Monumentaal groen". Op veel plaatsen en op ruim honderd begraafplaatsen in het hele land werd er speciale aandacht geschonken aan het 'Monument Groen' dat veel begraafplaatsen in hun omgeving zijn.

Leeuwarder Courant, 7 september 1999, Kraamzorg ook nodig als baby is overleden
Aukje Mulder; Artikel over kraamzorg na het overlijden van een baby. N.a.v. het door de kraamzorgorganisatie SamenZorg uitgegeven boekje 'Een geboorte... geen nieuw leven' met handreikingen voor kraamverzorgenden.

Leeuwarder Courant, 7 september 1999, Grafschennis in Oudeschoot
Een graf op de hervormde begraafplaats in Oudeschoot is onlangs geschonden. Het monument was losgetrokken en de marmeren afdekplaat verschoven. Gezien de vernielingen moet de dader volgens de politie enige tijd op de begraafplaats hebben verkeerd.

Verschillende kranten, 8 september 1999, Te drukke arts heeft geen tijd voor donor
GPD: Een groot aantal organen van donoren in Nederland gaat verloren. Artsen in ziekenhuizen hebben geen tijd het donorregister te raadplegen. Ook onderzoeken ze nauwelijks of overledenen geschikt zijn voor transplantatie. de eerste zes maanden van dit jaar nam daardoor het aantal beschikbare organen voor transplantaties in Nederland af met 20%.

Leeuwarder Courant, 8 september 1999, 'Pére Lachaise is meer dan Chopin en Edith Piaf
Cees van Zweeden: Artikel over Domenico Gabrielli die zich heeft opgeworpen als beschermheilige van de gewone graven op Pére Lachaise. hij beschuldigt de overheid ervan dat zij de begraafplaats meer en meer als een bron van winst zien. Gabrielli heeft namelijk ontdekt dat de gemeente totaal geen inspanning doet om nabestaanden van te ruimen graven te vinden. Ook heeft hij ontdekt dat er veel gravenmonumenten zonder gevolg ontdaan kunnen worden van hun kostbare ornamenten. Ook gelooft hij niet het verhaal van de adjunct-chef van de plantsoenendienst dat er nooit juwelen e.d. gevonden worden bij het ruimen van de graven.

Volkskrant, 11 september 1999, begraafplaatsen in Nederland, Zwolle
In de reeks nu aandacht voor met name de begraafplaats Kranenburg in Zwolle. op deze 'natuur'begraafplaats waar grafstenen staan en liggen tussen de bomen wordt er een extensief beheer gevoerd. De begraafplaats kent echter ook een moderne afdeling met o.a. monumenten van het kunstenaars collectief Memento en een islamitisch gedeelte.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage