Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 37, 13 september 1999 t/m
19 september 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 9, september 1999
In het tijdschrift: actueel: Sterke stijging uitvaartkosten, Commerciële fotografie taboe. Portret dit keer: free-lance uitvaartpastor Coby Vredenburg. Agenda. Lokale nieuwsflitsen, Productnieuws, Boekbespreking, Verenigingsnieuws van de NUVU en een vier-tal hoofdartikelen:
Christenen en joden verzoenen zich op joodse begraafplaats
Jolanda Scholman: artikel over de stichting 'Boete en verzoening'. De leden van deze stichting houden zich bezig met het opknappen van joodse begraafplaatsen in Nederland. Ze doen dit vanuit schuld en schaamte voor wat de christenen in het verleden de joden hebben aangedaan.
De kerkelijk connectie
Wim Cappers: in het artikel wordt het belang van kennis van de mogelijkheden voor religieuze dienstverlening voor uitvaartverzorgers toegelicht. het blijkt dat veel uitvaartverzorgers de verschillende stromingen niet kennen en aldus ook geen uitvoering kunnen geven aan de wensen van de overledene of nabestaanden.
Pauluskerk sluit niemand buiten
Annette Rebel: interview met dominee Visser van de Pauluskerk in Rotterdam. De dominee heeft nogal wat te maken met junk en buitenlanders en hanteert daarbij een open kerk beleid, d.w.z. dat je niet persé lid hoeft te zijn om bij hen aan te kloppen. Desnoods nemen zij de kosten voor een uitvaart van een illigaal op voor zich, omdat deze volgens dominee Visser ook een waardig afscheid verdient.
Journalistieke getuigenis
Chantal Overgauw: artikel over de gewenst c.q. ongewenste aanwezigheid van de pers bij een uitvaart. Moeten uitvaartondernemers en familie dit lijdzaam ondergaan of kunnen ze daar een stokje voor steken? Op het ogenblik loopt nog een zaak bij de Raad voor de Journalistiek i.v.m. een ongewenste fotograaf bij de uitvaart van Froukje Schuitmaker (Gorinchem).

Verschillende kranten, 15 september 1999, Weekblad niet fout met foto begrafenis
ANP: Weekblad HP/DeTijd heeft niet fout gehandeld door een foto van de begrafenis van Froukje Schuitmaker te publiceren. Volgens de Raad voor de Journalistiek is het aannemelijk geweest dat de fotograaf niet op de hoogte was van de wens van de familie om niet op de begraafplaats te fotograferen of te filmen. Er stonden ook geen borden op of bij de begraafplaats die het verbod duidelijk zouden moeten maken.

Leeuwarder Courant, 15 september 1999, Hulp aan nabestaanden na moord moet beter
Het Openbaar ministerie moet voortaan in moordzaken nabestaanden beter voorlichten over het hele strafproces. Dat kan frustraties als in de zaak van de vermoorde Marianne Vaatstra deels voorkomen. Minister Korthals van Justitie zei dit gisterenmiddag in de Tweede Kamer.

Volkskrant, 16 september 1999, Weduwe geworden, dus het land uit
Peter de Graaf: artikel over Helen Wouters-Tuszynska, Poolse van geboorte. Eind maart overleed haar man enkele maanden daarna kreeg ze het bericht van het ministerie van Justitie dat ze het land moest verlaten, want ze was minder dan 3 jaar getrouwd geweest. Hun zevenjarig kind dat wel de Nederlandse nationaliteit heeft mag wel in Nederland blijven. Het blijkt overigens dat er nog meer van deze schrijnende gevallen in Nederland bekend zijn waarvan de weduwe terug moet naar het land van herkomst, maar het vaak nog zeer jonge kind mag blijven, omdat die wel de Nederlandse nationaliteit heeft.

Verschillende kranten, 18 september 1999, Keizersgraf China belangrijke vondst
Reuter/AFP: In China is de 2200 jaar oude tombe ontdekt van keizer Qin Shihuang. In de tombe werden o.a. wapenuitrustingen en talloze porseleinen beelden gevonden. Het graf is ruim 13.000 vierkante meter groot. De porseleinen beelden zijn de eerste van de Qin dynastie, met groengeverfde gezichten en felgekleurde rompen. Qin Shihuang overleed in 210 voor christus en geldt als de grondlegger voor het verenigde China, tevens voerde hij de munteenheid in en de standaard schrijftaal.

Volkskrant, 18 september 1999, begraafplaatsen in Nederland, Almere
In de reeks nu aandacht voor de  begraafplaats in Almere. De begraafplaatsen in Almere zijn nog betrekkelijk 'jong', de eerste dode op de begraafplaats van Almere-Stad werd op september 1997 begraven. De begraafplaats van Almere-haven raakte namelijk toe al vol. De begraafplaats is aangelegd op een dikke laag zand anders zouden de kisten in het water komen staan. Er is ook een islamitisch- en joods gedeelte. In Almere-Buiten worden al voorbereidingen gedaan in verband met de aanleg van een begraafplaats aldaar.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage