Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 39, 27 september 1999 t/m
3 oktober 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 8, september 1999. Thema; Ondernemen & management: automatisering, administratie, bedrijfsvoering e.d.
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; CUVO neemt twee ondernemingen over en blaast Van Stolkenburgh nieuw leven in; eerste begrafenis op de maan. Monuta claimt 0800-UITVAART. Boekbesprekingen, Producten en diensten: Software grafbeheer, verdrietbrieven, kunstkistenAgenda. Vers van de pers: Begraven in Rotterdam, rouwen in zeven Nederlandse culturen, eigen rouwervaringen. Column 'bezeten' door H. Kok, Column 'Uitvaartkunde op HBO niveau?" Rien Schouten. Column Recht: "Wie het weet mag het zeggen" door mr. Frank Mutter. Column estafette: "Rare vraag" door Genie Hendriks. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Tevens een viertal hoofdartikelen:
Natura-uitvaartverzekering nog steeds in de groei.
Dick Duynhoven: De groei van de natura-uitvaartbranche zet zich nog steeds voort. Niet alleen neemt het aantal natura-polissen bij de vanouds bekende uitvaartverzekeraars toe, ook nieuwe bedrijven laten nadrukkelijk van zich horen. De stand van zaken en een voorzichtige toekomstverwachting.
Begraafplaats als Onderneming
Ondernemen en management op begraafplaatsen. In de VS weten ze daar wel raad mee. John Llewellyn, Chief Executive Officer van de Forest Lawn Memorial Parks, doet een boekje open.
De winkel van Vital van Looveren
Alice Loeters: een van de vele startende uitvaartondernemers van de laatste jaren, over het managen van een bedrijf en over zijn arbeidsintensieve, maar ook vooral inspirerende uitvaartwinkel.
Bijzonder begraafplaats in België
Dick Duynhoven: in Kortrijk realiseerde de Italiaanse architect Bernardo Secchi een unieke landschapsbegraafplaats. Bescheiden opgenomen in het landschap ontrolt de begraafplaats zich als een lint in een opeenvolgende reeks van elf plateaus op een helling.
SIRE start rouwcampagne
De nieuwe SIRE-campagne over rouwverwerking moet vooral de 'tweede schil' bewust maken van het feit dat zij een rol kunnen spelen bij rouwverwerking: 'Een verlies verwerken kan niemand alleen'.

nvve logo Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 3, 1999
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, buitenland, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging.
Verder in het blad een drietal hoofdartikelen:
Nog steeds geen victorie!
Mr. A.N.A. Josephus Jitta: Artikel n.a.v. het indienen van het wetsvoorstel "Toetsing van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding". In het artikel met name aandacht voor het feit dat het in wetsvoorstel niet gelukt is om onduidelijke procedures en onnodige drempels te vermijden.
"Hulp onthouden zou ik als ernstig falen hebben beschouwd"
Hans van Dam: Interview met Sytske van de Meer die destijds de dodelijke middelen gaf aan een 71 jarige man die niet kon leven met het vooruitzicht door dementie nog verder af te takelen.
Waarom zou je een omhulsel dat niet meer functioneert niet mogen verlaten
In de serie levensbeschouwing en religie: Dit keer het Hindoeïsme. Ook binnen de Nederlandse gemeenschap van Hindoestanen bestaan grote verschillen. Voor de een is euthanasie wel degelijk een optie, anderen vrezen in een volgend leven zo zwaar gestraft te worden dat het lijden er niet door vermindert.

Spits, 30 september 1999, Begraafplaats als rustplek naast kantoor
Foto met onderschrift: Een medewerker van de Triodos Bank in Zeist loopt over de begraafplaats richting werkplek. De nieuwe bank werd gebouwd op de plaats van een voormalige katholieke kerk. Daarmee heeft men ook de zorg van onderhoud van de begraafplaats op zich genomen.

Volkskrant, 1 oktober 1999, Het bruikleentje
Artikel over de verdeling van de nalatenschap. het komt nogal eens voor dat ouders tijdens hun leven meubels of kostbaarheden geven aan hun kinderen zonder de bedoeling daarvan vast te leggen. Dit kan fikse problemen opleveren omdat na de dood van de ouders niet duidelijk is of het is geschonken of dat het in bruikleen is gegeven. Het verschil is groot. Bij schenking wordt het kind eigenaar, bij bruikleen vervalt het eigendom in de nalatenschap en moeten de erfgenamen delen. Er is hier maar een remedie tegen, leg duidelijk vast wat de bedoeling is, anders moet de rechter de knoop doorhakken.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage