Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 45, 9 november 1999 t/m
14 november 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 11, november 1999
In het tijdschrift: actueel: Beperking belastingaftrek uitvaart. Uitzendbureau voor uitvaartpersoneel. Laffe diefstal op begraafplaatsen. Portret dit keer: Hans Kemperman, specialist in lijkopgraving en lijkenvervoer. Agenda. Lokale nieuwsflitsen, Productnieuws: CD ter nagedachtenis als steun bij rouwverwerking, Peace Box opvouwbare grafkist,   Verenigingsnieuws van de NUVU en een vier-tal hoofdartikelen:
Uitvaartverzorging na euthanasie
Eric Boekel: Uitvaartverzorgers krijgen in toenemende mate te maken met overledenen bij wie euthanasie is toegepast. Soms hebben ze van tevoren een gesprek met de betrokkene(n) om de wensen van de aanstaande overledene door te nemen.
Vraag en aanbod ontmoeten elkaar op Uitvaart Informatieplein
Annette Rebel: artikel n.a.v. de opening van Het Uitvaart Informatieplein bij de Brabantse uitvaartonderneming Bijnen. Op een totale oppervlakte van 300 vierkante meter kunnen organisaties hun diensten en producten aanbieden aan het publiek.
Mileunormen in het crematorium
Chanthal Overgaauw: Metingen wezen uit dat crematoria een aanzienelijke hoeveelheid kwik uitstoten. Daarom is in juni vorig jaar een nieuwe emissierichtlijn (NeR) van kracht geworden, die voor kwik een norm aangeeft. Hoermee wordt voor de uitstoot van crematoria voor het eerst een duidelijk norm gesteld. Nu is het de vraag hoe de praktijk aan deze norm kan voldoen.
Het sterfbed van een kind
H.L. Kok (in de reeks Erfenis onzer voorouders): De kindersterfte mag in de loop van de eeuwen drastisch in aantal zijn afgenomen, het verdriet en de verwarring na de dood van een kind zijn er niet minder om geworden. De schrijver werpt een blik terug in de tijd: hoe gingen onze voorouders om met het sterfbed van een kind?

Vrij Nederland, 11 november 1999, Dossier Euthanasie
In het artikel aandacht voor de rol die euthanasieconsultenten zouden moeten gaan spelen, de dilemma's bij doodzieke kinderen en de moeilijke rol waarin de huisarts gemanoeuvreerd is.

Begraafplaatsen in Nederland
Pauline de Bok: artikel over de Utrechtse Eerste Algemene Begraafplaats Soestbergen. De begraafplaats is met name bekend om de 'rotonde' van Zocher. Deze 'rotonde' is een soort grafheuvel die bestaat uit een aantal grafkelders, een aantal jaren waren deze in het nieuws i.v.m. de renovatie. Op de begraafplaats vindt men ook veel mooie bomen waaronder de grootste honingboom van Nederland.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage