Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 46, 15 november 1999 t/m
21 november 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Natuursteen (thema grafwerk), november 1999, jaargang 52, Uitgever Wijlhuizen vaktijdschriften b.v.
In het vakblad: Nieuws bedrijfschap natuursteen: o.a. opening arbomarkt, Agenda, Nieuws van de beurzen, Mexicaanse allerzielen, Cees Woud Natuursteen Wormerveer, foto's op grafstenen en een 3 tal hoofdartikelen:
Opvallende eensgezindheid
Wilbert Leistra: verslag van een ronde tafelgesprek met 4 steenhouwers en de voorzitter van NUVA uitvaartverzekeraar citaat: 'Ondanks de deels verschillende belangen, heerste er onder de partijen aan de tafel een opvallende eensgezindheid. Vooral over de noodzaak om gezamenlijke dialogen aan te gaan met voor de natuursteenbranche belangrijke partijen, zoals in het geval begraafplaatsen, gemeenten en in mindere mate als front tegen de wildgroei van aanbieders op de markt.'
Liefde voor het kunstzinnige
Wilbert Leistra: Interview met Paul Egberts (een kunstenaar onder steenhouwers) van Egberts steeenhouwerij in Assen. Hij kreeg in zijn opvoeding van zijn vader de les mee: "Met standaard grafwerk verdien je het meest". De ommekeer kwam bij hem in 1990 naar aanleiding van een cursus beeldhouwen en boetseren. Hij leerde dat het ook belangrijk was om een mooi werk te maken.
Cultureel erfgoed op begraafplaatsen
Verslag van een funeraire reis naar Berlijn, welke eind augustus was georganiseerd door De Terebinth. In het verslag dat rijkelijk voorzien is van foto's een geschreven weergave van de aldaar bezochte kerkhoven.
Bakens in een onmetelijk landschap
Peter Vorstenbosch: artikel n.a.v. het project 'Kerken in het groen' in de provincie Groningen, dat in aanmerking kwam voor subsidie van het Ministerie van Landbouw op basis van de 'Stimuleringregeling.
vernieuwing landelijk gebied'
Communiceren met de doden
Interview met Jeroen Everaert, afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie met zijn visie op grafwerk: de Tomb-Stone-touch-screen, een interactief grafmonument waarmee het mogelijk is - zij het voorgeprogrammeerd- met de doden te 'communiceren'. Het is een roestvrijstalen geheel met een 'touch screen', door aanraking wordt het actief en wordt de opgeslagen informatie over de overledene prijsgegeven en men kan ook een bericht voor de dode intoetsen.

Verschillende kranten, 16 november 1999, Berlijnse grafkelder met Oranje-prinses open voor publiek
ANP: Na jarenlange hertselwerkzaamheden gaat de koninklijke grafkelder onder de Berlijnse dom open voor het publiek. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden geldt de gerestaureerde grafkist van de zeventiende eeuwse Oranje-prinses Louise Henriette. Zij was de eerste vrouw van de Grote keurvorst Frederik Willem uit het geslacht van de Hohenzollern. De Hohenzollern leverden ook de drie keizers van het Duitse rijk.

Leeuwarder Courant, 17 november 1999, Grafvazen vernield
Op de katholieke begraafplaats in Leeuwarden zijn in het afgelopen weekeinde tal van vazen gestolen, vernield of verwisseld. De politie vermoedt dat het kinderen zijn geweest, die de vernielingen hebben aangericht.

Volkskrant, 20 november 1999, Begraafplaatsen in Nederland,
Pauline de Bok: artikel over de begraafplaats in Spanga (in het zuid-oosten van Friesland). Alleen via een betonnen pad over een weiland kan men dit op een eiland gelegen begraafplaatsje bereiken. Vroeger stond er ook nog een kerk. Op de begraafplaats staat een 3 jaar oude klokkenstoel die de oude heeft vervangen. De klokkenluider vertelt dat hij een boodschap brengt met de klok:
'Ik luid de klok, toe luister dan, driemaal drie, nu is het een man.
Ik luid de klok, toe luister nou, tweemaal drie, het is een vrouw.
Ik luid de klok, en door de wind, eenmaal drie, nu is het een kind.
Eens luidt de klok voor u een keer, maar gij, gij hoort zijn stem niet weer.
Wees daarom iedere dag bereid, voor de overgang naar de eeuwigheid.'

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage