Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 49, 6 december 1999 t/m
11 december 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
De begraafplaats winter 99 De Begraafplaats, nr. 4, jaargang 1, winter 1999, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; o.a. Toekomst Moscowa. Restauratie muurschildering Nieuwe Ooster Begraafplaats gaat door. Illegale handel op kerkhof. Agenda. Column Hemel & Aarde door Marie-Louise Meuris. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe produkten en diensten: o.a. duwrolstoel. En een drietal hoofdartikelen:

Drie heren in gesprek over de begraafplaats als afspiegeling van de tijd
Klaas Salverda: In het gespreksverslag komen o.a. aan de orde: Is een bijzondere begraafplaats nog van deze tijd, onderscheid katholieke- van hervormde begraafplaats, wat is de definitie van algemeen begraven etc.
Arbeidsinspectie regio zuid evalueert, Pilotproject 068
Pauline Prior: Interview met Bodie Wibier en Jan Blok van de arbeidsinspectie regio-zuid. In het gesprek komt o.a. aan de orde: de naleving van de arbowet, de werkomstandigheden van grafdelvers en veilig werken. Citaat: De sfeer van de gesprekken met de nabestaanden nam men mee naar huis; dat werd als psychisch belastend ervaren.
Open Monumentendag omvat veel  begraafplaatsen
In het artikel wordt aandacht besteed aan de Open Monumentendag van 11 september 1999 en met name aan Leeuwarden (Antoine Fonville en Joke Spans), Rotterdam (Pauline Prior) en Haarlem (Nicolien Reith). Het goede weer zorgde ervoor dat de Open Monumentendag veel bezoekers opleverde voor de begraafplaatsen.

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 12, december 1999
In het tijdschrift: actueel: Te dik voor crematie. Reclame voor grafmonumenten lastig. Mis in crematorium taboe. Portret dit keer: Jeanet Barink; commercieel manager bij Monuta. Agenda. Lokale nieuwsflitsen, Productnieuws, Boekbespreking, Verenigingsnieuws van de NUVU en een drie-tal hoofdartikelen:
"Het is tijd voor een cultuuromslag"
Annettte Rebel: Interview met NUVU voorzitter Felix Hendriks. Citaat: "Om de uitvaart een persoonlijke uitstraling te geven, moet de uitvaartverzorger meer in petto hebben, dan routinematige vaardigheden. De automatische piloot dient te worden verruild voor persoonlijk maatwerk".
Funéraire 1999
F.H.J. Mutter: Verslag van een bezoek aan de 2de jaarlijkse Funéraire in Parijs. In het verslag aandacht voor huidige trends als: milieuvriendelijke kisten in de vorm van een badkuip of mummiekist. Maar ook aandacht voor nieuwe trends als: een nieuwe crematieoven waarin een lijk van 100 kg. plus kist verkoolt/verbrandt in één minuut, en de 'nieuwe' strooifontein voor as.
Internet: mooi podium voor de branche
Eric Boekel: Ook in de uitvaartbranche heeft Internet toekomst, voorspelt NUVU bestuurslid G. Haimé. Het succes van de internetsite www.uitvaart.nl in het leven geroepen door De NUVU, AVVL, CVN en de Stivu is daarbij een duidelijk teken. In het artikel ook aandacht voor de andere mogelijkheden die het Internet biedt voor de bezoekers.

Volkskrant, 7 december 1999, Parkbegraafplaats Wervik wint eerste Funeral Award
In het vakblad Uitvaart wordt verslag gedaan van de uitreiking tijdens de funeraire vakbeurs 'Uitvaart..Doodgewoon' De Funeral Awards zijn bedoeld voor deegenen die zich 'het voorbije jaar hebben onderscheiden door het investeren in of oprichten van eigentijdse begraafplaatsen of crematoria, hetzij ideeën hebben uitgewerkt of gestimuleerd welke een vernieuwend effect beogen in de sector'.

Verschillende kranten, 10 december 1999, Leni Saris gisteren  overleden
Leni Saris (1915) was een beroemde maar ook door de gevestigde literatuur verguisde schrijfster van 'meisjesromans'. Sinds ze in 1938 begon met schrijven zijn er maar liefst 8 miljoen boeken van haar uitgegeven.

Verschillende kranten, 11 december 1999, Lex Goudsmit overleden
Vrijdag 10 december is Lex Goudsmit (1913) overleden. Lex Goudsmit is met name beroemd geworden om zijn rol als Tevje in de musical Anatevka. Ook was hij beroemd bij de kinderen als opa uit Sesamstraat.

Leeuwarder Courant, 11 december 1999, Minutieus speurwerk naar namen van doden uit zee
Bouwe van Norden: Interview met politieman Tjisse Ferwerda. Hij heeft sinds 1983 meer dan 100 stoffelijke resten door intensief puzzel- en speurwerk weten te identificeren. Hij neemt deze maand afscheid. citaat: "Het klinkt misschien raar, maar voor de meeste nabestaanden is het een opluchting als een op zee vermist familielid is gevonden. Dan kunnen het rouwproces en de verwerking pas beginnen.

Volkskrant, 11 december 1999, Dorp verbrand voor doden
Een team van archeologen heeft in Noord-Syrië het skelet van een man en een vrouw op het dak van een huis gevonden. De skeletten lagen erbij alsof de lijken waren opgebaard. De gebouwen waren zo aangetast dat er sprake moet zijn geweest van brandstichting. Maar vijanden hebben het dorp niet in brand gestoken, want elk spoor van strijd of slachtoffers ontbreekt. Wel moeten de brand en de opbaring van de lijken gelijktijdig zijn gebeurd.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage