Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 50, 13 december 1999 t/m
19 december 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Doodgewoon, zesde jaargang, nummer 23, Winter 1999/2000
In het tijdschrift: kort; o.a.: Nieuwe LSR Gids Na een Overlijden. Eenvoudig en milieubewust, de pace-box. rouwenden van SIRE Agenda. De rubriek lied (Paul van Vliet), negen vragen aan Tamara Benima. Kroniek: Theo Verhaar is overleden, door Bob Polak.  Boekbesprekingen en in een aantal artikelen veel aandacht voor DELA, de grootste uitvaartverzekeraar en -verzorger van Nederland. Van de mensen met een natura-uitvaartverzekering in Nederland heeft nagenoeg 1 op de 2 deze bij DELA afgesloten: 2,1 miljoen Nederlanders zijn DELA-lid. DELA verzorgt jaarlijks 1 op de 6 uitvaarten. Reden het bedrijf DELA eens aan een nader onderzoek te onderwerpen en er diverse artikelen aan te wijden zoals:
De onzin van een natura-uitvaartverzekering
Interview met Dick Moll, algemeen directeur van DELA
DELA als uitvaartverzorger
en verder o.a.:
Dichter met een happy end
Marijke Streefkerk: Interview met Ingmar Heytze, voorzien van twee niet eerder gepubliceerde gedichten van zijn hand.
De voorouders hebben het koud
Annelie Rozeboom: artikel over de begrafenispraktijken in Madagascar.
1-800-autopsy
Eva den Buurman: artikel over het Amerikaanse bedrijf 1-800-autopsy, voor commercieel snijden en schouwen, het bedrijf zou graag in Nederland aan de slag gaan.
Omdat ook ik kanker kan krijgen
Anja Krabben: artikel over haar ervaringen met de diagnose nierkanker.

Verschillende kranten, 13 december 1999, Aantal donororganen daalt opnieuw
Het aantal donororganen is dit jaar opnieuw fors gedaald. Uit de cijfers van Eurotransplant blijkt dat tot 1 december jl. het aantal donornieren met 51 is teruggelopen tot 281. Dat is 15% minder. Ook het aantal donorharten, longen en levers daalde sterk. Overigens blijken Nederlanders minder bewaren te hebben om donorweefsel (botten, hoornvliezen etc.) af te staan

Intermediair, 16 december 1999, 'Schilderen als meditatie'
Marion Rhoen: Interview met Marie-Louise Meuris, directeur van De Nieuwe Ooster Begraafplaats. Ze werkt bewust 4 dagen per week als directeur en gebruikt de vrijdag  als de dag waarop ze zich oplaad voor de volgende week. Ze schildert dan met name. Niet alle vijftig medewerkers van de begraafplaats vonden vier dagen werken gewoon en dan nog wel de directeur. Maar zij stelde het als eis. "Het is flauwekul dat je alleen in vijf dagen leiding kunt geven. Het kan in minder".

Volkskrant, 17 december 1999, Oefeningen in loslaten
Ineke Jungschleger: artikel over het toenemend aantal vrijwilligers dat terminale patiënten bij staat op hun sterfbed. Wat bezielt iemand om een onbekende te helpen in zijn laatste uren. Citaat: "De dood is me vertrouwd".

Verschillende kranten, 18 december 1999, Sopraan Gré Brouwenstijn is op 13 december jl. overleden
Gré Brouwenstijn is afgelopen dinsdag op 84 jarige leeftijd overleden. Sinds haar operadebuut in 1940 ontwikkelde ze zich tot een wereldster, hoewel ze zich niet als een 'diva' gedroeg. Ze is met name beroemd geworden vanwege haar rollen in verschillende Wagneropera's.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage