Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 24,  12 juni 2000 t/m
 18 juni 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Doodgewoon, zevende jaargang, nummer 25, Zomer 2000
In het tijdschrift: kort; o.a.: Erfenis op tv. Crematoria van God los. Monument voor een politieagente. Rouwen in hartje Amsterdam. Nieuwe dienstverleners. In de rubriek lied (Willem Vermande), negen vragen aan Joop Bots. Kroniek: Moord door Bob Polak. Wetenschap; interview met Albert van der Zeijden.  Boekbesprekingen en een viertal 'hoofdartikelen':
Zo ga je niet met je moeder om
Anja Krabben: interview met
Columnist Theodor Holman. Hij schrijft over wat hij ziet en meemaakt en wat hij van de dingen denkt. Dus ook over de ziekte en dood van zijn moeder, begin dit jaar. "Ze wist dat ik daar over zou gaan schrijven, en dat vond ze leuk." 
Het ontbreekt aan de gewenste, specifieke deskundigheid
Rob Bruntink: Artikel n.a.v. een scholingsdag in Den Bosch. Het ontbreekt huisartsen aan de gewenste, specifieke deskundigheid rond palliatieve, terminale zorg. Daarom zijn ze zich nu gretig en in snel tempo aan het bijscholen, om zich zo voor te bereiden op de verwachte toename van het aantal mensen dat thuis zal overlijden en dus aan hun medische verantwoordelijkheid zal worden toevertrouwd. 
'Begraven die bureaucratische bende'. Netwerk Uitvaartvernieuwers worstelt met vergadercultuur
Rob Hendriks: artikel n.a.v. de onlangs gehouden ledenvergadering van het Netwerk.
Uitvaartvernieuwers, ooit begonnen als een progressieve en enthousiaste club vernieuwers binnen de uitvaartbranche, verkeert in een crisis. De vereniging worstelt met een oudbakken vergadercultuur.
Dat je nog veel begraafplaatsen moge bezoeken
Eva den Buurman ging mee met een excursie van Vereniging de Terebinth, een vereniging die zich inzet voor het behoud en herstel van begraafplaatsen. Op het programma staan enkele begraafplaatsen in de Achterhoek

Leeuwarder Courant: 13 juni 2000, Islamitisch begraven in NOP
Een deel van de begraafplaats in Emmeloord wordt bestemd voor islamitische graven. Volgens de islamitische woordvoerder willen steeds meer islamieten in de toekomst liever in hun huidige woonplaats worden begraven en niet in hun land van herkomst. Dat geldt met name voor allochtonen van de tweede en derde generatie. Belangrijk bij de islamitische begraafplaats is de mogelijkheid om op de zij begraven te worden met het hoofd naar Mekka. In een graf mag maar één lijk worden begraven. Sommige doden krijgen een zittende houding. op enkele graven zal naast een hoofdsteen ook een voetsteen komen.

Vrijwel alle kranten: 13 juni 2000, Assad in geboortedorp begraven
In alle kranten veel aandacht voor het overlijden en de begrafenis van de Syrische president Hafez al_Assad. Assad was afgelopen zaterdag vrij plotseling overleden. Op zijn begrafenis waren tal van hoogwaardigheidsbekleders als de Franse president Chirac, De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeline Albright etc.

Leeuwarder Courant: 14 juni 2000, Jeugdarts wil niet tegelijk lijkschouwer zijn
Bernard Vogelzang: artikel over jeugdarts Dieke Benedictus uit het Groningse Zevenhuizen. Zij heeft ruzie met haar werkgever GGD Fryslân. De gezondheidsdienst eist dat Benedictus kan worden opgeroepen worden voor lijkschouwingen. De jeugdarts weigert dit. Ze vindt dat ze daarvoor over onvoldoende opleiding en ervaring beschikt. Deze kwestie heeft inmiddels tot een kort geding geleid. 

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage