Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 48, 27 november 2000 t/m
 3 december 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

uitvaart november 2000 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr.10, November 2000. Thema Kosten en baten.

In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Kerkhof Sloterdijk in campagne KRO; psychisch-spirituele ervaringen rond het overlijden; Teleac/NOT over startende uitvaartondernemers; waden en babymandjes bij Terra Nova; huiver bij inventarisatie NSB-graven; Associatie Kennemerland weer verkocht?; gemiddelde uitvaartkosten; Uitvaart top-50.Nieuws België: Winnaars Funeral Awards
Agenda. Boekbesprekingen
.Producten en diensten: Uitvaar cd met eigen hoes. Zelfbouwpakket kinderkist. Portret: Sander Snijders, zelfstandig uitvaartondernemer. Estafettecolumn: Judith Dapperen, studente psychologie. Column 'Menhir' door H. Kok. Column Recht: "handgeschreven of getikt' door mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een drietal hoofdartikelen:
Geld is schaars
Jasper Enklaar: Het grote geld in uitvaartzaken wordt in de VS verdiend. Het gaat echter niet goed met de uitvaartmultinationals als SCI, Loewen en Stewart. De ambities zijn bijgesteld: snijden in de kosten, geen overnames meer, eerst intern orde op zaken stellen. Wat betekent dat voor SCI Nederland? 
Je komt bij de mensen thuis
Dirk Duynhoven: Artikel over de internetsites www.uitvaart.nl en www.uitvaart.org .
Voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Ien Dales, wilde een einde maken aan wat zij noemde 'het mistige gedoe' rond de uitvaart. Zij pleitte voor een informatiepunt op elk gemeentehuis. Die informatiepunten zijn er inmiddels. Niet in het gemeentehuis maar op internet.
Afscheidstarief
Heeft iemand het recht je te vertellen wat je aan een uitvaart zou moeten uitgeven? De Amerikaanse uitvaartondernemer en schrijver Thomas Lynch over het afscheidstarief.

Volkskrant, 27 november 2000, Papieren lijkkist moet houten vervangen
In China geldt een strikte milieuwetgeving op het gebied van lijkverbranding. In de steden is er zelfs een verbod op begraven verboden wegens gebrek aan grond. Crematie mag dus, maar de kist mag niet worden mee verbrand. De kist wordt slechts voor de gelegenheid gehuurd. Dat spaart hardhout en het milieu. Maar de Taiwanese uitvinder Chang heeft een gat gevonden in de Chinese dodenmarkt. Een milieuvriendelijke kist van gerecycled papier. Deze papieren kisten zijn bestand tegen regen en wind en in een oogwenk te monteren. Ze kunnen een last van tweehonderd kilo dragen en kosten maar f 50,-

Verschillende kranten, 28 november 2000, Skeletten uit nieuwe steentijd in Den haag
Foto met onderschrift: In het Museon worden skeletten tentoongesteld, doe onlangs zijn gevonden bij de aanleg van een Vinexlocatie. De twee skeletten zijn ongeveer 5500 jaar oud en stammen uit de steentijd

Vrijwel alle kranten, 28 november 2000, Tweederde van de Tweede kamer stemt in met wet euthanasie
De nieuwe euthanasiewet is de eerste ter wereld. Artsen die een weloverwogen verzoek tot levensbeëindiging inwilligen van iemand die ondraaglijk lijdt, worden in principe niet vervolgd. De arts moet de euthanasie melden bij een toetsingscommissie. Als die oordeelt dat de arts zorgvuldig heeft gehandeld, stuurt ze het rapport over het sterfgeval niet door naar het Openbaar Ministerie. Het OM houdt wel het recht de arts toch te vervolgen. Dat kan bijvoorbeeld op verzoek van de familie of naar aanleiding van een opmerking van de lijkschouwer.

Volkskrant, 30 november 2000, lieraire kalender gedenkt de doden. 
Onlangs is de literaire dodenkalender van de twintigste eeuw door uitgeverij Bas Lubberhuizen uitgegeven. De kalender bevat de namen van 477 schrijvers, geordend op de datum van hun overlijden. Het is een soort verjaardagskalender, dus zonder dagaanduiding.

Intermediair, 30 november 2000, Pijnloos sterven bestaat niet
Column van Nicolien Engelsman-Poldervaart: Zij beschrijft in haar column het zeer pijnlijke stervensproces van haar tante. Deze tante was door de artsen beloofd, dat ze geen pijn hoefde te lijden. Maar toen het lijden ondraaglijk werd, was er geen arts of co-assistent in velden of wegen te bekennen, ze ontliepen hun verantwoordelijkheid voor de eerder gedane uitspraak. Uiteindelijk moest een jonge verpleegkundige van 21 jaar haar op eigen initiatief met een extra injectie morfine uit haar lijden bevrijden.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage