Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 17, 23 april  2001 t/m
29 april 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

DELA kroniek voorjaar 2001: magazine voor Dela leden
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws in het kort, De meest gestelde vragen. Leden voor leden. Daarnaast artikelen over o.a. De wilsbeschikking, Medische acceptatie, Ook met de nieuwe belastingwetgeving zit u goed bij DELA. Nieuwe beursstand van DELA.
In het blad verder drie artikelen met de volgende onderwerpen:

Terugwinning edelmetalen loont, Nederlandse crematoria ondersteunen goede doelen
In de as die na een crematie overblijft zitten veelal restanten edelmetaal. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze nauwelijks enige waarde hebben. Toch verzamelen crematoria in ons land dit materiaal, omdat alle metaaldeeltjes bij elkaar wél een aanzienlijk bedrag waard zijn. De crematoria verenigd in de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC), gebruiken de opbrengst ervan om goede doelen te sponsoren. Een hartverwarmend initiatief dat de DELA graag ondersteund.
De belangrijkste aspecten van begraven, DELA vergoedt veel, maar niet alles
4 van de 10 DELA verzekerden die overlijden, kiezen ervoor om begraven te worden, voor wie later ook deze keuze maakt, inventariseert de DELA kroniek de belangrijkste aspecten en welke daarvan door de Natura Uitvaartverzekering worden vergoed.
Omdat eerbied niet van het vervoermiddel afhangt. De laatste rit, maar dan (net) even anders
In het artikel aandacht voor goede alternatieven van de traditionele lijkwagen. Van Uitvaartbus, Oldsmobile, Harley Davidson, Koets met paarden t/m bakfiets. Het zijn allemaal wettelijk toegestane vervoersmogelijkheden voor het vervoer van een overledene.

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.4, april 2001. Thema: Vervoer en logistiek.
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Monument van Willem van Oranje officieel onthuld. Nederlanders hebben voorkeur voor cremeren boven begraven. Herdenkingsboek Volendam. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Monumenturnen. Koelmatras. Een portret als aandenken. Portret: René Kres, clown in de uitvaartwereld. Estafettecolumn: De koepel door Felix Hendriks. Column 'Vredesbossen' door H. Kok. Column Recht: "Gelijk of Ongelijk' door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers.
Verder een drietal hoofdartikelen:
Internationaal transport stoffelijke overschotten. Nog steeds vrije keus op Schiphol
Dick Duynhoven: International Freight Agency is één van de bekendste luchtvrachtorganisaties als het gaat om het vervoer van stoffelijke overschotten per vliegtuig. Sinds kort heeft het bedrijf ook een koelfaciliteit. De extra dienstverlening is bedoeld als service, maar ook als reactie op de 'grensoverschrijdende activiteiten' van Mortuarium Schiphol.
Willem van Oranje in 949 onderdelen
Artikel over de restauratie van het belangrijkste praalgraf van Nederland. Het graf dreigde te versuikeren. Na vier jaar en 7 miljoen gulden is het monument voor de Vader des Vaderlands veilig gesteld voor de toekomst.
Uitvaartcultuur van moslims. Gevraagd: meer kennis, tijd en faciliteiten
Abdulwahid van Bommel: Het artikel is een verkorte weergave van een inleiding op 22 maart bij de NUVA te Almelo over de maatschappelijk-culturele aspecten van gedenken en rouwen bij moslims.Citaat: "Voor een moslim is het belangrijk dat de dode op de rechterzij met het gezicht naar Mekka komt te liggen. Verder is men in de laatste versie van de Wet op de Lijkbezorging aan de wens van de moslims tegemoet gekomen om zonder kist te mogen begraven".

Volkskrant, 23 april 2001, Kaart beschermt ernstige zieken tegen euthanasie
Anne Zaaijer: Veel abonnees van het Katholiek Nieuwsblad, maar ook veel niet katholieken, willen in het bezit komen van de zogenoemde Credo Card.Die het Nieuwsblad verstrekt. Het gaat hierbij om een persoonlijke wilsverklaring waarin de houder aangeeft dat als hij ongeneeslijk ziek is, hij in geen enkel geval actieve euthanasie wil, maar bijstand van de kerk.

Volkskrant, 19 april 2001. 'Euthanasie zal leiden tot uitroeiing Afrikanen'
Kees Broere: De Nederlanders vormen vandaag de dag een verdoemde generatie. Dat pittige oordeel velde deze week Maxmillia Muninzwa. Onder de kop 'Euthanasie: een tragedie en geen doorbraak' vulde zij haar vaste column in The East African Standard., een van Kenia's landelijke dagbladen. Zij ziet door de Nederlandse wetgeving voor Euthanasie ook bedreigingen aan de horizon voor haarzelf en haar zwarte zusters en broeders, wier enige misdaad is dat zij ziek, arm of geestelijk in de war zijn. Als het maar lang genoeg duurt, zo schrijft zij, dan zal ook de huidskleur of land van oorsprong genoeg aanleiding zijn voor euthanasie.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage