Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 27, 2 juli 2001 t/m
8 juli 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 3, 2001
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging.
In het blad -deze keer uitgekomen als special met het onderwerp stervenshulp bij dementie- komen o.a. de volgende artikelen ter sprake:

Stervenshulp bij dementie
Biedt de euthanasiewet de mogelijkheid van stervenshulp bij dementie? De wettelijke en praktische dilemma's.
Baas in eigen brein
Mensen die de ziekte van alzheimer hebben, moeten volgens de hoogleraar Swaab zelf kunnen beslissen wat voor hen de grens is van verder leven.
Voor niets en niemand bang
Marianne Engel zorgde tien jaar lang voor haar demente moeder. 'Ik heb dingen gezien en geleerd die ik anders nooit zou hebben meegemaakt.'
Pillen via Internet
Is het mogelijk om via Internet medicijnen te bestellen waarmee iemand een eind aan zijn leven kan maken?

Verschillende kranten, 6 juli 2001, Juridisch gesteggel rond bizarre grafkwestie
In het artikel wordt verslag gedaan van een kwestie waarin de partner van de overledene vaan in eerste instantie koos voor begraven in Best. Toen de rouwkaarten al gedrukt waren koos ze alsnog voor Eindhoven. Echter een paar weken na de begrafenis vroeg zij de gemeente Eindhoven vergunning om het stoffelijk overschot op te laten graven om over te brengen naar Best omdat zij slecht ter been is en niet over een rijbewijs beschikt. De familie van de overledene eist nu echter dat de grafrust wordt geëerbiedigd. Over twee weken wordt de afloop bekend van deze zaak die voor de rechtbank n Endhoven diende.

Volkskrant, 7 juli 2001, (pas verschenen) Praagse begraafplaatsen als stenen geschiedenis.
'Praag laat je niet los' is een boek van Rindert Brouwer dat zowel wandelgids als geschiedenis boek is. In het boek worden vrijwel alle begraafplaatsen in en rond Praag waaronder de eeuwenoude Joodse begraafplaats - die wereldfaam geniet- beschreven. Maar ook beschrijft hij de St. Vituskathedraal waar tal van Boheemse vorsten en aartsbisschoppen rusten. (Rindert Brouwer :'Praag laat je niet los' Elmar : f 36,50)

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage