Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 30, 23 juli 2001 t/m
29 juli 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Nieuwsbrief Netwerk van Uitvaartvernieuwers, juli 2001, nr. 26
In de nieuwsbrief: redactioneel, agenda, kort nieuws; Verslag Funerair café. Veel verenigingsnieuws, boekbesprekingen, producten en diensten o.a. 'Het glazen nest" en een aantal artikelen waaronder:
"Dying and bereaverment, gender issues"
Lucky Grave: In het artikel doet ze een verslag van haar bezoek aan een congres in Canada. Citaat: In Canada wordt als een overlijden wordt gemeld de overledene overgebracht naar een funeral home en gaat de familie daar ook naar toe om de uitvaart te bespreken. Thuisregelingen kent men eigenlijk niet. De overledene wordt daar direct gebalsemd, koelen is dan niet meer nodig! In ca 50% van de uitvaarten gaan de nabestaanden mee naar het kerkhof. Is er sprake van een crematie dan gaan de nabestaanden nooit mee, dat regelt de funeral director of zijn personeel.

Volkskrant, 27 juli 2000, Pathologen opener over snijden in lijken
De Nederlandse Vereniging Van Pathologie (NVVP) wil artsen en patiënten beter voorlichten over obductie, ook wel lijkopening genoemd. De vereniging publiceerde afgelopen donderdag een tweetal folders waarin de ingreep uitgebreid wordt uitgelegd. De folders zijn een reactie op kritiek eerder dit jaar over de gebrekkige voorlichting aan nabestaanden. Van de obductie is vrijwel niets te zien bij opbaring, alleen kaalhoofdigen vertonen sporen van het lichten van de schedel. Nabestaanden die dat niet willen kunnen dat aangeven, obductie van de hersenen blijft dan achterwege.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage