Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 35, 27 augustus 2001 t/m
2 september 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Terebinth, september 2001, blad van de vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal artikelen:
Een tweede leven, pas op de plaats in de provincie
Henk de Feijter: In het artikel behandelt de schrijver het probleem/mogelijkheid over het hergebruik van grafmonumenten als bijdrage aan de kwaliteit van onze funeraire cultuur. Nu worden ze vaak vernietigd als het graf geruimd wordt.
De Duitse gesneuvelden van de slag om Arnhem.
Hans Timmerman: Van 17 tot 26 september 1944 werden door Britse en Duitse militaire eenheden in Arnhem en Oosterbeek zware gevechten geleverd die later onder de naam Slag om Arnhem bekend zouden worden. In die strijd vielen naast 1900 geallieerden ook 1900 Duitsers. In eerste instantie werden de Duitsers in zogenaamde veldgraven begraven. Deze lagen in tuinen, langs wegen, in bossen etc. Grote aantallen werden afgevoerd naar Duitse begraafplaatsen in Arnhem en Rhenen.

Carp, 28 augustus 2001, Wat nu. Controversiële reclame is goede reclame.
Het gaat hier over een commercial voor het voetbalblad Johan, waarin een jongen een balletje trapt op een begraafplaats. Voorstander: John Doe van het reclamebureau wil met de boodschap die het blad met het filmpje wil overbrengen laten zien dat er meer in voetbal zit dan je denkt. Tegenstander: Antoine Fonville beheerder website Terebinth: vindt het geen goede reclame. Bij schade aan grafmonumenten komen heftige emoties los. De commercial is misschien niet aanmoedigend bedoeld, maar geeft wel de indruk dat voetballen op een begraafplaats normaal is.

Leeuwarder Courant, 30 augustus 2001, Leeuwarden zuinig met gedenktekens
De plaquette ter nagedachtenis aan Daniël van der Meulen die over een maand bij het Leeuwarder bos wordt onthuld zal teven dienen om alle Leeuwarder slachtoffers van redeloos geweld te herdenken. Dat zegt burgemeester Loekie van Maaren-van Balen, die bij de onthulling het woord zal voeren.

Verschillende kranten, 1 september 2001, Brits hof buigt zich over euthanasie (zie ook week 34)
AFP: Het Londense High Court gaat zich buigen over het verzoek van een vrouw die met hulp van haar man euthanasie wil plegen. De Britse justitie heef tot nu toe geweigerd te garanderen dat haar man vrijuit gaat als hij zijn vrouw toch helpt. Euthanasie is in Engeland verboden op grond van een wet uit 1961.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage