Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 40, 1 oktober 2001 t/m
7 oktober 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

In alle nieuwsbladen, radio en tv programma's. Ook deze hele week werd er nog zeer veel aandacht besteed aan terroristische aanval op Amerika en de gevolgen daarvan. Het aantal vermisten is al opgelopen tot boven de zesduizend.

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr. 10, oktober 2001
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU. Rubriek: Funeraire curiosa "Bijen", Portret Anita Beecheno, executive secretary van/FIAT/IFTA, en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Het persoonlijke afscheid: hoe ver gaat u?
Annette Rebel: Geen standaardwerk, maar een persoonlijke aanpak. Dat klinkt als een klok. Maar wat voor de een persoonlijk is, blijft voor de ander nog te veel steken in standaard werk. De onderliggende vraag daarbij is natuurlijk hoe ondernemers dat naar hun klanten toe vertalen. Kunnen en willen zij wel het hele assortiment aanbieden?
Collegialiteit onder uitvaartverzorgers
Yvette Polman: Twee gezinnen die door twee fatale ongelukken in het buitenland de dood vonden, op twee meisjes na. Dat betekent ook twee uitvaartondernemers die deze zomer voor de zware opgaaf stonden vier mensen tegelijk te begraven dan wel te cremeren. Wat waren de problemen die ze daarbij ondervonden? Hoe hebben ze die het hoofd geboden? En welke rol speelt collegialiteit daarbij?

Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 4, 2001
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging.
In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Samenwerking ja, samengaan nee
Hans van Dam en Marleen Peters: Naast de NWE bestaan in Nederland nog twee organisaties die ijveren voor de realisatie van de zelfgekozen humane dood: De Einder en de Stichting Vrijwillig Leven. Is er kans op samenwerking nu de euthanasiewet bijna een feit is?
Felix Rottenberg
Edith Donk: 'Het zou prettig zijn als je tegen de dokter kunt zeggen: meneer de boel is op, ik heb hartstikke leuke jaren gehad, maar nu nemen we een mooie maaltijd, daarna neem ik een grog, val in slaap en is het voorbij.
Vrije huisartsenkeuze
Marleen Peters: In Nederland bestaat het recht op vrije huisartsenkeuze. In principe mag iemand te allen tijde van arts veranderen. Maar in de praktijk blijkt dit vaak bijzonder moeilijk te realiseren.

Leeuwarder Courant: 2 oktober 2001, Traan en glimlach bij monument tegen geweld
Zaterdag was de landelijke dag tegen geweld. Leeuwarden werd verrijkt met een plaquette ter nagedachtenis aan de vermoorde Daniël van der Meulen, een 'boom voor respect' en een stoeptegel met een lieveheersbeestje erop. Op de landelijke dag tegen geweld was Leeuwarden zaterdag het middelpunt van alle activiteiten in Noord Nederland. 's Middags liepen de genodigden in een stille tocht van de prinsentuin naar het waagplein.

Verschillende kranten: 2 oktober 2001, Twee urnen vermist in Gronings dorp Zuidbroek
(GPD) - Medewerkers van de gemeente Menterwolde hebben zondag vergeefs gezocht naar twee urnen van begraafplaats Vredénhof in de Groningse plaats Zuidbroek. Met behulp van een kraanmachine dregden de medewerkers de sloot rondom de begraafplaats, ook doorzochten zij de bossen. De urnen zijn sinds afgelopen week vermist. De hevig ontdane nabestaanden deden vorige week aangifte van de vermissing. De gedupeerden vermoeden dat het wegnemen van de urnen het werk is van baldadige jeugd.

Leeuwarder Courant: 5 oktober 2001, Crematorium Drachten moet minder theatraal
Het nieuwe Drachtster crematorium, aan de Waldwei bij Opeinde, mag niet te opzichtig en te theatraal worden. Dat oordeelde welstandscommissie Hûs en Hiem gistermiddag over een ontwerp van Faber Architecten uit Sneek. Waar het crematorium en de begraafplaats straks moeten komen, ligt nu nog weiland. De architecten hadden een groot, beige gebouw met blauwe details en rondingen in gedachten. De welstandscommissie waarschuwde voor al te veel dramatiek. „Het kan rustiger, met wat minder theatrale gebaren en aandachtvragende materialen." Ook wees de commissie erop dat het crematorium en de uitvaartzaal wel erg dicht bij de doorgaande weg liggen. Het zou wenselijk zijn dat het bouwwerk wat meer naar achteren wordt geplaatst.

Verschillende kranten: 5 oktober 2001, Joods kerkhof op Curaçao in gevaar
Armand Snijders: De oudste joodse begraafplaats op het westelijk halfrond, Beth Chaim op Curaçao, wordt langzaam weggevreten door de buurman, de gigantische Isla-raffinaderij. Nazaten van de joden stellen met de Stichting Monumentenzorg alles in het werk om de overgebleven tweeduizend van de oorspronkelijke vierduizend graven voor toekomstige generaties te bewaren.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage