Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 43, 22 oktober 2001 t/m
28 oktober 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant: 22 oktober 2001, Tips over de uitvaart in toneelstuk Grou
Begraven of cremeren? Donor-codicil? „De meeste mensen hebben het daar nooit over gehad", zegt Gerdie Harmsen van Yarden uitvaartverzekeringen- en verzorging uit Meppel. Met het toneelstuk 'Zet mij maar bij het grof vuil' wil Yarden de dood beter bespreekbaar maken. „Ik snap dat de titel schokkend kan zijn, maar het is echt een kreet uit de praktijk", zegt Harmsen. „Mensen hebben hun zaken omtrent de uitvaart vaak erg slecht geregeld". Nabestaanden kampen met veel vragen." Het toneelstuk confronteert de toeschouwers daarmee, hoopt Yarden. De première is vanavond in hotel Oostergo in Grou. Het toneelstuk wordt voorlopig alleen in Friesland opgevoerd. Het idee is afkomstig van een Friese medewerker van Yarden.

Verschillende kranten: 23 oktober 2001, Pleidooi voor steunpunt hulp bij zelfdoding
(GPD) - Huisartsen die patiënten helper bij zelfdoding, hebben zelf ook steun nodig. Dat blijkt volgens voorzitter Gerard Schellekens van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL) uit een onderzoek onder 120 huisartsen. De SVL pleit voor het oprichten van speciale steunpunten waar zowel artsen als suïcidale patiënten advies kunnen krijgen over zelfdoding. Zij wil daarvoor steun van de overheid. Huisartsen zien de steunpunten volgens Schellekens wel zitten, omdat zij dan niet meer alleen de verantwoordelijkheid dragen" voor hulp bij zelfdoding. Artsen moeten zich tot de steunpunten kunnen wenden voor advies en consultatie van een collega. Ook kunnen ze hun patiënten eventueel doorverwijzen naar het steunpunt. Dat moet bestaan uit een regionaal team met daarin een arts, een verpleegkundige en een jurist. Het steunpunt wordt ook rechtstreeks toegankelijk voor mensen met een doodswens. „Jaarlijks verzoeken zo'n tienduizend mensen om hulp bij zelfdoding. Drieduizend worden ingewilligd. Als je arts niet mee wil werken, heb je een groot probleem", zegt Schellekens. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is dat er een soort loket komt waar je middeltjes kunt halen om zelfmoord te plegen. De Stichting Vrijwillig Leven zet zich vanaf 1996 in voor mensen die op een 'waardige' manier een einde aan hun leven willen maken. „Wij vinden het zelfbe- schikkingsrecht van groot belang. Nu is het in feite zo dat een arts bepaalt of je mag sterven."

Volkskrant, 23 oktober 2001, Vijf jaar voor vredesgeluksdood
Jan van der Putten: Euthanasie is in China nog altijd onbespreekbaar. Andermans leven beëindigen blijft moord, ook al gebeurt dat uit liefde en is verdere verpleging onbetaalbaar. Wel geldt dat laatste tegenwoordig als een verzachtende omstandigheid. Daarom heeft de 67-jarige Liang Wanshan, zo meldt het populaire Jeugddagblad van Peking, deze maand van een rechtbank in Shanghai een voor Chinese begrippen mild vonnis gekregen: voor het elektrocuteren van zijn 92-jarige ongeneeselijk zieke moeder kreeg hij vijf jaar cel. In het Chinees heet euthanasie aniesi ('vredesgeluksdood'). Sinds 1992 wordt elk jaar een wetsontwerp voorgesteld om deze praktijk in bepaalde omstandigheden toe te staan, maar een woordvoerder van het Nationaal Volkscongres weigert zelfs mee te delen of er ooit over gedebatteerd is. De publieke opinie is snel aan het veranderen: minstens 70 procent van de Chinese stedelingen is nu voorstander van euthanasie, tegen 20 procent op het conservatieve platteland. Uit angst voor een veroordeling durven artsen geen risico's te nemen. Een oncoloog zei in de krant Shanghai Star dat hij in hopeloze gevallen de familie vraagt of ze de kostbare behandeling wil voortzetten of niet. In het laatste geval, zei hij, 'laten we de transfusiedruppels sneller vallen of gebruiken we normale medicijnen in plaats van de meest effectieve, of sturen we de patiënt gewoon naar huis.'

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage