Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 45, 5 november 2001 t/m
11 november 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr. 11, november 2001
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU. Rubriek: Hoe spiritueel kinderen kunnen zijn...door Mieke van Leeuwen, Portret; Herman Haasnoot van stalhouderij Haasnoot, en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Lijkvervoer
Henk Kok: Deze erfenis onzer voorouders is geheel gewijd aan het lijkvervoer van weleer. Vanzelfsprekend zag dat lijkvervoer er anders uit dan we vandaag de dag kennen. Dat had voornamelijk zijn oorzaak in het feit dat de af te leggen afstanden kleiner waren dan nu.
In de ban van traditioneel zwart
Annette Rebel: Als er sprake is van dé Nederlandse rouwauto dan is 'ie zwart. Grijs is een goede tweede, maar een iets gewaagdere kleur als bordeauxrood blijkt alweer te excentriek. Dus is het logisch dat het overgrote wagenpark van uitvaart Nederland uit zwarte auto's bestaat. Is er geen markt voor nieuwe vervoermiddelen of wordt de bestaande markt waterdicht gespijkerd?

Verschillende kranten: 6 november 2001, Actie tegen kernreactor in Groninger Museum
ANP: In Groningen is een rel uitgebroken rond de kleine kernreactor met uranium die het Groninger Museum over anderhalve maand gaat tentoonstellen. Milieudefensie beraadt zich op serieuze acties om de komst van het alternatieve kunstwerk te voorkomen. De reactor maakt deel uit van een sculptuur van de Canadees Paul Perry. Objecten van Perry vormen de expositie 'Immortality Suite', die gewijd is aan dood en onsterfelijkheid. „Wij vinden deze fascinatie voor de dood prima, maar het moet niet andere mensen in gevaar brengen", stelt een woordvoerder van Milieudefensie. 'Immortality Suite' is vanaf 22 december in het Groninger Museum te zien.

Leeuwarder Courant: 6 november 2001, Knoop biedt hulp bij datering skeletten Vlieland
Een knoop bij de veertien skeletten die in augustus werden gevonden in de Vlielander duinen, is een belangrijk hulpmiddel geweest bij de vaststelling van de ouderdom. Vandaag maakt het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk de resultaten bekend van het onderzoek naar de ouderdom en herkomst van de menselijke resten. Het onderzoek heeft ook enig licht geworpen op de verschillende kenmerken van de overledenen en hun achtergrond, aldus het NFI. Tot nu toe is aangenomen dat de veertien skeletten de overblijfselen vormen van een groepje drenkelingen, die door de eilanders in de duinen zijn begraven. Bij het onderzoek naar de herkomst zijn onder anderen studenten medicijnen en historische antropologie ingeschakeld.

Verschillende kranten: 6 november 2001, 'Honderden sterven onnodig in hospitaal'
ANP: Enkele honderden mensen overlijden per jaar onnodig in een ziekenhuis, omdat er te weinig opnamecapaciteit is voor patiënten met acute aandoeningen als een hersenbloeding, een hartaanval of een ongeluk. Drie specialisten zeiden dit gisteravond in het tv-programma NOVA Gelden personeelsgebrek zijn hier volgens hen debet aan. Ze willen een onderzoek naar het aantal sterfgevallen door capaciteitsgebrek. Volgens minister Borst van Volksgezondheid, die zich grote zorgen maakt over het aantal sterfgevallen, kan dit „zo niet doorgaan".

NRC: 6 november 2001, Ouderen hebben recht op humaan levenseinde
Huib Drion: Ouderen die kiezen voor levensbeëindiging, zijn veelal aangewezen op extreme manieren. Zij hebben recht op humanere middelen. Op voorwaarde dat ze het zelf doen vindt de schrijver.Het is nu ruim tien jaar geleden dat deze krant een korte beschouwing van mij publiceerde over „het zelf gewilde levenseinde van oude mensen". De respons daarop was onverwacht groot. Behalve de vele ingezonden brieven naar aanleiding van mijn stuk ontving ik een paar honderd persoonlijke brieven, bijna allemaal van vrouwen. Al heel gauw kreeg mijn verhaal het etiket 'pil van Drion' opgedrukt, als een soort merknaam. Een 'merknaam', die ikzelf niet gauw gekozen zou hebben. Ik dacht - en denk nog steeds - eigenlijk niet zozeer aan een enkele 'pil' die je zou kunnen innemen, maar aan een combinatie van middelen die met een korte spanne tijds na elkaar zouden moeten worden ingenomen. Dat ik deze gedachte niet toen al heb uitgedrukt, is omdat de uitwerking van een dergelijke mogelijkheid geheel buiten het veld van mijn eigen deskundigheid ligt. Het ging mij in mijn stuk van 19 oktober 1991 om het volgende. Een overheid die zelfdoding niet wenst te verbieden (een dergelijk wettelijk verbod heeft in Engeland nog wel tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw bestaan), kan weinig ethische rechtvaardiging claimen voor de gedachte om met behulp van de wet aan oude mensen de mogelijkheid te onthouden een eind aan hun leven te maken op een betere, ook voor de nabestaanden meer aanvaardbare wijze, dan de mogelijkheden die thans voor hen openstaan.

Verschillende kranten: 7 november 2001, Euthanasiewet is niet mislukt'
GPD; De nieuwe euthanasiewet is niet mislukt nu artsen minder gevallen van hulp bij zelfdoding melden in plaats van meer, zoals juist de bedoeling was. Dat stelt minister Els Borst van volksgezondheid naar aanleiding van Kamervragen over het jaarverslag 2000 van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. Volgens het jaarverslag zijn vorig jaar 2123 gevallen van euthanasie gemeld. In 1999 waren dat er nog 2216. De minister denkt dat er in 2000 wellicht minder meldingen zijn geweest omdat artsen wilden afwachten hoe de parlementaire behandeling van de euthanasiewet zou uitpakken-

Verschillende kranten, 9 november 2001, Kankerherdenkingsbos in trek bij nabestaanden
ANP: Nabestaanden van overleden kankerpatiënten hebben veel belangstelling voor een herdenkingsboom in het Koningin Wilhelminabos bij Dronten. Het enige kankerherdenkingsbos van Nederland telt inmiddels 12.000 bomen. Op 24 november komen daar nog eens 10.000 nieuwe 'namen' bij. Het initiatief voor het bos is in 1999 genomen door de Stichting Nationale Boomfeestdag. Staatsbosbeheer schonk het bos bij Dronten aan de Nederlandse kankerbestrijding-Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). kankerpatiënten kunnen voor ƒ75 (€34) de naam van hun dierbare op een glaspaneel laten aanbrengen en, zolang er nog ruimte voor is in het bos, een boom laten aanplanten. De netto-opbrengst gaat naar het KWF. In het kankerherdenkingsbos is plaats voor zo'n 45.000 bomen. „We verwachten het bos in 2003 vol te hebben", zegt een woordvoerder van het project. Het herdenkingsbos trok vorig jaar 6500 bezoekers. Vooral nabestaanden van wie de overledene geen graf heeft, blijken veel waarde te hechten aan de herdenkingsplek.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage