Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 51, 17 december 2001 t/m
23 december 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 11 december 2001. Thema: Rouwbegeleiding
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Uitvaartverzorger geen 'eng'beroep; Moscowa naar Facultatieve; verkeerde dode gecremeerd; Belgische 'milieucrisis' opgelost; Dood op het web. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: .Mozaïekwerk; asverstrooiing op de binnenwateren; bedrijfspresentaties in uitvaartgids of op intenetsite . Portret: Dragersvereniging St. Barbara uit Warmond. "De meeste mensen vinden het eng.". Estafettecolumn: Nazorg door Corien Zwietink en Petra Weijling. Column 'Gewijde aarde' door H. Kok. Column Recht: "Rouwverwerken met de fiscus" door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
De dienst der liefde, begrafenis en rouw in de joodse gemeenschap
Sasja Martel: De joodse begrafenisonderneming - chevra kadiesja - speelt een belangrijke, maar geen grote rol bij het begraven en bij de rouwbegeleiding. Het is vooral de joodse gemeenschap die samen met de nabestaanden de overledene respectvol begraaft en de familie omringt met haar troostende aanwezigheid.
De dood moet je niet wegstoppen
Afgelopen zomer deed predikant Maarten Mook uitgebreid onderzoek naar de gebruiken tussen de tijd van overlijden en het moment van begraven of cremeren. "Je moet van tevoren het nodige doen, wil je straks niet voor verrassingen komen te staan.'

Verschillende kranten: 18 december 2001, Vorig jaar stierven 5500 mensen niet-natuurlijk dood
ANP Van de ruim 140.000 mensen die in 2000 overleden, stierven circa 5500 Nederlanders door een niet-natuurlijke oorzaak, zoals een ongeval of (zelfmoord) . Vijftienhonderd Nederlanders pleegden vorig jaar zelfmoord. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder hen die zelfdoding pleegden, bevonden zich meer mannen (tweederde) dan vrouwen. De meeste Nederlanders (40 procent) die een eind aan hun leven maken, doen dat door zichzelf te verhangen. Andere veel voorkomende methodes zijn het innemen van medicijnen en/of alcohol en het voor de trein springen. Tweederde van degenen die op niet-natuurlijke wijze stierven, kwam om door een ongeval. Zo verongelukten ruim duizend mensen in het verkeer en bijna honderd op hun werk, terwijl 180 personen het slachtoffer werden van moord of doodslag.

Verschillende kranten : 20 december 2001, Onderzoek naar overlijden George Harrison
(ANP) De politie van Lus Angeles is ecu onderzoek begonnen naar liet overlijden van de voormalige Beatle George Harrison. Dat Harrison aan kanker is overleden, is niet aan twijfel onderhevig, maar er zijn zodanige twijfels aan de juistheid van de overlijdensakte dat er.een onderzoek is geopend. Het overlijden van George Harrison op 29 november werd bekendgemaakt door een van zijn vrienden, Gavin de Becker. Hij vertelde dat de zanger bij hem thuis was gestorven aan kanker. Op de overlijdensakte van Harrison staat dat hij is gestorven op 1971 Coldwater Canyon In Beverly Hills, maar de Amerikaanse posterijen zeggen dat dat adres helemaal niet bestaat. Ook bij de verstrooiing van de as van Harrison worden nu vraagtekens geplaatst. Kort na liet overlijden van de zanger werd bekendgemaakt dat hij was gecremeerd en dat zijn as in India verstrooid zou worden op twee heilige plaatsen aan de rivier de Ganges. Tal van Indiase hoogwaardigheidsbekleders hadden zich op de bekendgemaakte tijd en plaats verzameld voor de plechtigheid, maar de weduwe van Harrison en haar zoon Dani kwamen niet opdagen.

Verschillende kranten: 21 december 2001, Ouders moeten as overleden kind delen
(ANP) De as van een gestorven kind moet alsnog over de beide gescheiden ouders worden verdeeld, zo heeft de rechtbankpresident in Utrecht gisteren beslist in een kort geding dat door de vader was aangespannen. In augustus werd het kind enkele dagen na het overlijden in besloten kring gecremeerd. Pas daarna heeft de moeder de vader geïnformeerd. Die liet meteen beslag leggen op de bus met as. De vrouw moet nu binnen vijf dagen een deel van de as aan haar ex-man geven.

Verschillende kranten; 21 december 2001, Cultuurraad: NSB-graf als monument
(ANP) De Raad voor Cultuur wil dat een graf van een NSB'er in Roermond wordt ingeschreven in het Rijksmonumentenregister. Dat heeft de Raad donderdag geschreven aan staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur. Met adviesorgaan vindt onder meer dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog nu „vrijwel geheel gepresenteerd wordt door monumenten die de rol van de slachtoffers benadrukken". Het hele Oude Kerkhof aan de Weg langs liet Kerkhof in Roermond staat overigens op de nominatie rijksmonument te worden. Tien graven, waaronder dat van De Leeuw, komen in aanmerking voor een speciale status. Ook op de begraafplaats !n Appelscha bevindt zich een grafsteen met symboliek uit de nazitijd. Het is het graf van de gebroeders Kees en Hidke Hartenhof. De Vereniging De Terebinth, die de zorg voor kerkhoven op zich heeft genomen, ijvert al geruime tijd voor erkenning van de net genoemde graven ais monument.

Verschillende kranten: 21 december 2001, Lijk niet van vermiste Molukker uit Weert
(ANP) Het stoffelijk overschot dat gisteren vanuit Indonesië in Nederland is aangekomen, is niet van de vermiste Nederlandse Molukker Erol Nanlohy, zo stelt de familie van de 51-jarige inwoner van Weert. Nanlohy kwam vorige week om het leven bij een ontploffing aan boord van het schip California. Volgens ooggetuigen werd vanuit een passerende speedboot een explosief gegooid. De California werd door christelijke Molukkers gebruikt als veerboot tussen geïsoleerde christelijke dorpen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage