Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 9, 26 februari 2001 t/m
 4 maart 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche
, nr.2, februari 2001.
Thema Internet. 
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Schorsing Hazelhoff; Verzamelaars; Nieuwe kist revolutie in Uitvaartland?Laatste Uitvaartnieuws per e-mail. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Memoram in glas; duiven voor de uitvaart. Portret: Gerdie Harmsen, public relations van de NUVA. Estafettecolumn: Invitatie door Ton van der Wiel (interim-manager NUVA-AVVL.. Column 'Relikwieën en middeleeuwse siersmeedkunst' door H. Kok. Column Recht: "R.K. M/V, vergissen is menselijk' door mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers.
Verder een drietal hoofdartikelen:
Een veredelde advertentie, uitvaartbedrijven op Internet
Dick Duynhoven: Steeds meer uitvaartondernemers hebben een eigen website. "We willen niet achterblijven"is een veelgehoord motief. De meeste sites zijn niet méér dan veredelde advertenties. Praatje, plaatje en een beetje interactief zoals dat heet.
Stijgende welvaart, meer geld voor de uitvaart
Remie Spanjerberg: Het gaat goed met Nederland en dat is te merken aan de files op de weg en aan de uitgaven voor sinterklaas, kerst en aan een minder in het oogspringend gebied waar de hoge conjunctuur is doorgedrongen, de uitvaartzorg.In het artikel wordt ook met name aandacht gegeven aan het huidige gebruik van internet door uitvaartverzekeraars als de DELA, NVG en de AVVL
Innovatieve ideeën uit Duitsland
Zeven ontwerpers van het Instituut voor Industrial Design van de universiteit van Hannover hebben gepoogd een antwoord te vinden op de vraag: hoe moet het ideale uitvaartritueel worden vormgegeven.Ze kwamen o.a. tot en afscheidsruimte met waterbassin, een slakkenhuisvormig afscheidsgebouw en een draagbaar met doek overtrokken.
 
Doodgewoon, zesde jaargang, nummer 28, Lente 2001
In het tijdschrift: kort; o.a.: Sterven op Internet; Klaar voor Bernard of Claus (restauratie praalgraf in Delft)  Agenda. De rubriek lied: Youp van 't Hek: Carpe Diem, want de wereld draait door. negen vragen aan Agnes Kant (Socialistische Partij). Wetenschap; interview met Engelbert Ooms, patholoog-anatoom. Boekbesprekingen en een drietal 'hoofdartikelen:
Daar moet je dus echt gek voor zijn
Sanjay Ram: Zij noemen zich de Diggers. Een groep mensen die hun in vrije tijd opgravingen doen langs het kanaal Yper-Boezinge. Daar onderzoeken zij een terrein zo groot als 5 voetbalvelden op overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog.
Portret van drie Amsterdams dragers
Pauline Prior: Het went nooit. We hebben vier overledenen van de ramp in Volendam verzorgd. De reacties van de nabestaanden tijdens de rouwkerkdienst waren onvergetelijk. Dat vergeet je zelfs dus ook nooit meer.
Een goed smartlap bezingt de dood
Jacky de Vries sr.: Ketelbinkie, Vaderlief zweeft langs den hemel, Maunela, een goede smartlap gaat over afscheid. De beste smartlappen vertellen over de ultieme vorm van afscheid; de dood. In de loop van de tijd is de kijk op doodgaan veranderd, de smartlap veranderde mee.

Leeuwarder Courant, 26 februari 2001, Grafsteen van kind in Boelenslaan vernield
Een kindergrafsteen is zaterdagnacht volledig vernield, een andere zerk van een volwassene raakte licht beschadigd. Vorige week werd er nog een grafsteen omver getrokken. De grafschenners hebben tevens gepoogd in te breken in het materiaalhok van de begraafplaats.

Leeuwarder Courant, 28 februari 2001, Gedenktekens voor verkeersslachtoffers
De gemeente Datumadeel zal zich positief opstellen als er een verzoek komt om langs wegen een gedenksteen op te richten ter nagedachtenis van een dodelijk verkeersslachtoffer. Een gedenkteken mag echter geen belemmering zijn voor de verkeersveiligheid en het onderhoud van de weg en berm in de weg staan.

Leeuwarder Courant, 1 maart, Over euthanasie denken Zweden liever nog niet na
André Keikes: De Nederlandse euthanasiewetgeving lijkt nu ook voor een stevige discussie te gaan zorgen in Zweden. De krant Svenska Dagbladet haakte deze week in op de actualiteit in door een opinieonderzoek te laten verrichten. Hieruit kwam vast te staan dat bijna zeven van de tien Zweden voor actieve euthanasie zijn als de betrokkene daar zelf om vraagt.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage