Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 13, 25 maart 2002 t/m
31 maart 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.3. maart 2002. Thema: Begraafplaatsen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Afbreekbare lijkhoezen verplicht; eerste uitvaartwinkel Maastricht; theater in crematorium.. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Bestellen via internet; audiovisuele producties; keramische sierurnen; crematieoven voor baby's; praktijkgerichte opleiding; wandschilderingen; notarisbootjes voor rouwvervoer; luidsprekers; kinderrouwauto. Portret: Marc van der Zwet, ontwerper Estafettecolumn: School op zijn kop door: Mark Bollerman, Identiteitsbegeleider van het bisdom Breda.Column 'Op reis' door H. Kok. Column Recht: "Lijken en overblijfselen van lijken" door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
De laatste tuin
Jan Vijftigschild: Op de Floriade is dit jaar een modelbegraafplaats te zien. In 'De Laatste Tuin' laat Ada Wille zien waar een begraafplaatsontwerp aan zou moeten voldoen. 'Aansluiten bij wat mensen beweegt'.
Afbreekbare lijkhoezen verplicht
Jasper Enklaar: Vanaf 1 mei zullen begraafplaatsen afbreekbare lijkhoezen verplicht stellen. Uitvaartverzorgers die geen overtuigende verklaring kunnen overleggen, zal de toegang tot de begraafplaats worden geweigerd.

Leeuwarder Courant: 28 maart 2002, Speelgoed weg bij graf in België gedood kind
Drie autootjes. een knuffel en een zijden bloemstuk van witte rozen zijn gestolen van het graf van de zesjarige Victor van der Werf op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. Het jongetje is hier eind vorig jaar begraven nadat hij in zijn Belgische woonplaats Kalmthout om het leven was gekomen bij een schietongeluk. Vader Menno van der Werf toont zich geschokt. „Hoe ver ben je als mens gezakt wanneer je dit doet? Het is schandalig dat mensen graven niet met rust kunnen laten. Lijkenpikkers zijn het." Al anderhalve week na de begrafenis constateerde de familie de eerste verdwijning. Van der Werf: „Een schaalmodel van een Porsche 911, een heel duur ding. Dit was er neergelegd door een vriendje."

Verschillende kranten: 28 maart 2002, Wraking in zaak hulp bij zelfdoding
In de rechtszaak tegen de 59-jarige zelfdodingsconsulent W.M. van de stichting De Einder zal een nieuwe rechter worden aangewezen. Advocaat W. Anker drong hierop aan, omdat de voorzitter van de rechtbank in Groningen niet objectief zou zijn tegenover de verdachte. Voorzitter F. Wieland gaf gehoor aan het wrakingverzoek. Volgens de advocaat voelde de verdachte zich zeer gegriefd door uitlatingen van de rechter. De verdachte en de stichting werden neergezet op een manier die niet in overeenstemming is met het recht, aldus Anker. Na het wrakingverzoek werd de zitting geschorst. Na een kwartier kwamen de drie rechters terug en verklaarde voorzitter Wieland dat hij zichzelf uitstekend in staat achtte een oordeel te vormen, maar zich ook kon voorstellen dat M. door de vraagstelling 'het idee krijgt dat de kaarten al geschud zijn'.

Verschillende kranten : 29 maart 2002, Gemeente kan 'doe-het-zelf-graf' niet verbieden
(GPD) Boeren, tuinders en rijke burgers willen steeds vaker op eigen grond worden begraven. Gemeenten voelen daar meestal niets voor. Maar ze missen vaak de regels om het tegen te houden, blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit. En dus moeten ze het toch toestaan. Al zijn er grenzen. Wie een graf in de achtertuin van zijn rijtjeshuis wil, is kansloos. Door het gebrek aan gemeentelijke regels kun je een heel eind komen, stelt Van der Putten. „De aanvrager moet minimaal een paar hectare land hebben en duidelijk maken dat hij grote binding met zijn grond heeft. Verder moet je het graf niet tussen de varkensstallen situeren, maar een mooi stil plekje opzoeken, waar ook de buren niet tegen het graf aankijken.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage