Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 17, 22 april 2002 t/m
28 april 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

uitvaart april 2002 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.4. april 2002. Thema: Vervoer en logistiek
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Associatie Kennemerland naar Yarden; werkgevers willen geen loonsverhoging in CAO; crematoriumgebouw in waddengebied; aanmoedigingsprijs begraafplaatsen. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Internetsite OSO en GAIA Keramiek; babyurnen en sierurn met handen; bijzondere doodkist.. Estafettecolumn: Spelbreker door: Marieke Curtius, pastor Amphia ziekenhuis Breda.Column 'Rust nu maar uit...(2)' door H. Kok. Column Recht: "Wie regelt het internationaal lijkentransport" door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Internationaal transport, kilometervreters
Jasper Enklaar: steeds meer Nederlanders trekken de grens over, tijdelijk of om te overwinteren. Logisch gevolg: steeds meer overleden Nederlanders moeten worden gerepatrieerd. Over kilometervreters, lijkenpassen en steunpunt Alicante.
Wie zorgt voor me als ik doodga?
Dick Duynhoven: Binnenkort wordt een gedeelte van de deftige begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag bestemd voor overleden harddrugsverslaafden. Het idee komt van de 41-jarige drugspastor Ewout van Egmond.
Van uitvaart naar levenseinde
Steeds meer uitvaartverzekeraars verbreden hun productaanbod. Met deze zogenoemde 'zorgconcepten rond het levenseinde' willen uitvaartverzekeraars en -verzorgers hun werkterrein uitbreiden. Yarden gaat daartoe samenwerken met Delta LLoyd.


kartonnen grafkist Verschillende kranten: 23 april 2002, Kartonnen kist uitkomst in aids-continent Afrika
Hij was ontworpen vóór het milieubewuste Europa, maar zal waarschijnlijk in Afrika de markt gaan veroveren: de kartonnen doodkist. De oorzaak is eenvoudig en heet aids. Een Zuid-Afrikaanse ondernemer heeft de distributierechten voor heel Afrika gekocht en start deze week met de productie. De kist. die leverbaar is in verschillende, niet van echt te onderscheiden houtsoorten, wordt als bouwpakket geleverd en is in tien minuten gemonteerd. De prijs is
€ 40, terwijl een houten kist € 80 tot € 400 kost.

Leeuwarder Courant: 25 april 2002, Wachters dodenrijk Egypte uit de steigers
Dora Rovers:Wie in Luxor de oversteek maakt naar de westelijke oever van de Nijl kan niet om de beeldbepalende Kolossen van Memnon heen. De zittende wachters van het dodenrijk, met een hoogte van bijna 18 meter, zijn net uit de steigers waar ze gedurende twee maanden Instonden. Het vuil dat zich in de loop van eeuwen op de beeltenissen van farao Amenhotep III had opgehoopt, is met hogedrukspuiten te lijf gegaan. De methode, met calciumcarbonaat als fijn en wit straalmiddel en een zeer geringe druk van hooguit 2 bar, was nieuw voor Egypte.In de Oudheid zagen reizigers in het noordelijke beeld een held uit de Griekse mythologie; Memnon. Het jammerend geluid dat tijdens het ochtendgloren uit diens kwartsieten lichaam opsteeg, werd beschouwd als de weeklaag van de Griekse held vóór die in de Trojaanse oorlog door Achilles werd gedood. Wetenschappers hebben vandaag de dag een geheel eigen visie op het ochtendlijke gezang dat door Grieken en Romeinen destijds werd geïnterpreteerd als uitspraken van ' een orakel. De vermoedelijke oorzaak voor het geluid is een scheur in de steen, schade van een aardbeving in 27 voor onze jaartelling.

rouwbord te Wommels Leeuwarder Courant : 26 april 2002, Vutters restaureren rouwbord naar eigen inzicht
Pier Noordmans (68) en Oane Nijdam (67) uit Wommels hebben het afgelopen half jaar besteed aan het opknappen van een rouwbord uit de plaatselijke hervormde kerk. Het 3 meter hoge en 1,5 meter brede gevaarte was hard toe aan een opknapbeurt, want overal zat houtworm. ,,lt rûn ús sawat efternei", lacht Noordmans, „safolle môge kaam der út". Er moest dan ook heel wat aan gebeuren. Over de geschiedenis van het rouwbord weten de restaurateurs niet erg veel, maar het behoort in ieder geval toe aan de 18de eeuwse edelman Idzardt van Sminia. ,,Hy wie yn dy tiid al miljonair", weet Noordmans, „dy soe hjoed de dei wol miljardair west ha." Op het bord staat te lezen dat Van Sminia grietman van Hennaarderadeel was.

Volkskrant: 27 april 2002, Column Maas en mensen: zoekt op de valreep verlossing
Comald Maas: Zo wil ik me mijn oma herinneren: als een kranige vrouw die gewend was de lakens uit te delen, die niet over zich heen liet lopen, die allesbehalve meegaand was, die graag in het middelpunt van de belangstelling stond, die strijdbaar was en uitermate zelfstandig tot haar 92ste woonde ze in een flat, driehoog, zonder lift. Zij was de vrouw bij wie ik tijdens carnaval een nachtje logeerde, die tot op zeer hoge leeftijd haar eten kookte, die met gevaar voor eigen leven zelf haar ramen lapte, die weigerde naar een verzorgingstehuis te gaan omdat ze wist dat ze dan zou aftakelen. Een vrouw, met andere woorden, die je in de laatste fase de Drion-pil zou hebben gegund. Een vrouw die op de valreep haar onverzettelijkheid liet varen, en wezenloos en weerloos steeds maar dat ene zinnetje voor zich uit prevelde: 'Jullie zijn zo goed voor mij.'

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage